Linkuri accesibilitate

Cum încearcă PSD să se mențină la guvernare și ce oferă la schimb


Viorica Dăncilă nu dorește ca PSD să plece de la guvernare și negociază majoritatea parlamentară.
Viorica Dăncilă nu dorește ca PSD să plece de la guvernare și negociază majoritatea parlamentară.

PSD negociază intens menținerea la guvernare, oferind celor de la ALDE, ProRomânia și UDMR legi și imunitate pentru a se menține la putere prin sprijinirea Guvernului în Parlament. Presiunea pentru păstrarea puterii vine de la primari, spun cei de la PSD.

„Suntem ca niște pompieri care încearcă să stingă cât mai multe incendii într-un timp cât mai scurt. Stingem într-o parte, se aprinde în altă parte. Nu e ușoară menținerea guvernării, negociem cu ALDE, Pro România și UDMR”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

Presiunea pentru menținerea guvernării este uriașă din partea primarilor, care le-au reamintit celor de la centru că anul viitor sunt alegerilor locale, dar și parlamentare.

Primul pas pentru noua conducere a PSD, după pierderea alegerilor europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea, a fost să-i vorbească fiecărui deputat sau senator al partidului. Scopul a fost să limiteze cât mai mult dezertările în perioada următoare.

Avem o mare problemă în Transilvania. Avem deja șefi de organizații și parlamentari care nu mai sunt siguri că vor să rămână în PSD. Cea mai mare problemă este în Transilvania, putem avea pierderi mari în acea zonă spre Pro România”, spun cei din conducerea PSD.

Scăderea partidului de la 46% în 2015 la 23% în 2019 îi îngrijorează pe mulți social-democrați că nu vor prinde un nou mandat în Parlament. Trecerea pragului de accedere în Parlamentul European de către ProRomânia este văzută ca o alternativă pentru găsirea unui loc pe listele de la parlamentarele din 2020. Mai mulți primari din PSD sunt și ei în discuții pentru a candida din partea ProRomânia la viitoarele alegeri.

Astfel, primul obiectiv al celor din PSD este legat de menținerea propriilor parlamentari, care îi vor ajuta și pe termen scurt în cazul unei moțiuni de cenzură.

Soarta guvernării PSD depinde de aproape 20 de parlamentari

PSD are posibilitatea în perioada următoare să negocieze menținerea la putere cu trei grupuri parlamentare, relativ apropiate ca pondere: ALDE, Pro România și UDMR. Pentru fiecare, PSD are ceva de oferit în schimbul voturile primite.

Pentru dărâmarea Guvernului este nevoie de 233 de voturi, iar PSD și ALDE au împreună 239 de mandate, 81 de senatori ai majorității și 158 de deputați. PSD singur are 208 voturi, de aceea trebuie să găsească mereu de partea sa alte 25 de voturi. Între șapte și nouă voturi vin de la grupul minorităților naționale, din totalul de 17, astfel că social-democrații mai au nevoie de aproape 20 de voturi. Ele pot veni în funcție de context de la ALDE, UDMR sau Pro România.

În Senat sunt 136 de membri, împărțiți astfel în grupurile parlamentare: PSD – 69, PNL – 25, USR – 13, ALDE – 12, UDMR – 9, fără apartenență – 8. În acest ultim grup se regăsesc cei din PMP, dar și Adrian Țuțuianu de la Pro România.

În Camera Deputaților, PSD are 139 de membri, PNL – 68, USR – 27, UDMR – 21, Pro România – 21, ALDE – 19, PMP – 12, minorități – 17, neafiliați – 4.

Soarta Coaliției depinde de votul pentru Tăriceanu

Surpriza majoră pentru Coaliția de guvernare a fost votul de luni din Comisia Juridică a Senatului, în care s-a votat Raportul pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. La ședință au participat doi social-democrați, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei, și Șerban Nicolae, senator PSD. Ei au asigurat cvorumul de ședință, iar unul a votat pentru încuviințarea solicitării DNA. Celălalt s-a abținut, iar rezultatul final a fost trei voturi pentru ridicarea imunității, două abțineri și un vot împotrivă. Adică, egalitate. În cazul unui vot în plen, dacă PSD - care deține majoritatea de unul singur- se va abține, atunci este puțin probabil să fie întrunit numărul de voturi pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu, iar procurorii DNA nu îl pot cerceta pentru acuzațiile că ar fi luat mită în dosarul Microsoft de 800.000 euro.

Surse din ALDE susțin că Tăriceanu s-a enervat foarte tare după această ședință, mai ales pe Robert Cazanciuc. Acesta a anunțat că Raportul Comisiei Juridice propune plenului Senatului să voteze pentru încuviințarea solicitării DNA.

