Linkuri accesibilitate

Cum ar putea afecta economia globală un război total între Israel și Iran?


Urmările unui atac aerian israelian în zona Dahieh St. Therese din suburbiile sudice ale Beirutului, pe 7 octombrie.
Urmările unui atac aerian israelian în zona Dahieh St. Therese din suburbiile sudice ale Beirutului, pe 7 octombrie.

Șansele unui război total în Orientul Mijlociu au crescut după ce Iranul a lansat un atac masiv cu rachete asupra Israelului, pe 1 octombrie. Israelul a amenințat că se va răzbuna, alimentând temerile că războiul ar putea provoca o întrerupere a fluxului de petrol și gaze din regiunea bogată în energie.

Prețurile globale ale petrolului au crescut deja cu 9% de la atacul Iranului, care a venit pe fondul războiului de un an al Israelului în Fâșia Gaza și a invaziei sale din sudul Libanului de la începutul acestei luni.

Un conflict pe scară largă între Israel și Iran ar putea afecta aprovizionarea internațională cu energie și ar putea trimite unde de șoc în întreaga economie globală, avertizează experții.

„Perturbarea majoră a exporturilor regionale de petrol și gaze ar putea avea un impact asupra economiei globale”, a declarat Farzan Sabet, cercetător asociat la Geneva Graduate Institute.

„Un act de agresiune”

Rapoartele presei israeliene sugerează că țara ar putea viza bazele nucleare ale Iranului sau instalațiile sale de petrol sau gaze.

Un bărbat sare pe ceea ce pare să fi rămas dintr-o rachetă balistică, în urma unui atac al Iranului asupra Israelului, lângă orașul sudic Arad, Israel, pe 2 octombrie.
Un bărbat sare pe ceea ce pare să fi rămas dintr-o rachetă balistică, în urma unui atac al Iranului asupra Israelului, lângă orașul sudic Arad, Israel, pe 2 octombrie.

Președintele american Joe Biden a avertizat Israelul să nu lovească instalațiile petroliere din Iran, unul dintre cei mai mari producători din lume. Iranul a avertizat că orice atac asupra infrastructurii sale ar „provoca un răspuns și mai puternic” din partea Teheranului.

Dacă Israelul efectuează un atac major împotriva instalațiilor de petrol sau gaze ale Iranului, Teheranul ar putea „recurge la exercitarea presiunii asupra punctelor de tranzit importante, cum ar fi strâmtoarea Hormuz”, a spus Sabet.

Iranul a amenințat de ani de zile că va bloca strâmtoarea strategică Ormuz, prin care trece o cincime din aprovizionarea mondială cu petrol.

„Srâmtoarea Ormuz este esențială pentru economia globală”, spune Neil Quilliam, expert în politici energetice și geopolitică la centrul de reflecție Chatham House din Londra.

Qatarul, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din lume, folosește și el Strâmtoarea Ormuz pentru exporturile sale. Există, de asemenea, îngrijorarea că Teheranul ar putea viza instalațiile petroliere din țările vecine dacă va fi atacat de Israel.

Irakul, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Iran sunt printre cele mai mari state producătoare de petrol din lume.

Președintele iranian Masud Pezeshkian, în timpul unei călătorii în Qatar, săptămâna trecută, s-a întâlnit cu înalți oficiali din statele arabe din Golf. Oficialii au încercat să liniștească Iranul cu privire la neutralitatea lor în conflictul dintre Teheran și Israel, potrivit rapoartelor.

Sabet a spus că orice răzbunare iraniană împotriva unui posibil atac israelian care afectează prețurile globale ale energiei sau comerțul va fi „văzută ca un act de agresiune și va duce la presiuni suplimentare asupra Iranului”.

Quilliam a spus că Israelul va atinge ținte care „vor răni regimul iranian și vor afecta economia țării”, mai degrabă decât să afecteze piețele petroliere globale.

„Creșterea prețurilor se simte”

În ultimele decenii, au existat creșteri majore ale prețurilor la energie în urma embargoului arab al petrolului din 1973 și a Revoluției Islamice din Iran, din 1979.

Sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului interceptează rachete. Fotografie din Ashkelon, Israel, 1 octombrie.
Sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului interceptează rachete. Fotografie din Ashkelon, Israel, 1 octombrie.

Aceste evenimente au dus la lipsuri majore de benzină în unele țări și la cozi nesfârșite pentru șoferii care își umpleau mașinile.

Însă o întrerupere majoră a fluxului de petrol și gaze din Orientul Mijlociu – ca urmare a unui conflict total Israel-Iran – ar putea să nu ducă imediat la o scădere a economiei globale, spun experții.

Acest lucru se datorează în mare măsură creșterii Statelor Unite ca furnizor important de petrol și gaze, precum și scăderii dependenței globale de combustibilii fosili.

„Consumatorii occidentali vor simți creșterea prețului la pompă”, a spus Sabet. „[Dar] va fi mult mai puțin decât ar fi fost într-o epocă anterioară.”

El amintește că avertismentele repetate cu privire la perturbarea transportului comercial în Marea Roșie de către rebelii Houthi din Yemen nu au dus la o inflație semnificativă a consumatorilor în Occident.

Dar Sabet spune că o întrerupere majoră a fluxului de petrol și gaze din Orientul Mijlociu ar avea „un efect enorm” asupra economiei chineze. Beijingul importă aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol pe zi din Iran, reprezentând 15% din importurile sale de petrol din regiune.

Sabet a spus că creșterea prețurilor la energie pentru China se va „trasmite prin lanțul de aprovizionare către produsele manufacturate pe care țara le exportă în Statele Unite, Europa și în alte părți” și ar putea duce la „mai multă inflație pentru consumatori”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG