Linkuri accesibilitate

CSAT, despre accesul companiei Lenovo la infrastructura 5G: „Nu prezintă riscuri, firma mamă funcționează după legi din Hong Kong”


Pe 19 iulie, în Monitorul Oficial, a apărut hotărârea de guvern care permite companiei Lenovo să vândă echipamente de infrastructură 5G în România.
Pe 19 iulie, în Monitorul Oficial, a apărut hotărârea de guvern care permite companiei Lenovo să vândă echipamente de infrastructură 5G în România.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a ajuns la concluzia că firmele Lenovo PC HK Limited și Lenovo Global Technology HK Limited nu prezintă risc de securitate. România a adoptat o lege care limitează accesul la tehnologiile 5G pentru companiile considerate nesigure sau deținute de guverne străine.

La solicitarea Europei Libere, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) precizează că cele două companii au cerut Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării emiterea unei autorizări pentru utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software ce aparțin infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G.

După ce a primit solicitările, Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării s-a adresat CSAT.

În procesul de autorizare a companiilor Lenovo PC HK Limited și Lenovo Global Technology HK Limited au intrat și alte instituții ale statului care, explică acum CSAT, au ajuns la concluzia că nu există „elemente de natură a genera riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării, în perspectiva obținerii de către entitățile menționate a avizului conform privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G.”

În răspunsul trimis Europei Libere, CSAT mai spune că cele două companii sunt deținute de Lenovo Group Limited „care este o societate de investiții de tip holding și de proprietate intelectuală și care funcționează ca o societate cu răspundere limitată, organizată și care se află sub legile din Hong Kong”.

Nu în ultimul rând, CSAT completează că sistemul juridic al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar, în temeiul principiului „o țară, două sisteme”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării precizează că, dacă situația s-ar schimba, iar autoritățile ar constata că activitatea acestor companii prezintă vreun risc sau vreo amenințare la adresa securității naționale, autorizarea va fi retrasă, tot prin decizia premierului, la solicitarea CSAT.

Fără riscuri până acum

Cele două companii au primit avizul pentru folosirea infrastructurii de comunicații a României în luna iulie a anului curent, iar CSAT mai scrie în răspunsul trimis Europei Libere că „până în prezent, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a fost informat sau notificat de către autoritățile statului cu privire la identificarea de riscuri, amenințări sau vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării, care să conducă la inițierea procedurii de retragere a autorizației pentru cele două companii LENOVO.”

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, despre relația cu China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Luni, 7 august, Guvernul a transmis că decizia de autorizare a companiilor Lenovo PC HK Limited și Lenovo Global Technology HK Limited pentru accesul la tehnologii 5G a fost luată în acord cu legea și că a avut la baza o decizie a CSAT, cel care are de fapt cuvântul decisiv în cazul unor asemenea proceduri.

Europa Liberă a scris despre acționariatul acestor firme.

Cine controlează LENOVO

Structura acționariatului LENOVO, așa cum apare pe pagina companiei, este formată din:

  • Legend Holdings Corporation 33.94%
  • Mr. Yang Yuanqing 8.80O%
  • Alți directori 0.24%
  • Public 57.021%

La rîndul ei, Legend Holding Corporation este deținută de:

  • Fundația Academiei de Științe a Chinei 63.11%
  • Zhi Qiang Lu 25.22%
  • Guvernul chinez 11.67%

Așadar, din acționariatul companiei face parte și guvernul chinez.

Cele două firme care au solicitat autorizarea, LENOVO PC HK LIMITED și LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED, parte a concernului LENOVO, au deschis o filială în România în 2016.

Ce angajamente a semnat România?

În august 2019, Statele Unite și România, prin Doland Trump și Klaus Iohannis, au semnat un memorandum prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Mai exact, să nu permită utilizarea în rețelele 5G a unor echipamente care prezintă risc de securitate cibernetică.

În 29 ianuarie 2020, și Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat.

Un an mai târziu, în 2021, România a adoptat prin lege unele măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG