Linkuri accesibilitate

Cum justifică aleșii minorităților că au votat Codurile Penale alături de PSD


Președintele PSD, Liviu Dragnea, poate să fie un beneficiar al modificărilor aduse Codurilor Penale.

Minoritățile naționale au 17 membri în Parlament, iar șapte au votat pentru Codurile Penale. Doi s-au opus, iar printre ei se află Ovidiu Ganț, deputat care reprezintă în Parlament minoritatea germană. Restul au lipsit.

Au fost introduse o serie de reglementări care contravin politicii penale a unui stat civilizat, spre exemplu, reducerea termenelor de prescripție. Dincolo de faptul că, în mod evident, îl favorizează pe liderul PSD și noi nu legiferăm în țara asta pentru un om, se întâmplă ca scurtarea acestor termene de prescripție să favorizeze și alte categorii de infractori periculoși”, a declarat Ovidiu Ganț pentru Europa Liberă.

Acuzați de Opoziție că au făcut jocurile lui Liviu Dragnea, reprezentanții minorităților naționale care au votat Codurile Penale se apără. Unii sunt chiar iritați de faptul sunt bănuiți că s-au aliat cu PSD.

„Ce jocurile PSD? Aici am discutat la noi în grup, fiecare și-a spus părerea. Nu s-a discutat că PNL, că PSD, ce jocuri? Aici e vorba de Codul Penal, nu de jocuri politice”, a răspuns pentru Europa Liberă, Ibram Iuseim, care reprezintă turcii din România.

Deputatul a precizat că a luat această decizie după ce a văzut motivarea Curții Constituționale.

Și reprezentantul minorității rome este nedumerit de ce este întrebat de ce a votat Codurile Penale.

„I-ați sunat pe toți deputații și v-ați oprit la deputatul de la minoritatea romă să întrebați de ce a votat Codurile. Nu consider că am făcut jocurile cuiva, atâta timp cât legislația penală e supusă unui control de constituționalitate”, a fost prima reacție a deputatul Vasile Daniel.

El dă vina pe fostul premier Victor Ponta, care, printr-o Ordonanță de Urgență, a majorat termenele de prescripție.

Liderului grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a votat și el Codurile Penale. Asta după ce, la precedentul vot în Cameră, se exprimase în sens contrar.

„Există opinia că fără minorități nu știu ce s-ar fi întâmplat, aportul grupului nostru nu a avut niciun rol. Nu am avut un rol decisiv, lucru de care sunt foarte fericit în perioada aceasta. Grupul meu nu a avut nicio contribuție într-o direcție sau alta. E un lucru de care sunt foarte încântat, e o perioadă conflictuală și nu vreau ca în perioada asta să fiu în nici un fel de o parte sau alta, preferăm să lăsăm cele două tabere să se lupte, dar fără noi”, a spus pentru Europa Liberă, Varujan Pambuccian.

Codurile Penale au primit 180 de voturi în Camera Deputaților, iar pentru a obține majoritatea era nevoie de 165 de voturi.

UDMR a votat Codurile Penale

Cei 13 deputați UDMR care au fost prezenți la ședința de miercuri au votat pentru Codurile Penale. Vicepremierul Daniel Suciu a stat în mijlocul grupului în momentul votului. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat că voturile au venit datorită deciziilor Curții Constituționale. De altfel, în timpul dezbaterilor, cei de la UDMR au fost foarte deranjați de faptul că cei din Opoziție i-au acuzat că fac jocurile PSD. Kelemen Hunor susține că această modificare nu îi ajută pe Liviu Dragnea sau pe Călin Popescu Tăriceanu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG