Linkuri accesibilitate

CSAT | România, extrem de preocupată de mișcările Rusiei și de securitatea la Marea Neagră


Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, 27 aprilie 2021.

La Palatul Cotroceni a avut loc, marți, Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în cadrul căreia a fost analizată „starea de securitate în regiunea Mării Negre, în contextul acumulării de trupe ale Federației Ruse pe frontiera de est a Ucrainei, și implicațiile pentru țara noastră".

Un comunicat al președinției arată că „România este extrem de preocupată de situația securității și stabilității regiunii și și-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, pentru că tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre afectează și securitatea euroatlantică”.

În urma ședinței conduse de președintele Klaus Iohannis, CSAT arată că România este în permanentă legătură cu aliații și partenerii din cadrul NATO și Uniunii Europene și „se coordonează și schimbă evaluări cu aliații și partenerii din regiune, inclusiv pentru identificarea opțiunilor adecvate de acțiune."

Țara noastră a susținut în mod constant necesitatea respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional, soluția fiind în continuare implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și respectarea strictă a regimului de încetare a focului” se arată în comunicat.

Anunțul Federației Ruse privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente, după exercițiile militare din Crimeea și Marea Neagră, arată CSAT, a fost important și oportun pentru detensionarea situației, dar „​nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situație tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și detensionare, precum și de evitare pe viitor a unor situații similare."

Trilaterală România-Polonia-Turcia

CSAT remarcă și reuniunea Trilateralei de securitate din 22-23 aprilie 2021, găzduită de România și la care au participat inclusiv miniștrii de externe din Ucraina și Georgia. „​Astfel de acțiuni arată, fără echivoc, angajamentul țării noastre, concret și promovat activ, pentru proiectarea stabilității în regiune."

O altă inițiativă întreprinsă în aceeași direcție este organizarea unui Summit al Formatului București în perioada următoare, anunță CSAT, pentru care se discută cu aliații noștri din regiune și de pe Flancul Estic.

De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a mai decis ca, „pe linie NATO, România să continue promovarea demersurilor menite să conducă la consolidarea suplimentară a posturii aliate în România și în regiune, de o manieră responsabilă, conformă dreptului internațional.”

Retragerea soldaților români din Afganistan

În urma anunțului Statelor Unite cu privire la retragerea SUA din Afganistan până în 11 septembrie 2021, România a arătat că va acţiona în acord cu deciziile aliate, după cum a spus ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, după participarea la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre NATO.

CSAT anunță marți că a aprobat redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție.

Redislocarea va fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni, arată CSAT. „România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției.”

Afganistanul va rămâne însă un loc marcat de profundă îndurerare, 27 de militari de elită ai armatei române au căzut la datorie și ei vor rămâne mereu în gândurile noastre", transmite Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

România face parte din coaliția împotriva terorismului, iar militarii noștri care acționează în teatrele de operații și-au asumat mereu cu profesionalism și curaj riscurile și pericolele pe care le presupune lupta pe acest front”, mai arată CSAT.

Conflictele prelungite din zona Mării Negre

CSAT anunță că România este interesată de soluționarea conflictelor prelungite din jurul Mării Negre, iar Ministerul Afacerilor Externe a început în acest sens unele inițiative la nivelul Uniunii Europene. „Marea Neagră poate deveni un spațiu al stabilității și cooperării doar în măsura în care statele se dezvoltă liber și pot să-și urmeze neîngrădit propriile opțiuni, pe baza respectului reciproc și a respectării stricte a normelor de drept internațional”, arată CSAT.

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență

România a decis că va găzdui un Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență, care va oferi asistență și expertiză statelor interesate, inclusiv partenerilor din vecinătate. CSAT arată că urmare a deciziilor aliate, România găzduiește comandamente și structuri multinaționale NATO și beneficiază de o prezență aliată avansată, cu contribuții importante în plan terestru, maritim și aerian.

Importanța întăririi rezilienței, atât la nivel național, cât și al Alianței în ansamblu, și al partenerilor săi a reprezentat un alt subiect abordat în cadrul Consiliului de astăzi. România a decis să sprijine aceste demersuri prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, care va oferi asistență și expertiză statelor interesate, inclusiv partenerilor din vecinătate. Totodată, în cadrul CSAT, s-a convenit să continuăm susținerea pentru partenerii noștri din Vecinătatea Estică, dar și din Balcanii de Vest, atât pe linie bilaterală, cât și în cadrul formatelor regionale, inclusiv în avansarea relațiilor acestora cu NATO și UE.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG