PNL, USR, UDMR, PMP și grupul minorităților naționale vor vota pentru prelungirea stării de urgență. ProRomânia și ALDE au anunțat că vor da un vot împotrivă, chiar dacă recunosc că România nu este pregătită să renunțe la starea de urgență. Cheia votului de joi rămâne la PSD, care a venit cu un set de condiții pentru a-și da acordul pentru prelungirea stării de urgență. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că unii parlamentari social-democrați vor vota pentru prelungirea stării de urgență, dar decizia urmează să fie oficializată mâine în cadrul unui Comitet Executiv.
Prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile urmează să primească joi un vot final în plenul Parlamentului, într-o ședință online. Aleșii nu au voie să aducă modificări decretului emis de președintele Klaus Iohannis, ci doar să voteze „pentru” sau „împotrivă”. Dacă vor exista mai puțin de 233 de voturi pentru decretul prezidențial, acesta urmează să fie anulat. Aritmetica parlamentară arată că rolul PSD o să fie unul esențial pentru prelungirea stării de urgență, deoarece împreună cu ProRomânia și ALDE deține majoritatea.
Surse din PSD: „Vom vota responsabil"
Social-democrații au programat pentru miercuri o ședință a Comitetului Executiv, dar surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că poziția finală va fi una de „responsabilitate”, pentru prelungirea stării de urgență, chiar dacă la nivelul partidului există multe semne de nemulțumire legate de modul în care Executivul a gestionat această criză. În ședințele interne, mai mulți lideri din județ s-au plâns de modul în care Guvernul se ocupă diferențiat de județele unde domină PSD, comparativ cu cele unde este majoritar PNL. În pofida acestui val de reproșuri la adresa liberalilor, social-democrații se tem să nu fie considerați responsabili pentru următoarele victime din cauza coronavirusului.
„Înțelegem că este utilă starea de urgență, dar așteptările noastre de la decretul prezidențial veneau dincolo de partea de izolare, așteptările erau și de un sprijin pentru privat sau pentru cetățenii care nu mai au vreo formă de venit. Mă refer la un milion de oameni care au venit din diaspora sau pentru cei care își asigurau supraviețuirea din munca cu ziua”, a declarat pentru Europa Liberă liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda.
Senatorul admite însă că România nu este pregătită în această săptămână să iasă din starea de urgență după un vot în Parlament.
„În momentul de față, la cum arată lucrurile, nu cred că suntem pregătiți să ieșim din starea de urgență, în condițiile în care nici măcar capacitățile de testare nu le folosim la nivel maxim. La o lună de zile după ce am aprobat starea de urgență, trebuia să fim mult mai pregătiți decât acum când am luat această decizie. Din nefericire pentru noi, nu suntem pregătiți. Cu amărăciune spun că nici nu se întrevăd soluții să ne pregătească în următoarea lună”, a spus liderul PSD din Senat.
Social-democrații se plâng de lipsa de dialog între Guvern și Parlament. Președintele PSD i-a transmis o scrisoare premierului Ludovic Orban în care i-a cerut să existe o colaborare între forțele politice în această perioadă.
„Prelungirea stării de urgență fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală”, a susținut Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, PSD nu vrea să își asume un vot negativ în Parlament împotriva prelungirii stării de urgență.
Marcel Ciolacu admite că partidul se află în fața unei dileme, dar spune că PSD va acționa responsabil.
V. Ponta: „Votăm împotriva decretului lui Iohannis, vrem stare de urgență cu oamenii la muncă"
Partidele care s-au exprimat fără echivoc împotriva stării de urgență sunt ProRomânia și ALDE. Cu toate acestea, chiar și liderii acestor formațiuni politice recunosc că România nu este pregătită ca de joi să nu se mai afle în stare de urgență. Cele două partide au pierdut în ultima perioadă mulți parlamentari, ceea ce le-a scăzut forța de negociere.
Victor Ponta a declarat pentru Europa Liberă că partidul să nu va vota prelungirea stării de urgență, deoarece președintele și premierul Orban nu au venit și cu un plan de repornire a economiei și nu au precizat ce se va întâmpla cu anul școlar sau cu industria alimentară.
„Nu vor mai primi de la noi un cec în alb. Nu vom vota pentru decretul președintelui. România nu este pregătită să iasă din starea de urgență și asta am spus foarte clar, e o minciună națională ce spune PNL că noi nu vrem stare de urgență. Noi vrem stare de urgență, cu respectarea condițiilor sanitare, dar în același timp oamenii să meargă la muncă. De ce se poate merge la muncă în Germania și nu se poate merge la muncă în România?”, a spus Victor Ponta pentru Europa Liberă. Președintele ProRomânia a avertizat că va urma o criză economică care va întoarce România cu zece ani în urmă.
Împotriva prelungirii stării de urgență s-a pronunțat și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
De unde vin voturile pentru prelungirea stării de urgență
PNL, USR, PMP, UDMR și grupul minorităților vor vota noul decret emis de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, aceste partide nu pot asigura majoritatea în Parlament, lipsind cel puțin zece voturi pentru prelungirea stării de urgență. Chiar și din grupul minorităților naționale, format din 17 membri, va exista un vot împotrivă.
„În situația în care suntem nu văd altă soluție, un vot împotrivă ar însemna o explozie a răspândirii virusului și asumarea unor oameni care riscă să moară. Nu ai altă opțiune. Riscul e foarte mare, e un virus extrem contagios, se răspândește foarte repede și atacă indiferent de vârstă”, a fost poziția exprimată de liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, pentru Europa Liberă.
Kelemen Hunor a declarat pentru Europa Liberă că parlamentarii UDMR vor susține prelungirea stării de urgență. Același lucru l-au comunicat în mod oficial Dan Barna, liderul USR, Ludovic Orban, președintele PNL, dar și Eugen Tomac, președintele PMP.
Facebook Forum