Linkuri accesibilitate

Cu pușculița de la UE plină, statul român e dator și la copiii refugiați și la cei români


Cu pușculița de la UE plină, statul român e dator și la copiii refugiați și la cei români
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

România poate lua de Uniunea Europeană, încă de anul trecut, sute de milioane de euro pentru sprijinirea copiilor ucraineni și români săraci. Până acum, nu a accesat banii pentru refugiații de război și nici pe cei din programul „Garanția pentru copii", explică directorul executiv al World Vision.

Directorul executiv al organizației neguvernamentale World Vision România, Mihaela Nabăr, atrage atenția că întârzierea decontării chiriei pentru refugiați poate duce atât la crize umanitare, cât și la deteriorarea imaginii României în fața partenerilor externi. Ajutoarele de la Guvern și de la companii și persoane private pentru cei aproximativ 120 de mii de refugiați a scăzut față de anul trecut. Guvernul are restanțe de patru luni la proprietarii care au adăpostit refugiați din țara vecină. Executivul nu știe când vor fi plătiți banii restanți.

Guvernul a pus din această lună noi condiții refugiaților pentru acordarea ajutoarelor - 2 mii de lei pentru cazare/lună de familie și 600 de lei pentru hrană/lună pentru un refugiat. Dacă aceștia vor să beneficieze și după prima lună de ședere de sprijin de la statul român, refugiații trebuie să facă dovada că își caută un loc de muncă și că au copiii înscriși într-o unitate care oferă educație. Reprezentantul World Vision spune însă că în școlile și companiile românești refugiații nu înțeleg limba română și nu se pot integra. Interviul integral one2one va fi publicat joi, 4 mai, la ora 8:00.

XS
SM
MD
LG