Linkuri accesibilitate

Cum au ratat autoritățile de trei ori să îi salveze pe oamenii ținuți captivi în subsolul azilului din Bărdești/Mureș


Romania, Bărdești care home
Romania, Bărdești care home

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a ajuns la Bărdești, în jud. Mureș, după ce oamenii ajunseseră la capătul puterilor. Statul nu i-a găsit, la niciunul dintre cele trei controale, pe cei șase captivi care zăceau în condiții crunte într-un subsol. De controale se afla înainte, susțin victimele.

Reprezentanții CRJ au descins la Centrul de Îngrijire și Asistență „Căsuța lu’ Min”, de la Bărdești, după ce un fost beneficiar le-a scris că trebuie să-și salveze prietenii de acolo.

„Ne-a spus ca are prieteni închiși în subsol si sunt în pericol. Că ne roagă să mergem cu el să îi scoatem. Că a fost control acolo și toată lumea a știut de control”, povestește Georgiana Pascu, de la CRJ, pentru Europa Liberă.

Imagini cu impact emoțional. Oameni ținuți în subsolul Azilului Bărdești și ascunși de ochii autorităților venite în control. Ei au fost salvați abia la intervenția CRJ.
Imagini cu impact emoțional. Oameni ținuți în subsolul Azilului Bărdești și ascunși de ochii autorităților venite în control. Ei au fost salvați abia la intervenția CRJ.

Așa i-au găsit pe primii patru oameni, ascunși după o perdea într-un subsol, „care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ei, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor”. O altă persoană ieșise singură de la subsol la parterul clădirii.

În curtea căminului au sosit imediat salvări, polițiști, reprezentanți ai autorităților locale și ai asistenței sociale.

Când au început să strângă informații și să facă identificarea persoanelor plasate în acest centru, poliția a realizat că doi oameni nu ies la număr. Atunci, unul dintre rezidenți a condus echipa CRJ și poliția în spatele clădirii cu acces la o scară către un izolator de lângă bucătărie.

Ascunși în alt cotlon al subsolului, mai erau doi oameni.

„Am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria «materiale de construcții»”, scrie în raportul CRJ.

În încăpere, „alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3/2m, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi”.

În total, din centrul din Bărdești, autoritățile au scos 30 de oameni. Pe 13 i-a preluat SMURD-ul, 17 au fost relocați în alte centre.

Pe la centrul din Bărdești au trecut trei echipe mixte de control, în două săptămâni

După scandalul azilelor din Voluntari, în toată țara au fost dispuse controale la căminele care oferă servicii sociale.

La fel s-a întâmplat și în Mureș, unde s-au format echipe mixte cu angajați de la instituțiile cu atribuții de control - AJPIS, DGASPC, DSP etc.

La căminul „Căsuța lu’ Min” din Bărdești, deținut de Asociația RE-MIN din Târgu Mureș, echipele au descins de trei ori, pe 14, 20 și 26 iulie. Și n-au găsit nimic.

Fostul director al AJPIS Mureș, Cristian Răduț, demis în urma scandalului, a explicat pentru Europa Liberă de ce inspectorii trimiși acolo nu au sesizat că în clădire sunt mai mulți rezidenți decât în încăperile de sus.

„20 de rezidenți figurau acolo conform actelor. Dacă nu ne prezintă actele pentru toți, și le tăinuiește, nu avem de unde să știm câți sunt în mod real acolo”, ne-a declarat Cristian Răduț.

Pe toți 20 controalele i-au găsit în camerele de sus. Și echipele au plecat.

Fostul director al AJPIS Mureș e convins că oamenii erau mutați dintr-un centru în altul în preajma controalelor, dar nu a putut să dovedească acest lucru.

În schimb, nereguli au fost găsite în timpul acestor controale, la un alt cămin deținut de aceeași asociație, în Târgu Mureș.

Incredibila poveste a controalelor

Cel care a sesizat problemele Asociației RE-MIN din Târgu Mureș a fost președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

23 de beneficiari din Maramureș au fost trimiși în grija asociației, în urma unui contract, și ar fi trebuit să ajungă la Bărdești. Ionel Bogdan a trimis autoritățile în control să vadă ce fac acei oameni.

A primit două rapoarte care se băteau cap în cap și a trimis corpul de control să descâlcească ițele.

Primul a venit de la DGSAPC Maramureș, pe 13 iulie, care a raportat că totul e în regulă și că cei 23 de oameni au fost găsiți bine, în căminul din Bărdești.

O zi mai târziu, AJPIS Maramureș i-a comunicat președintelui CJ că, de fapt, cei 23 de beneficiari sunt în alt cămin, neautorizat, în Târgu Mureș.

Ionel Bogdan a cerut mutarea imediată a oamenilor de acolo, în centre din județul Maramureș, a făcut plângere penală împotriva Asociației RE-MIN și a cerut demisia conducerii DGSAPC pentru că a mințit.

