Linkuri accesibilitate

CSM a avizat proiectul guvernului prin care au fost suplimentate posturile de procurori


Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, marţi, proiectul de hotărâre a guvernului privind suplimentarea numărului maxim de posturi în Ministerul Public, transmite Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit proiectului, numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public se suplimentează cu 50 de posturi de procuror, 100 de posturi de personal auxiliar de specialitate și 20 de posturi de funcționar public, de la 6996 de posturi la 7166 de posturi.

Ministerul spune în nota de fundamentare că în prezent, deși există un număr de posturi vacante, o parte a lor sunt la parchete neatractive unde atragerea specialiştilor se face cu mare greutate (Agnita, Buhuşi, Săveni, Calafat, Pucioasa, Oraviţa), iar numărul maxim de posturi de grefieri la parchete nu a mai fost suplimentat din anul 2015, în timp ce numărul posturilor de procuror a fost suplimentat în ultimii 13 ani doar prin transformarea unor posturi vacante din alte categorii de personal, în detrimentul departamentelor unde erau încadrate acele posturi, în special departamentele economico-financiare ale parchetelor.

„În aceste condiţii, în anul 2019 au fost formulate numeroase solicitări de suplimentare a numărului de posturi de procuror şi grefieri de către procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, având în vedere volumul crescut de muncă înregistrat, extinderea atribuţiilor grefierilor şi uzura fizică a personalului care se confruntă foarte des cu imposibilitatea efectuării concediilor de odihnă sau recuperării orelor suplimentare. De asemenea, dinamica volumului de activitate şi transferul unor sarcini de la procuror la grefieri impun necesitatea transpunerii în practică a măsurii de suplimentare de posturi prevăzute în Planul de acţiune menţionat", se arată în document.

Conform sursei citate, unele solicitări au putut fi soluţionate prin redistribuiri sau transformări ale unor posturi vacante, însă în prezent nu mai există posturi care să poată fi transformate în posturi de procuror sau grefier.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG