Linkuri accesibilitate

Dezvoltarea militară a Federației Ruse în zona Mării Negre, reper în strategia de Apărare a României


Romania - Ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), imagine de arhivă
Romania - Ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), imagine de arhivă

Analiza strategică a apărării ține cont, printre altele, și de „consolidarea capabilităților militare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre. CSAT a aprobat marți o serie de documente pentru aplicarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020 - 2024. printre care: Planul de implementare , Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.

Pentru elaborarea Planului de implementare au fost consultate și instituții din domeniul securității naționale, coordonate de Departamentului Securității Naționale din Administrația Prezidențială. Una din prioritățile acestui plan vizează revizuirea legislației instituțiilor din domeniul securității naționale, inclusiv legea de organizare și funcționare a CSAT.

Analiza strategică a apărării aduce o nouă concepție de organizare, dotare și instruire, cu identificarea direcțiilor de dezvoltare a capabilităților sale până în anul 2040.

Analiza strategică a apărării, „într-o perioadă în care provocările la adresa securității și apărării au căpătat noi valențe”, iar procesele de planificare strategică inițiate acum vor influența securitatea și apărarea regională în următoarele decenii, ține cont de „consolidarea capabilităților militare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, desfășurarea procesului de reflecție strategică la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii și adaptarea posturii Alianței, inițierea procesului de relocare a unor forțe SUA în Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID 19”, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat remis presei după ședința CSAT de marți.

Documentul prevede trei etape:

  • finalizarea Programului de modernizare Armata 2026;
  • implementarea noilor tehnologii și reorganizarea Armatei României pentru acțiune multi-domeniu (2032);
  • finalizarea Programului Armata 2040.

Armata 2040 va fi o structură de forțe flexibilă, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI.

Carta Albă a Apărării este un document care permite implementarea obiectivelor de apărare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securității cetățenilor și apărarea teritoriului, a valorilor și a intereselor noastre naționale.

Documentul fundamentează Strategia militară și Directiva de planificare a apărării și este concepută în baza a cinci elemente:

  • capabilități de înaltă tehnologie;
  • o resursă umană înalt educată și foarte bine instruită;
  • o puternică industrie de apărare autohtonă;
  • dezvoltarea unei culturi instituționale centrată pe cunoaștere și inovație;
  • reziliența.

În finalul ședinței, membrii CSAT au analizat și aprobat evaluarea privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale prognozate pentru anul 2021.

XS
SM
MD
LG