Linkuri accesibilitate

Contrabanda cu parfumuri de 25.000.000 € | Control manual în locul celui cu scanerul


Doar o parte din containerele din Portul Constanța sunt verificate la scaner.
Doar o parte din containerele din Portul Constanța sunt verificate la scaner.

Fostul șef al Vămii din Portul Constanța, Ovidiu Tatu, este cel care a decis să nu se mai realizeze un control cu scanerul al containerelor în care erau ascunse parfumuri de contrabandă. El a fost transferat la punctul vamal de la Cernavodă.

„Având în vedere ancheta DIICOT, direcțiile din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au procedat, cu celeritate, la emiterea actelor administrative de suspendare de drept a raportului de serviciu în cazul a trei funcționari publici, începând cu data de 12 martie. Astfel, niciunul dintre cei trei lucrători vamali (n.r. - implicați în investigația procurorilor) nu s-a mai prezentat la serviciu începând cu data menționată”, au transmis, pentru Europa Liberă ,reprezentanții ANAF.

Conform surselor Europa Liberă, după ce a lucrat mai bine de 20 de ani în Vama din Portul Constanța Sud (cel mai mare punct vamal din România), Ovidiu Tatu a fost transferat în punctul vamal de la Cernavodă.

În dosarul contrabandei cu parfumuri contrafăcute aduse din Turcia, produsele intrate ilegal în România au fost evaluate de anchetatorii DIICOT la 25 de milioane de euro.

Deciziile lui Tatu au permis contrabanda

Ovidiu Tatu este acuzat de procurorii DIICOT că ar fi favorizat rețeaua de contrabandă cu parfumuri destructurată de DIICOT. El era, la data comiterii contrabandei cu parfumuri, inspector superior la departamentul de „Decizie” din cel mai important punct vamal al României, cel din Portul Constanța.

Mai exact, conform unor surse judiciare, Tatu ar fi anulat recomandarea făcută de compartimentului „Containere” de a controla prin scanerul din port containerele în care erau ascunse parfumurile de contrabandă. Acesta ar fi șters chiar aceste recomandări și ar fi trecut în loc recomandarea ca verificarea să fie făcută manual, adică de lucrători vamali, nu cu ajutorul scanerului. Daniel Cojocaru, un subaltern al lui Tatu, este un alt inspector vamal care ar fi implicat în acest dosar, au mai precizat sursele citate.

După ce procurorii DIICOT i-au adus la cunoștință că este cercetat în acest dosar, Ovidiu Tatu a intrat în concediu, potrivit propriei declarații. Într-o discuție cu Europa Liberă, Tatu se arăta contrariat de faptul că se poate gândi cineva ca el să nu se mai întoarcă în postul de conducere din Portul Constanța.

„De ce să nu mă întorc pe acest post? Până la urmă trebuie să funcționeze prezumția de nevinovăție. Nu am nicio restricție să mă întorc pe funcția pe care o ocup după ce mi se termină concediul”, ne-a spus Ovidiu Tatu. Acesta nu a negat că este cercetat de DIICOT.

Ovidiu Tatu a ocupat în ultimii 15 ani mai multe funcții de conducere în cadrul Biroului Vamal din Portul Constanța, iar între 2017 și 2018 a fost la conducerea celei mai importante vămi din România, Biroul Vamal Constanța Sud Agigea.

Contrabanda cu parfumuri, pe scurt

DIICOT susține că persoanele care au vândut în România și în alte state europene parfumuri de lux contrafăcute au fost reclamați chiar de reprezentanții marilor producători. Aceștia s-au plâns procurorilor că au pierderi de milioane de euro din cauza produselor falsificate.

Ascunse în containere, produsele unor mărci cunoscute sunt ținta predilectă a celor care vor să introducă marfa contrafăcută în România și apoi în Europa. Așa a fost și cazul rețelei formate din 40 de persoane care ar fi introdus prin Portul Constanța, începând cu luna mai 2020, parfumuri contrafăcute în valoare de 25 de milioane de euro.

Grupul infracțional organizat este acuzat de DIICOT de „contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, punerea în circulație, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată și folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantități de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă”.

În ultimii cinci ani, 20 de vameși din Portul Constanța au fost transferați

ANAF ne-a mai transmis că „în perioada 2016 - 2021, conducerea instituției a aprobat mobilitatea temporară/definitivă a unui număr de peste 20 de funcționari publici din cadrul Biroului Vamal de frontieră grad I Constanța Sud, către alte structuri fără personalitate juridică din cadrul instituției sau către structuri din alte direcții regionale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.

Reprezentanții Fiscului au mai precizat „că toți salariații Agenției Naționale de Administrare Fiscală (funcționari publici/personal contractual) trebuie să respecte normele de conduită impuse de poziția ocupată în cadrul instituției și să nu dezvolte manifestări care să aducă atingere prestigiului autorității sau instituției publice”.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG