Linkuri accesibilitate

Cum a răsturnat Viorica Dăncilă toate înțelegerile din PSD. Ședință cu înjurături. Stănescu, Ciolacu și Firea, din nou în opoziție.


Viorica Dancila, la CEx al PSD
Viorica Dancila, la CEx al PSD

Premierul Viorica Dăncilă a reușit să-și impună punctul de vedere în Comitetul Executiv al PSD pentru convocarea rapidă a unui Congres, în care să se aleagă succesorul lui Liviu Dragnea. Decizia premierului a produs o ruptură de colaboratorii săi: Paul Stănescu și Marcel Ciolacu.

Ruptura între Viorica Dăncilă și Paul Stănescu s-a produs de ieri seară, la Parlament, când premierul și-a anunțat colegii de partid, în cadrul unei ședințe informale în format restrâns, că dorește convocarea Congresului pentru alegerea președintelui PSD la finalul acestei luni.

Paul Stănescu și Marcel Ciolacu, care doreau ca primul Congres să vizeze doar modificarea Statutului și desemnarea candidatului la prezidențiale, au fost luați prin surprindere de vehemența cu care Dăncilă și-a susținut punctul de vedere, deși aceștia i-au prezentat riscurile unei astfel de măsuri.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Stănescu i-a spus că există riscuri - moțiunea de cenzură să treacă, iar exodul parlamentarilor PSD să continue, adică să se destrame majoritatea din Parlament. Mai mult, aceștia au încercat să o convingă pe Viorica Dăncilă că se produc tensiuni în partid prea repede după pierderea alegerilor europarlamentare. Premierul i-a ascultat pe aceștia, dar și-a menținut punctul de vedere, susținând că doar printr-o conducere validată de Congres partidul poate merge mai departe unit.

Viorica Dăncilă primise deja semnale de la mai multe organizații județene că îi vor sprijni candidatura pentru funcția de președinte PSD dacă va candida la Congres. Marian Oprișan, care se afla în tabăra opusă lui Paul Stănescu, anunțase că o susține pe Dăncilă pentru cea mai înaltă poziție în partid. La sosirea la Comitetul Executiv al PSD, Paul Stănescu nu a dorit să facă declarații și era foarte nervos.

Ședința a început cu discursul Vioricăi Dăncilă care a anunțat că propune convocarea rapidă a unui Congres pentru modificarea Statutului, dar și pentru alegerea noii echipe de conducere. Ea a forțat lucrurile cu precizarea că „mandatul său este la dispoziția partidului”. În fața Comitetului Executiv, premierul a făcut o pledoarie pentru acest Congres rapid. La scurt timp după intervenția Vioricăi Dăncilă, Paul Stănescu s-a ridicat de la prezidiu și a anunțat că își dă demisia din funcția de președinte executiv, invocând motive personale. După ce a vorbit, Stănescu a părăsit sala.

„Ne-a picat falca când l-am auzit pe Stănescu. Nu ne-a anunțat că dorește să își dea demisia”, au spus surse din Comitetul Executiv al PSD. Imediat, mai mulți colegi i-au cerut lui Stănescu să revină asupra deciziei, chiar și premierul Dăncilă transmițându-i să nu plece. La revenirea în sală, Stănescu s-a dus prima dată în primul rând, el nemaidorind să ia loc la prezidiu. După o discuție cu Marcel Ciolacu, el a revenit împreună cu acesta la masa la care se afla și Viorica Dăncilă.

Olguța Vasilescu i-a transmis premierului că nu înțelege graba pentru Congres, un mesaj asemănător având și Gabriela Firea. La plecarea din sediul PSD, Olguța Vasilescu, dar și Gabriela Firea, au spus că nu vor să candideze pentru funcția de președinte PSD.

“Nu-mi doresc un conflict în PSD, doresc să fie pace și armonie”, a fost mesajul transmis de Gabriela Firea, la finalul ședinței Comitetului Executiv.

Intervențiile care au urmat i-au dat câștig de cauză premierului, care și-a impus voința în cadrul Comitetului Executiv, existând doar trei voturi împotrivă: Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, aceiași care îi făceau opoziție și lui Liviu Dragnea și care, din toamna anului trecut au fost marginalizați.

Fiecare dintre cei trei au primit funcții după arestarea lui Dragnea - Firea a fost repusă în fruntea organizației de București, Stănescu a devenit numărul 2 în partid, iar Ciolacu, președintele Camerei.

În toamna anului trecut, când i s-a cerut demisia lui Dragnea, alături de ei s-au aflat și alți parlamentari, care între timp au plecat la partidul lui Victor Ponta. Firea și Ciolacu au relații bune cu ProRomânia.

Viitorul Congres al PSD, din 29 iunie, va stabili noua conducere a partidului și va modifica Statutul, în sensul că președintele să nu mai fie ales cu votul tuturor membrilor de partid.

Premierul Dăncilă a spus că nu a luat încă o hotărâre în privința candidaturii sale la funcția de președinte al PSD, însă liderii partidului sunt convinși că acest lucru se va întâmpla.

Comitetul Executiv a decis să existe și un al doilea Congres, cel pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, dar după ce vor fi efectuate mai multe studii sociologice. Și acest anunț a luat prin surprindere mai mulți lideri de organizații, care plecaseră de la Comitetul Executiv convinși că într-un singur Congres se vor rezolva toate aceste probleme. Or, acest al doilea congres pune în dezavantaj PSD, care se află într-o cădere istorică de popularitate, pentru că întârzie lansarea candidatului la Palatul Cotroceni. Nu este clar dacă se va opta pentru un candidat din afara PSD, în condițiile în care social-democrații au câștigat Președinția doar cu Ion Iliescu, ultima dată, în urmă cu 19 ani.

M. Oprișan l-a acuzat pe M. Ciolacu că l-a înjurat, Dăncilă, bănuită că e comandată din afara PSD

Discuțiile în Comitetul Executiv au fost extrem de tensionate, la un moment dat Marian Oprișan și Marcel Ciolacu s-ar fi înjurat pe holurile sediului PSD din Băneasa, potrivit unor surse din partid. Momentul a fost povestit în interiorul ședinței de Marian Oprișan, care le-a spus colegilor că a fost înjurat de Ciolacu. Președintele Camerei Deputaților i-a spus premierului Dăncilă că nu l-a înjurat pe Oprișan. Tot în cadrul ședinței, Natalia Intotero, viitorul ministru pentru Diaspora, a fost oprită să vorbească de colegi, care i-au spus că doresc să îi asculte pe alții.

Surse din PSD au precizat că nu înțeleg schimbarea de poziție a Vioricăi Dăncilă, existând chiar suspiciuni că decizia a venit din afara partidului.

“Chiar credeți că atunci când vrei să schimbi lucrurile în bine, să fii la comanda cuiva? Vă garantez că nu am comandă de la nimeni, singura mea comandă este cea de la PSD, de la forurile statutare. În rest, vă asigură că toate aceste discuții, așa vreți să spuneți dumneavoastră că s-a impus decizia, votul a demonstrat că a fost o decizie care s-a stabilit printr-un vot al majorității. Și la mine în Guvern, dacă există o părere împotriva și majoritatea sunt pentru, părerea care contează este cea care este susținută. Dacă rezultatul era să nu se facă acest Congres, atunci țineam cont de acest vot. Eu trebuie să țin cont de majoritate”, a fost răspunsul Vioricăi Dăncilă când a fost întrebată dacă a luat decizia influențată din afara partidului.

Riscuri pentru PSD și Viorica Dăncilă în perioada următoare

Liderii importanți ai PSD au plecat de la Comitetul Executiv al PSD, spunând în fața camerelor că problema este rezolvată în partid. Chiar și Niculae Bădălău a afirmat că o susține pe Viorica Dăncilă să fie noul președinte PSD. În discuțiile neoficiale, în partid există mari semne de întrebare pe două teme majore: ce se va întâmpla cu moțiunea de cenzură, dacă PSD menține guvernarea și dacă nu vor exista plecări importante către Pro România din cauza scandalului intern.

“Am vorbit cu parlamentarii și nu știu ce se va întâmpla la moțiunea de cenzură. Până la acest Comitet Executiv, exista o majoritate, nu știu cum va fi ea în ziua votului”, a spus pentru Europa Liberă un lider de organizație. Responsabili pentru situația din Parlament este Marcel Ciolacu, cel care s-a opus convocării Congresului extraordinar al PSD.

Și plecările spre Pro România dau mari bătăi de cap celor din PSD. Mai mulți lideri de organizații cred că acest Congres poate provoca nemulțumiri, care să ducă la diminuarea grupurilor parlamentare. De votul de la moțiunea de cenzură, depinde însă și viitorul Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD.

Surse din PSD susțin că vor exista și alte candidaturi la Congres și că Viorica Dăncilă va avea competitori.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG