Linkuri accesibilitate

Cum Boris Johnson s-a ascuns într-un frigider, trotineta electrică poluează, iar Greta Thunberg e doar o mucoasă. Revista presei europene


Frescă reprezentând-o pe Greta Thunberg, în San Francisco
Frescă reprezentând-o pe Greta Thunberg, în San Francisco

Joi 12 decembrie: ziua alegerilor anticipate din Marea Britanie, care ar trebui să decidă soarta Brexitului, dar și deschiderea summitului UE de iarnă, care, încheindu-se într-o ambiguă zi de vineri 13, va lua act de rezultatul acestor alegeri britanice.

Miercuri a fost ultima zi de campanie pentru politicienii Albionului, iar The Guardian descrie cum Boris Johnson n-a mai ținut cont de nici o convenție sau politețe și s-a ascuns într-un frigider, în târgul Pudsey, în Yorkshire, pentru a scăpa de jurnaliștii emisiunii Good Morning Britain, care încercau să-l intervieveze în direct.

The Telegraph scrie că avantajul conservatorilor, Tories, a scăzut sub zece procente și că în cazul în care nu se va putea alcătui un guvern, din pricina neobținerii unei majorități absolute (ajungându-se la un hung parliament), atunci cel mai probabil Marea Britanie se va îndrepta spre noi alegeri, mai degrabă decât spre un guvern Labour/Corbyn.

The Independent dezvăluie conținutul înregistrării unei conversații private cu negociatorul șef al UE în chestiunea Brexit, Michel Barnier, care dă o serioasă lovitură afirmațiilor optimiste ale lui Boris Johnson. Barnier spune că ceea ce promite Johnson în legătură cu negocierile rapide cu UE după Brexit este total irealist.

Boris Johnson vorbise despre o perioadă de negocieri de 11 luni după ieșirea din UE, altfel zis că totul s-ar încheia în 2021 cu un nou acord favorabil, dar Michel Barnier afirmă limpede că lucrul este cu totul imposibil.

Daily Mail, xenofobul și homofobul și anti-europeanul cotidian tabloid de largă circulație (peste un milion de exemplare pe zi), scrie că sondajele acordă conservatorilor 45% și Labour doar 33%, dar admite că e posibil ca nici unul din partide să poată forma un guvern.

Tabloidele britanice se dedau de altfel azi, ca în fiecare zi, unui autentic război al titlurilor mari, între pro- și contra-Brexit. The Sun, în practică un organ al partidului conservator și foarte pro-Brexit, îl atacă direct pe Jeremy Corbyn, publicând scrisoarea a 15 foști membri Labour care acuză actualul partid laburist și pe Corbyn însuși de “antisemitism”. Cel mai virulent tabloid pro-Brexit, Daily Express estimează că sistemul electoral e de fapt în favoarea Labour. Daily Mirror, în schimb, care sprijină partidul laburist și este anti-Brexit, anunță că 650.000 de oameni au interacționat cu postările online ale lui Corbyn.

Pe continent, în Italia, La Repubblica scrie că toate scenariile sunt încă posibile în vreme în Spania El Pais atrage atenția asupra exodului miilor de infirmieri din țări ale UE care părăsesc Anglia din pricina viitorului tulbure de acolo, ceea ce riscă să dea o lovitură sistemului britanic de sănătate, celebrul NHS.

Ungaria își scandalizează partenerii europeni

Le Monde detaliază culisele Consiliului afacerilor generale de la Bruxelles, unde s-a discutat cu ușile închise situația statului de drept în Ungaria.

Comisia Europeană a deschis în cazul Ungariei și Poloniei procedura zisă a «articolului 7», pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE. În timpul reuniunii, însă, unul din reprezentanții maghiar a numit întreaga procedură o «vânătoare de vrăjitoare» și o « farsă ridicolă », ba chiar a pretins că totul ar fi «organizat de Soros».

În vreme ce ministra maghiară a justiției, Judit Varga, se plângea că totul e o hărțuială și o « poveste interminabilă », un alt oficial maghiar, Zoltan Kovács, însărcinat cu comunicarea în guvernul de la Budapesta, posta mesaje în care ridiculiza reuniunea, încălcând astfel regulamentul intern UE care interzice orice comunicare publică într-o întâlnire ținută cu ușile închise.

Președinția finlandeză a UE s-a declarat scandalizată de mesajele antisemite (din aluziile la Soros) și a cerut guvernului maghiar explicații în scris. Ministrul luxemburghez al justiției, Jean Asselborn, a vrut să plece trântind ușa. E însă greu de crezut că în cazul Ungariei sau Poloniei celelalte guverne din UE ar fi gata să meargă mai departe decât articolul 7 și să impună sancțiuni, de pildă suspendând dreptul de vot al Ungariei și Poloniei.

Greta Thunberg – o „mucoasă

Revista Time a ales-o pe Greta Thunberg “persoana anului”, punând-o pe copertă, dar președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a reacționat numind-o pe adolescenta activistă ecologistă o „mucoasă”, folosind termenul portughez ”pirralha."

Asta a dat naștere la nesfârșite contorsiuni semantice în presă pentru a traduce termenul. Astfel, ”pirralha" devine ”a little brat" în Anglia pentru The Guardian; "eine Göre" pentru Die Zeit în Germania; o banală "gamine" pentru Le Soir în Belgia (care a tradus probabil la mâna a doua englezescul "brat"); în Rusia: "соплячкa" pentru RIA Novosti și отродье pentru News.ru; Greta este un досадно дете” în Bulgaria; ένα παλιόπαιδο sau ένα κακομαθημένο în Grecia; într-un alt registru: o "mocosa" în Spania pentru El Mundo, "mocciosa" în presa italiană; și, în final: "snotaap" pentru flamandul De Morgen în Belgia (literalmente: "maimuță mucoasă").

Trotineta poluantă

Nu există militanți ecologiști mai responsabili decât cei de la Charlie Hebdo, indiferent ce cred partizanii Gretei. În ultimul număr al săptămânalului satirico-politic se râde astfel de liderul dreptei italiene Matteo Salvini, care a țipat retoric: "Basta Nutella, ci sono le nocciole turche". (-- Ne-am săturat de Nutella, e făcută cu alune turcești.) Salvini a făcut un serios caz de lezare a mândriei naționale din faptul că acest ingredient italian fundamental: alunele, poate proveni din import. Dar, scrie Charlie Hebdo, Salvini credea poate că uleiul de palmier, esențial pentru Nutella și produs în condiții foarte poluante, vine din plantații italiene.

Așa încât, atunci când cei de la Charlie Hebdo sar cu exasperare să terfelească mitul “curatei” trotinete electrice, mai bine ascultăm. Scrie astfel Antonio Fischetti în ultimul număr al săptămânalului (doar în ediția pe hârtie):

"La prima vedere, o trotinetă electrică este ecologică. Așa pretind toți cei care fac un slalom mândru printre mașini și pietoni, trec pe roșu și aglomerează trotuarele, cu siguranța de sine pe care le-o dă certitudinea de-a fi de partea moralei ecologice."

Urmează o serie de serioase acuzații: de-a lungul ciclului său de viață, o trotinetă electrică emite în medie carbon, raportat la kilometrii parcurși, cam cât un automobil care transportă trei persoane. Asta pentru că majoritatea trotinetelor sunt fabricate în China, iar pentru fabricarea lor trebuie aluminiu și baterii, produse de fabrici chinezești care poluează; trotinetele sunt aduse maritim, cu vapoare care poluează, iar când sunt strânse de pe trotuarele orașelor occidentale, ele sunt cărate cu camioane care merg cu diesel. Ne întrebăm ce-ar spune despre asta "mocciosa" Greta Thunberg.

“Trotineta electrică nu face astfel decât să deplaseze poluarea spre un domeniu invizibil”, scrie Antonio Fischetti, care știe foarte bine ce spune când vorbește despre deplasarea spre invizibil. El e, la urma urmei, cel care a realizat un minunat reportaj pentru Charlie Hebdo în România, la Tanacu, pe urmele părintelui Daniel Corogeanu, cel cu exorcismul ratat după dealuri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG