Linkuri accesibilitate

Cu două zile de pronunțarea CCR în privința revizuirii Constituției, un grup de universitari cere Parlamentului să formeze o comisie


Curtea Constituțională
Curtea Constituțională

Peste zece profesori universitari și aproape 50 de asociații civice au cerut Parlamentului să înființeze o comisie specială care să modifice Constituția fără să se grăbească. Demersul vine cu două zile înainte de decizia CCR, despre care un senator PNL, Iulia Scântei, spune că nu este optimistă.

Profesori de drept constituțional, între care Bogdan Dima și Ioan Stanomir, Vlad Perju, activiști civici sau organizații precum #rezist sau VeDemJust, Rezistența și APADOR-CH solicită Parlamentului să nu se grăbească.

„Festina lente!”dictonul latin „grăbeşte-te încet!” este perfect aplicabil, spun semnatarii apelului. În spațiul public, au fost aduse critici practicii abuzive a legiferării prin ordonanțe, știut fiind faptul că „graba strică treaba.” Nu ne permitem luxul ca aceeaşi critică să umbrească însuşi procesul de revizuire a Constituției prin care se caută cele mai bune soluţii constituţionale pentru corectarea mecanismului de adoptare a ordonanţelor de urgenţă.

Apelul apare însă cu două zile înainte de ședința CCR, la care este așteptată o dezbatere, eventual și decizie a judecătorilor constituționali în privința celor două inițiative de revizuire. Una este a PSD, iar cea de-a doua, a PNL și USR, ambele conținând și inițiativa #fără penali în funcții publice, pentru care au fost adunate aproape un milion de semnături de la cetățeni.

Senatoarea PNL Iulia Scântei, membră a Comisiei juridice, se declară însă lipsită de optimism în privința deciziei CCR. „Cred că CCR va dori să întoarcă votul românilor din 26 mai, invalidând nu doar soluțiile de revizuire propuse de PNL, dar si principiile care au determinat alegerea întrebărilor la referendumul din 26 mai. Cu alte cuvinte, CCR va urmări să arate că niciodată poporul nu poate fi întrebat cu privire la chestiuni precum amnistia sau gratierea politicienilor corupti ori la modul cum să fie adoptate OUG-urile”, în cadrul unui referendum consultativ!”, a scris senatoarea liberală.

În opinia profesorilor de drept și a activiștilor civici care au semnat apelul citat, înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului României pentru revizuirea Constituţiei poate asigura atât rapiditatea procesului decizional, cât şi coerenţa, transparenţa şi consistenţa acestuia.

Comisia specială comună poate analiza deopotrivă cu atenţie şi cu celeritate modificările constituţionale preconizate, laolaltă cu toate efectele posibile şi eventualul impact asupra bunei funcţionări a autorităţilor publice.

În lipsa unei astfel de comisii și a unei dezbateri extinse cu privire la conţinutul modificărilor propuse, la nivelul întregii societăţi, există riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor soluţii constituţionale de substanță. Iar atunci când avem de-a face cu decizii fundamentale de politică constituțională, acest risc este prea mare pentru o societate care urmărește să își consolideze democrația și să asigure buna guvernare.

CCR va dezbate joi modificările propuse de PNL și USR și separat de PSD, în care sunt solicitate

  • -interdicția de a acorda amnistie și grațiere condamnaților pentru corupție. PSD dorește ca și președintelui țării să-i fie luată această atribuție, care se referă la grațiere individuală și care este reglementată de Legea fundamentală
  • - interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniile infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare,
  • -extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională. În vreme ce opoziția vrea să-i acorde acest drept președintelui și să extindă și la Parlament posibilitatea de atacare a ordonanțelor de urgență, PSD îl exclude din această serie pe șeful statului. În prezent, doar Avocatul poporului poate ataca la CCR o OUG.

Din textul apelului profesorilor de drept de la mai multe universități din țară și din străinătate nu este clar dacă obiectul revizuirii ar trebui să se refere exclusiv la transpunerea referendumului de la 26 mai sau dacă ar trebui extinsă aria de revizuire.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG