Linkuri accesibilitate

Cum arată alegătorii lui Iohannis, Dăncilă și Barna și de ce i-au votat


Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor lupta în turul doi de scrutin
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor lupta în turul doi de scrutin

Profilul electoratului principalilor trei candidați – Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Dan Barna-, este analizat de IRES în baza rezultatelor obținute la exit-poll-ul de la ieșirea de la urne.

Profil electorat Klaus Iohannis

Electoratul lui Klaus Iohannis, care a obținut peste 37, 5% la primul tur de scrutin, este format în proporție de peste 50% din alegători cu vârste între 35 și 64 de ani, cu studii medii și superioare (85%), angajați la stat sau privat (53%), elevi și studenți (23%). Pentru ei a contat cel mai mult profilul candidatului (67%) și mai puțin partidul care îl susține și au luat decizia de a-l vota din timp, cu patru săptămâni înainte de campania electorală (60%), arată analiza IRES.

A fost votat în proporții egale de femei și bărbați.

Votanții lui Klaus Iohannis provin preponderant din mediul urban (56%) și 44% din mediul rural. În proporție de 45 % ei sunt din regiunea de Sud, București și Dobrogea, 36% din Transilvania și Banat și 19% din Molodva.

Profilul votanților celor trei candidați principali- IRES
Profilul votanților celor trei candidați principali- IRES

Profil electorat Viorica Dăncilă

Electoratul Vioricăi Dăncilă, 23% la primul tur de scrutin, este format preponderent din persoane de peste 65 de ani (43%) și între 45 și 64 de ani ( 39%), tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani reprezentând doar 8%. În privința studiilor, cei mai mulți au studii medii ( 55%), dar tot la Dăncilă găsim și cel mai extins electorat cu studii elementare (31%).

Cei mai mulți alegători ai Vioricăi Dăncilă sunt pensionari (55%) și 27% sunt angajați. A fost votată în proporții egale de femei și bărbați.

Pentru toți aceștia, a contat cel mai mult partidul care a susținut candidatul (57%), iar decizia de vot a fost luată cu mai mult timp înainte (62%).

Electoratul candidatei Dăncilă provine 51% din mediul rural și 49% din cel urban. A fost votată în special de cei din Regiunea Sud, București și Dobrogea (58%), de 23% din cei din Transilvania și Banat și 20% din Moldova.

IRES- analiză electorat, regiunile si mediul de proveniență
IRES- analiză electorat, regiunile si mediul de proveniență

Profil electorat Dan Barna

Electoratul lui Dan Barna, situat pe poziția a treia la primul tur de scrutin, cu peste 14,6%, este format în proporție de 45% din tineri cu vârste între 18 și 34 de ani, cei peste 45 de ani reprezentând 51%. Barna are cel mai educat electorat dintre toți candidații, 97% au studii medii și superioare (52%), și doar 3% au studii elementare.

Votanții lui Dan Barna sunt angajați (66%), barbați (51%) și pentru ei au contat cel mai mult calitățile candidatului (52%) și mai puțin partidul care îl susține. Decizia de vot a fost luată înaintea campaniei electorale (44%), dar sunt destui (20%) care s-au decis în ultima săptămână de campanie.

Electoratul lui Dan Barna provine în proporție de 72% din mediul urban și 28% din rural. Din punct de vedere al regiunilor, a fost votat de 47% din cei din Regiunea Sud, București și Dobrogea, de 33% de cei din Transilvania și Banat și 20% din Moldova.

IRES- Când și de ce au luat votanții decizia de a vota un anumit candidat
IRES- Când și de ce au luat votanții decizia de a vota un anumit candidat

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG