Linkuri accesibilitate

Reportaj | Peste 2 milioane de elevi s-au întors în clase. „Abia aștepta să vină la școală!”


Școala Nr. 119: Părinții își duc copiii până la poarta școlii
Școala Nr. 119: Părinții își duc copiii până la poarta școlii

„Dați drumul la copii! De ce îi mai țineți acolo?”, „Dați-vă din poartă, vă rog frumos!”, strigă o doamnă, îmbrăcată în uniforma de la o firmă de pază, la prima oră a dimineții, pe trotuarul din fața Școalii Nr. 119 din Sectorul 4 al Capitalei.

Situată pe strada Str. Almaşu Mic, școala are un mic trotuar în față, îngrădit cu un gard pe care scrie „Școala”. Aici nu are voie să aștepte nimeni. Ploaia măruntă a dimineții nu-i sperie pe părinții care stau printre mașini pe partea opusă a străzii și dau ultimele sfaturi copiilor.

Răzvan, ți-ai uitat ghiozdanul!”, strigă un tătic, cu un ghiozdan albastru în mână, către copilul care fuge de lângă el când își vede colegii.

Nu te mai înțelegi cu el. Vă rog, doamnă, duceți-i dumneavoastră ghiozdanul că are apa și sandvișul aici”, o roagă tăticul pe învățătoarea care a ieșit după elevi.

Elevii de la Școala 119 încep cursurile la ora 8
Elevii de la Școala 119 încep cursurile la ora 8

„Păstrați distanța”

În curte, elevii stau aliniați. „Păstrați distanța”, este indicația primită cel mai des de la profesori.

Simona, stați unul după altul! Nu vă înghesuiți”, strigă o doamnă învățătoare spre copiii care vorbesc și râd gălăgios.

În afară de elevi, nimeni nu are voie să intre în curte. Părinții se îngrămădesc la poartă chiar dacă elevii au intrat deja la ore. Din acest motiv, unul dintre paznicii de la școală vine spre părinți și îi îndeamnă să respecte și ei distanța.

Haideți, că vine poliția și ne amendează și pe noi și pe dumneavoastră! Nu mai stați că începe ora. N-are rost să stați în ploaie”, le spune el adulților de pe trotuar.

Elevii intră unul după altul în curtea școlii
Elevii intră unul după altul în curtea școlii
Părinții așteaptă în fața Școlii 119
Părinții așteaptă în fața Școlii 119

Unii dintre părinți își fac planul să stea până la 11 și 15 minute, atunci când se termină orele.

A fost groaznic cu școala online. Abia aștepta să vină la școală. Înainte să înceapă școala a fost la creșă, la grădiniță, avea socializare. Dar clasa pregătitoare abia a început-o și a trecut online. Acasă s-a rupt de toate; devin și un pic mai leneși”, mi-a spus Constanța Rotaru, mămica unei fetițe care tocmai a intrat la ore și care a adus și consimțământul de testare, cu toate că știe că nu e obligatoriu.

Rodica Frunză și-a adus și ea băiatul la școală. E de acord să fie testat în caz că prezintă simptome. „Nu mai aveau răbdare! Toată ziua mă întreba când mergem la școală. Nu îmi e frică că se infectează! Că dacă e să iei virusul, îl poți lua de oriunde”, a spus părintele.

„Avem între între 20 și 30 de copii în clasă”

Pentru că părinții nu se îndurau să plece și să-și lase copiii la școală, a ieșit inclusiv doamna directoare. „De ce mai stați aici? Nu aveți voie să mai stați aici”, le spune ea pe părinților.

Noi am pregătit totul ca la carte. Avem între 20 și 30 de copii în clasă, dar avem spații mari și am reușit să-i distanțăm chiar foarte bine. Cu părinții avem probleme. I-am dus pe copii în clasă de jumătate de oră. De ce mai stau îngrămădiți la poartă?”, se întreabă Ancuța Sandu, directoarea Școlii nr.119.

Părinte: „Poate trebuia să mai așteptăm o lună”

La câteva străzi distanță, la Școala Gimnazială nr. 188, pe strada Tufişului, nr. 13, din sectorul 5, ultimii elevi întârziați intră pe poarta școlii. Părinții au păreri împărțite cu privire la începerea școlii.

La școala 188, din sectorul 5 al Capitalei, părinții au voie până în fața școlii
La școala 188, din sectorul 5 al Capitalei, părinții au voie până în fața școlii

În timp ce unii spun că școala online nu mai putea continua, alții spun că trebuia să mai țină măcar o lună.

Al meu nu voia să vină pentru că îi este teamă să nu se infecteze. Mie nu îmi e. Nici nu știu cum e mai bine, că a învățat și la școala online. Dar poate e mai bine că vine la școală , că socializează cu ceilalți”, a spus Marcela Nuțu, mama unui băiețel din clasa a IV-a.

Alexandru Tudor, părintele unei eleve de la clasa pregătitoare, a fost infectat cu coronavirus și s-a vindecat. Cu toate acestea, spune că deschiderea școlii putea să mai aștepte puțin.

Nu trebuia să înceapă acum. Mai trebuia lăsat o lună, să mai treacă valul. Lumea nu respectă regulile, aici e problema mare. Te uiți în magazine și vezi că stau cu masca sub nas”, spune Alexandru Tudor, părintele unei eleve de la Școala 188.

Fetița e la clasa zero. Nu prea voia să vină la școală, dar a acceptat că i-a promis învățătoarea nu știu ce surpriză. Se învățase acasă. Era mai bine într-un fel pentru el”, adaugă Alexandru Tudor.

Elevii de la clasele primare învață între orele 8 și 11
Elevii de la clasele primare învață între orele 8 și 11

Peste 2,9 milioane de elevi au început luni, 8 februarie, cursurile semestrului al doilea. Școlile sunt deschise pe baza celor trei scenarii calculate în funcție de rata de infectare în care se află localitatea din care fac parte. În ajunul începerii școlii, 2.181 de localităţi erau în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi numai 149 în scenariul roşu.

Care sunt cele trei scenarii de funcționare a școlilor:

  • Scenariul verde, aferent localităţilor cu o rată de infectare cu COVID-19 la 14 zile mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori, asigură deschiderea cu prezenţă fizică a tuturor şcolilor, creşelor şi grădiniţele.
  • Scenariul galben, în localităţile cu rată de infectare între 1 şi 3/1.000, înseamnă prezenţă fizică pentru antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, pentru elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum şi pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.
  • Scenariul roşu, în localităţile cu rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000, vin doar antepreşcolarii la creşe, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare, însă rămân în online cei din gimnazial şi liceal.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG