Linkuri accesibilitate

Cum arată alegătorii lui Iohannis, Dăncilă și Barna și de ce i-au votat


Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor lupta în turul doi de scrutin

Profilul electoratului principalilor trei candidați – Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Dan Barna-, este analizat de IRES în baza rezultatelor obținute la exit-poll-ul de la ieșirea de la urne.

Profil electorat Klaus Iohannis

Electoratul lui Klaus Iohannis, care a obținut peste 37, 5% la primul tur de scrutin, este format în proporție de peste 50% din alegători cu vârste între 35 și 64 de ani, cu studii medii și superioare (85%), angajați la stat sau privat (53%), elevi și studenți (23%). Pentru ei a contat cel mai mult profilul candidatului (67%) și mai puțin partidul care îl susține și au luat decizia de a-l vota din timp, cu patru săptămâni înainte de campania electorală (60%), arată analiza IRES.

A fost votat în proporții egale de femei și bărbați.

Votanții lui Klaus Iohannis provin preponderant din mediul urban (56%) și 44% din mediul rural. În proporție de 45 % ei sunt din regiunea de Sud, București și Dobrogea, 36% din Transilvania și Banat și 19% din Molodva.

Profilul votanților celor trei candidați principali- IRES
Profilul votanților celor trei candidați principali- IRES

Profil electorat Viorica Dăncilă

Electoratul Vioricăi Dăncilă, 23% la primul tur de scrutin, este format preponderent din persoane de peste 65 de ani (43%) și între 45 și 64 de ani ( 39%), tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani reprezentând doar 8%. În privința studiilor, cei mai mulți au studii medii ( 55%), dar tot la Dăncilă găsim și cel mai extins electorat cu studii elementare (31%).

Cei mai mulți alegători ai Vioricăi Dăncilă sunt pensionari (55%) și 27% sunt angajați. A fost votată în proporții egale de femei și bărbați.

Pentru toți aceștia, a contat cel mai mult partidul care a susținut candidatul (57%), iar decizia de vot a fost luată cu mai mult timp înainte (62%).

Electoratul candidatei Dăncilă provine 51% din mediul rural și 49% din cel urban. A fost votată în special de cei din Regiunea Sud, București și Dobrogea (58%), de 23% din cei din Transilvania și Banat și 20% din Moldova.

IRES- analiză electorat, regiunile si mediul de proveniență
IRES- analiză electorat, regiunile si mediul de proveniență

Profil electorat Dan Barna

Electoratul lui Dan Barna, situat pe poziția a treia la primul tur de scrutin, cu peste 14,6%, este format în proporție de 45% din tineri cu vârste între 18 și 34 de ani, cei peste 45 de ani reprezentând 51%. Barna are cel mai educat electorat dintre toți candidații, 97% au studii medii și superioare (52%), și doar 3% au studii elementare.

Votanții lui Dan Barna sunt angajați (66%), barbați (51%) și pentru ei au contat cel mai mult calitățile candidatului (52%) și mai puțin partidul care îl susține. Decizia de vot a fost luată înaintea campaniei electorale (44%), dar sunt destui (20%) care s-au decis în ultima săptămână de campanie.

Electoratul lui Dan Barna provine în proporție de 72% din mediul urban și 28% din rural. Din punct de vedere al regiunilor, a fost votat de 47% din cei din Regiunea Sud, București și Dobrogea, de 33% de cei din Transilvania și Banat și 20% din Moldova.

IRES- Când și de ce au luat votanții decizia de a vota un anumit candidat
IRES- Când și de ce au luat votanții decizia de a vota un anumit candidat

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG