Linkuri accesibilitate

Cum arată „planul de austeritate” al lui Teodorovici. Studenții și pensiile intră la tăieri


Dăncilă, Teodorovici și Fifor, în vizită la Alexandria.
Dăncilă, Teodorovici și Fifor, în vizită la Alexandria.

Ministrul de Finanțe va veni în fața Comitetului Executiv al PSD, luni, cu un set de măsuri de austeritate, pentru a face rost de bani la buget. Planul de austeritate al lui Teodorovici conține tăieri din banii studenților, persoanelor cu dizabilități, pensiilor speciale și din „sporul de pericol”.

Proiectul privind tăierea pensiilor speciale va fi discutat de social-democrați pentru a se stabili plafonul de la care se impune impozitarea acestora. Prima variantă luată în discuție este un impozit de 30% pentru pensiile care depășesc 10.000 de lei.

„Teodorovici are de gând să impoziteze și pensiile care se bazează pe contributivitate și care depășesc 10.000 de lei, nu doar pe cele speciale. Ne-a spus că dacă le-ar impozita doar pe cele speciale ar putea apărea probleme la Curtea Constituțională, de aceea, dorește să pună impozit pe toate”, au spus surse din vârful PSD, care au participat la întâlnirea din pădure, din Teleorman, unde Viorica Dăncilă a discutat remanierea cu miniștrii săi.

La ultimul Comitet Executiv, ministrul de Finanțe le-a transmis colegilor de partid că trebuie să facă rost de 7 miliarde de lei până la finele anului și partidul trebuie să fie de acord cu anumite măsuri de austeritate.

Planul lui Teodorovici nu se oprește însă aici. Le-a pus gând rău și studenților care beneficiază de gratuitate tot anul pe calea ferată.

Studenții vor mai avea dreptul la doar 12 călătorii gratuite cu trenul pe an, iar vârsta celui care beneficiază de această facilitate nu trebuie să fie mai mare de 26 de ani. Gata cu plimbatul gratuit pe calea ferată”, a fost anunțul făcut de Teodorovici în partid.

O altă sursă de venit este legată de bursele studenților. Acestea urmează să nu mai fie plătite pe perioada vacanței, dacă studentul nu demonstrează că muncește undeva, fie și part time.

„Discuția este legată doar de perioadă de vacanță, nu se atinge nimeni de bursele din timpul anului de studiu”, au dezvăluit cei din PSD.

O altă sursă importantă de venit este legată de „sporul de pericol de 15%” care este primit în mai multe instituții publice.

„Problema nu este în acest an, dar va deveni o problemă din ce în ce mai mare în anii următori. Sunt mulți bugetari care primesc acest spor de 15%, fie că e spor din cauza prafului, fie că au o antenă pe clădire, sunt diferite motive. Scopul este ca acesta să fie plafonat pentru că datorită legii salarizării cresc veniturile, iar procentul de 15% se va aplica la noua sumă. Nu este normal ca unii care câștigă mai mult să beneficieze de mai mulți bani prin acest spor. El trebuie să fie oarecum egal, nu este salariu. Se discută o formulă de calcul să fie un procent din salariul minim sau mediu, nu să fie procent din salariu. Astfel, toată lumea ia același spor. Problema este ca prin reducerea sporului să fie reduse salariile doctorilor și profesorilor”, au precizat surse din PSD cum decurg discuțiile în interiorul partidului.

Nu vor scăpa de măsurile de austeritate nici persoanele cu dizabilități.

„Intenția lui Teodorovici este ca persoanele cu dizabilități să nu mai primească și ajutorul de handicap, și banii pentru hrană. Sunt două sume, vrea să mărească ajutorul de handicap dacă se renunță la partea a doua. Sunt discuții în acest sens, dar sunt probleme și cu banii pentru primării. La rectificare, primarii așteaptă mai mulți bani pentru a acoperi aceste cheltuieli sociale, iar la buget nu sunt bani. De la ministerul de Finanțe li s-a transmis că vor primi bani, dar trebuie să se descurce cu sumele care vin până la sfârșitul anului. Fiecare se gospodărește cum știe”, susțin cei din PSD.

O importantă sursă de venit luată în calcul în partid și la Guvern este legată de licențele 5G. O evaluare de la ministerul de Finanțe arată că suma preconizată pentru acestea urmează să fie cuprinsă între 1,7 și 3,5 miliarde de lei. În programul de guvernare, suma estimată din licențele 5G este de 2 miliarde de lei.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că, deși partidul se ferește să folosească cuvinte precum concedieri și restructurare, acestea se vor realiza în perioada următoare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG