Linkuri accesibilitate

Alex Florin Florența a primit avizul CSM pentru șefia Parchetului General


Alex Florin Florența a primit luni avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru șefia Ministerului Public și postul de procuror general al României
Alex Florin Florența a primit luni avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru șefia Ministerului Public și postul de procuror general al României

Procurorul Alex Florin Florența a primit luni avizul favorabil al Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror general al României.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, transmite Agerpres.

Alex-Florin Florenţa a fost propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror general al României și a câștigat concursul în fața fostului procuror general, Gabriela Scutea.

După emiterea avizului CSM, care este doar consultativ, ministrul Justiţiei îi transmite președintelui Iohannis propunerea de numire, iar președintele emite un decret în consecința acestei numiri.

Procurorul Alex Florența, cel care a candidat pentru conducerea Parchetului General împotriva Gabrielei Scutea, este șef interimar al Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT și fost șef al DIICOT Timișoara.

În 2015, procurorul Alex Florența a fost transferat la DNA Timișoara pentru scurt timp după care a revenit la DIICOT Timișoara, structură pe care a condus-o până în ianuarie 2021, când a fost numit interimar în structura centrală a DIICOT ca procuror șef al Biroului Tehnic și de criminalistică, iar apoi a preluat și conducerea Serviciului de crimă organizată.

Printre dosarele instrumentate de Florenţa se numără cel al reţelei de cămătari şi notari de la Sibiu, prejudiciul fiind de peste un milion de euro, sau cel al reţelei de euro falşi, în care au fost trimişi în judecată peste 40 de inculpaţi.

Florența a mai lucra și dosarul traficului de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu, al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița sau dosarul planului de asasinare a jurnalistului Dragoș Boța, redactor șef al Pressalert.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG