Alegerile locale din România din acest weekend au captat atenția presei internaționale, dar nu neapărat pentru rezultatele la nivel național sau cele de la București, ci pentru un caz inedit pentru politică noastră, dar nu fără precedent în lume, cel al primarului de la Deveselu, ales pentru un nou mandat, chiar dacă murise în timpul campaniei electorale.
Ion Aliman a murit pe 17 septembrie într-un spital din București, unde se trata după ce a fost infectat cu coronavirus. Cu toate acestea, numele său a rămas pe buletinul de vot, iar toate contestațiile au fost respinse de Biroul Electoral, care a permis ca scrutinul să se desfășoare doar așa cum a fost stabilit inițial, în ciuda evenimentului nefast.
Duminică, primarul decedat avea să fie reales cu peste 70% din voturile locuitorilor din Deveselu. Pe buletinul de vot mai figurau doi candidați, de la ALDE și PMP.
Cum a fost posibil?
Dacă aprecierea celor din sat la adresa primarului plecat pe lumea cealaltă nu poate fi pusă la îndoială, dovadă fiind și faptul că la finalul votului mulți s-au dus la mormânt pentru a îi aprinde o lumânare, în realitate trebuie să ținem cont că a fost și un joc politic care a făcut diferența.
Ion Aliman candida din partea PSD, iar PNL nu și-a înscris un alt candidat, deoarece spera până în ultima clipă că va reuși să îl atragă pe Aliman în rândurile liberalilor. Astfel, ambele partide au avut interesul ca defunctul să fie reales pentru a repeta alegerile și a avea propriul candidat.
De altfel, precum menționează și Euronews, viceprimarul Nicolae Dobre intenționează să concureze acum din partea PSD pentru a obține funcția de primar și a avut interesul de a încuraja locuitorii să îl voteze pe Aliman pentru ca alegerile să se reia. El va îndeplini funcția de interimar după ce BEC validează actualele alegeri și stabilește că trebuie să fie repetate.
Prin urmare, votul de duminică poate fi înțeles și ca o respingere a celor doi candidați puși de PMP și ALDE și o dorință de repetare a alegerilor, cu noi candidați care aspiră la fotoliul lăsat liber de Aliman.
Aprecierea pentru Aliman în comună se datorează în mare partea faptului că în timpul mandatelor sale a fost operaţionalizată Baza NATO de la Deveselu. Pentru localnici, venirea militarilor americani a însemnat milioane de euro investite în dezvoltarea comunei și implicit capital politic pentru cei în funcție.
Într-o postură similară, dar cu aceeași finalitate se află și alegerile din Sadova, Dolj. Aici, Eugen Safta, primarul în funcție, a murit la câteva ore după închiderea urnelor. Omul, care candidase din partea PMP, tocmai fusese reales pentru un nou mandat, cel de-al treilea.
Edilul a început să se simtă rău la câteva ore după închiderea urnelor. Imediat, rudele și localnicii au chemat ambulanța. S-au încercat manevre de resuscitare, dar în jurul orei 2:00 a fost pronunțat decesul.
Precedente în SUA sau Marea Britanie
În alegerile parțiale din Statele Unite din 2018, un bărbat pe nume Denis Hof, o vedetă de televiziune de Nevada, a câștigat alegerile pentru un loc în legislativul statului Nevada. Doar că el era deja decedat cu trei săptămâni înainte de vot.
În 2000, guvernatorul de Missouri Mel Carnahan a câștigat alegerile pentru un post de senator, la 38 de zile după ce a murit în urma unui accident aviatic.
La începutul anilor 2010, Carl Geary a câștigat postul de primar în Tracy City, Tennessee, cu peste 70%. El a învins-o pe Barbara Brock, care candida pentru a fi realeasă cu peste 70% din voturi. Alegătorii aveau să spună după că știu de decesul lui, dar voiau un alt primar.
În schimb, în 2009, Harry Stonebraker a câștigat un al patrulea mandat de primar în Winfield, Missouri, cu 90% din voturi. El decedase din cauza unui atac de cord. Adversarul său a luat doar 23 de voturi.
În 2002, Patsy Mink a câștigat un loc de reprezentant al statului Hawaii în Congresul american la câteva săptămâni de la deces, iar Jenny Oropeza în 2010 a „luat” un loc în Senatul statului Calfornia la două săptămâni după ce a trecut în neființă.
Legea din Marea Britanie prevede că alegerile sunt amânate în cazul decesului unui candidat, cu singura excepție fiind atunci când el concurează ca independent. Astfel, în alegerile generale din 2015, Ronnie Carroll avea să strângă 113 voturi și să se claseze pe locul 4 la aproape o lună de la deces.
Facebook Forum