Linkuri accesibilitate

Cu țintă spre Rusia, SUA condamnă intervenția militară străină din Libia


Rusia îl sprijină în războiul din Libia pe liderul militar Khalifa Haftar
Rusia îl sprijină în războiul din Libia pe liderul militar Khalifa Haftar

Statele Unite a declarat că sunt „profund îngrijorate" de intensificarea violențelor în Libia și a cerut puterilor străini să încheie războiul prin intermediari din statul nord-african.

„Ne opunem cu fermitate intervenției militare străine, inclusiv folosirea de mercenari și contractori militari privați, de toate părțile", a transmis consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, Robert O'Brien, într-un comunicat de presă.

Armata americană a acuzat Moscova că trimite mercenari ruși și echipamente militare în Libia în tentativa de a obține influență în Libia.

Pentagonul a declarat că Rusia se folosește de Grupul Vagner, o organizație paramilitară rusească considerată a fi apropiată de Kremlin, ca un „intermediar" în Libia pentru a obține o prezență pe termen lung în Marea Mediterană.

Rusia îl ajută pe generalul Khalifa Haftar în estul țării în lupta Guvernului de Acord Național recunoscut de Organizația Națiunilor Unite, guvern care controlează capitala Tripoli.

Franța, Egiptul și Emiratele Arabe Unite îl sprijină, de asemenea, pe generalul Haftar.

Turcia, care a deplasat trupe, drone și rebeli mercenari sirieni, sprijină guvernul de la Tripoli, la fel ca și Qatarul și Italia.

Intervenția Ankarei în Libia, începând cu luna ianuarie, a întors soarta conflictului prin oprirea forțelor lui Haftar în asediul asupra capitalei.

Consilier prezidențial O'Brien a afirmat că acțiunile puterilor străine în Libia „reprezintă amenințări importante pentru stabilitatea regională și comerțul global".

El a arătat că președintele Trump a vorbit de „numeroase" ori cu liderii mondiali, în ultime săptămâni, pentru a discuta deteriorarea situației din Libia.

Statele Unite cer, de asemenea, un armistițiu și ca toate statele să respecte embargo-ul privind armamentul impus de ONU.

Libia este devastată de un război civil încă de când revolte sprijinite de NATO au dus la înlăturarea și uciderea dictatorului Muammar Qaddafi în 2011.

XS
SM
MD
LG