Sesizări peste sesizări legate de căminul din Târgu Mureș

Problemele căminului deținut de aceeași asociație, Re-Min, în Târgu Mureș erau cunoscute de autorități încă de anul trecut, când a plouat cu reclamații din partea vecinilor. Oamenii spuneau că în casa de lângă ei funcționează un azil ilegal și, mai mult, rezidenții erau agresați fizic de angajați.

În urma unor serii de controale, căminul este închis în septembrie 2022, după ce AJPIS Mureș a descoperit că funcționa ilegal, după cum ne-a declarat fostul director al instituției. În mai 2023 a obținut, din nou, o licență provizorie de funcționare.

Iar Poliția Mureș a deschis un dosar de cercetare penală pentru lovire și alte violențe.

Proprietariii centrului de la Bărdești, angajați la stat

Centrului de Îngrijire și Asistență „Căsuța lu’ Min”, de la Bărdești, Mureș, este administrat de Asociația RE-MIN din Târgu Mureș. ONG-ul a obținut licența de funcționare la data de 28 decembrie 2020.

Asociația a obținut o a doua licență de funcționare, provizorie, pentru un al doilea centru, cu același nume, dar situat chiar în Târgu Mureș, menționat anterior.

În 2018, judecătoria Târgu Mureș a înregistrat Asociația RE-MIN. Membrii Fondatori sunt Păpuc Cosmin Ionut și Roxana Cristina Dădălău, ambii angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. Cosmin Păpuc este agent operativ, Roxana Cristina Dădălău este ofițer principal I.

Dădălău este asociat și la Societatea Civilă Profesională de Asistență Socială „Albu și Asociații”.

Președinte al asociației este Carmela Păpuc, angajată a Spitalului Județean din Târgu Mureș. Vicepreședinte este Theodora Păcurar, inspector la DGSAPC Mureș.

DGSAPC Mureș a confirmat legătura sa cu asociația, dar susține că Theodora Păcurar a solicitat ieșirea din comitetul de conducere încă de anul trecut.

În documentele asociației mai figurează ca secretar general Mariana Burcă.

Cosmin Păpuc, închiriază o casă pe care nu o are, cel puțin în declarația de avere

Președintele Asociației Re-Min și fondator totodată, Cosmin Păpuc este agent operativ la Penitenciarul din Târgu Mureș. În declarațiile sale de avere menționează că are în proprietate doar un apartament în Târgu Mureș.

Cosmin Păpuc, președintele Asociației Re-min care administrează centrul din Bărdești, are în proprietate doar un apartament.
Cosmin Păpuc, președintele Asociației Re-min care administrează centrul din Bărdești, are în proprietate doar un apartament.

La venituri, în schimb, Păpuc declară venituri din închirieri exact pentru clădirile în care funcționează căminele sale.

În 2020 și 2021, pentru Bărdești, 300.000 de lei și pentru cel din Târgu Mureș, 19.200 de lei. Iar în 2022, 2,4 milioane de lei pentru clădirea din Târgu Mureș.

Cosmin Păpuc a câștigat, în 2022, 2,4 milioane de lei din închirierea unor clădiri care nu figurează în proprietatea sa.
Cosmin Păpuc a câștigat, în 2022, 2,4 milioane de lei din închirierea unor clădiri care nu figurează în proprietatea sa.

Europa Liberă l-a contactat pe Cosmin Păpuc care nu a vrut să dea nicio declarație, dar ne-a asigurat că asociația sa va emite, curând, un comunicat de presă.

Contractele DGASCP-urilor cu Asociația RE-MIN

Singurul contract găsit în sistemul de licitații publice, adjudecat de Asociația RE-MIN, este cel cu DGASPC Maramureș. În căminele asociației au fost găsiți însă oameni trimiși și de DGASPC Covasna și de DGASPC Sector 6.

Jurnaliștii Europa Liberă au sunat la DGASPC Sector 6 și au solicitat să discute cu conducerea pentru a lămuri modul în care a fost încheiat acest contract.

Ni s-a promis că vom fi contactați înapoi, dar nu s-a întâmplat până în acest moment. Nici primarul Ciprian Ciucu nu ne-a răspuns la întrebări.

Ce măsuri s-au luat până acum

Europa Liberă a stat de vorbă cu prefectul județului Mureș, Mara Togănel, care a fost joi la centrul din Bărdești și a luat, vineri, primele măsuri.

Prin decizia sa a fost demis șeful AJPIS Mureș și a retras licența de funcționare a Centrului de Îngrijire și Asistență „Căsuța lu’ Min”.

De asemenea, până la sfârșitul lunii august vor fi controlate toate centrele care oferă servicii sociale din județ, de echipe mixte.

Doar că aceleași echipe au făcut controale și în cazul căminului de la Bărdești și n-au găsit nereguli.

A fost nevoie de implicarea unei organizații neguvernamentale și de informații din interior ca nelegiuirile din „Căsuța lu Min” să iasă la iveală.

Procurorii DIICOT, care au deschis un dosar penal, vor afla cum a fost posibil acest lucru.

Și DNA a anunțat că a deschis un dosar in rem pentru săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității unui centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Mureș.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG