Linkuri accesibilitate

Ministrul Agriculturii: Trei milioane de hectare de culturi, compromise


Adrian Oros, ministrul Agriculturii
Adrian Oros, ministrul Agriculturii

Agriculturii se confruntă cu probleme serioase în acest sezon pentru că au de înfruntat atât restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, cât și efectele secetei puternice, lucru ce a dus la compromiterea în diferite grade a numeroase culturi însămânțate.

Conform datelor prezentate de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nu mai puțin de 3 milioane hectare de culturi ar fi compromise.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Din păcate, peste consecințele pandemiei se suprapune și o secetă extremă și puternică în Dobrogea și Moldova.

Foarte multe dintre culturile însămânțate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, sunt compromise în diferite grade.

Ne vom gândi la măsurile de despăgubire și de compensare a pierderilor fermierilor.

Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultură și industria alimentară", a declarat Adrian Oros, la Digi24.

În schimb, ministrul a dat asigurări că nu există nicio problemă legată de stocurile de alimente de bază, ba chiar întâlnim surplusuri la unele produse - lapte, carne de vită, ouă, carne de pasăre, legume – din cauza schimbării comportamentului de cumpărare.

Fermierii nu au unde valorifica aceste produse, nu există cerere. E greu de spus ce să facă cu ele" a precizat ministrul Agriculturii.

XS
SM
MD
LG