În Parlament a fost chemată de urgență Viorica Dăncilă. Surse din ambele partide au declarat pentru Europa Liberă că Tăriceanu a primit asigurări că se va da un vot împotriva solicitării DNA.

De votul în cazul Tăriceanu depinde viitorul Coaliției de guvernare. Este prima condiție pentru a arăta că își respectă cuvântul dat pentru că noi l-am votat în Cameră pentru Ciolacu. Dacă vor să câștige acum voturi pe Justiție și să arate că ALDE este cel care se opune, nu vom mai putea sta la masă cu cei din PSD”, a fost mesajul unui lider ALDE.

Cei din PSD au însă o dilemă: trebuie să dea acest vot favorabil pentru Tăriceanu, dar trebuie să convingă în continuare electoratul că a abandonat tema justiției. Premierul și toți liderii PSD au dat mesaje după pierderea alegerilor că tema justiției a fost abandonată de partid. O ultimă discuție pe acest subiect urmează să aibă loc, luni, în cadrul Coaliției de guvernare.

Imediat după cearta din Senat, conducerea ALDE s-a întrunit într-o ședință la Parlament. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că partidul său rămâne la guvernare, dar pune și el condiții: trebuie schimbat programul de guvernare și trebuie rescrisă colaborarea cu PSD.Liderul ALDE a anunțat că dorește o remaniere mai largă.

Prietenie între liderii Pro România și PSD

Relația cu Pro România este cea mai dificilă pentru cei din PSD, pentru că partidul lui Victor Ponta și-ar putea mări numărul de membri în perioada următoare.

Social-democrații au dat mesaje de colaborare cu cei din Pro România, lansând chiar invitații pentru cei plecați să se întoarcă în partid. Victor Ponta a respins oferta foștilor săi colegi, spunând că PSD trebuie să se reformeze înainte, însă, a doua zi, ProRomânia a susținut la vot candidatul PSD pentru șefia Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Ce a primit ProRomânia? Recunoașterea grupului parlamentar al ProRomânia la Camera Deputaților. ProRomânia întrunea condițiile de înființare a grupului, însă PSD-ul din epoca Dragnea s-a opus.

Grupul Pro România din Camera Deputaților numără 21 de membri, iar la Senat îl mai au pe Adrian Țuțuianu. Cele 22 de voturi sunt extrem de importante pentru cei de la PSD, mai ales ele pot deveni mai multe în perioada următoare.

Mihai Tudose și Victor Ponta au anunțat public că vor vota o moțiune de cenzură și că doresc formarea unui guvern de uniune națională. Social-democrații spun însă că se poate ajunge la o colaborare punctuală cu cei de la Pro România în perioada următoare, mai ales dacă pică moțiunea de cenzură.

Mai mulți social-democrați au declarat pentru Europa Liberă că așteaptă să vadă cum evoluează situația în PSD după Congres, iar dacă nu câștigă tabăra în care se regăsesc ar putea pleca la Pro România.

UDMR, cimitirul din Valea Uzunului și OUG pe Codul Administrativ

Principalele două doleanțe ale UDMR sunt legate de rezolvarea problemei cimitirului din Valea Uzunului și adoptarea Codului Administrativ.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că ambele probleme vor fi rezolvate în cel mai scurt timp.

Ne ocupăm rapid de problema cimitirului din Valea Uzunului, s-a ajuns prea departe cu acest subiect”, este poziția conducerii PSD.

Pentru a convinge UDMR că poate rămâne alături de actuala guvernare, cei din PSD vor să urgenteze discuția privind Codul Administrativ.

Conducerea partidului susține că prima variantă luată în calcul este adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pentru Codul Administrativ săptămâna viitoare.

A doua variantă este ca acest Cod să treacă urgent prin Parlament în perioada următoare. În Cod, pe lângă pensiile speciale pentru primari, apărea și obligativitatea folosirii limbii materne în instituțiile prefectului și în deconcentrate acolo unde cel puțin 20% din populație are altă limbă maternă decât cea română.

Codul Administrativ a fost votat în Parlament, după o lungă negociere între Liviu Dragnea și Kelemen Hunor, dar a fost declarat neconstituțional de CCR, considerându-se că el cuprinde norme neclare, paralelisme legislative și dispoziții necoretate între ele.

Astfel, cu 9 voturi în Senat și 21 în Camera Deputaților, cei din UDMR sunt importanți pentru menținerea guvernării.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în mai multe rânduri că nu dorește să își dea demisia, iar singura variantă pentru căderea Guvernului este un vot în Parlament pentru o moțiune de cenzură. Liberalii au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură în luna iunie și că sunt pregătiți să intre la guvernare. Pro România dorește un guvern de uniune națională, iar UDMR și USR PLUS nu intenționează să facă parte din viitorul Guvern.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG