Linkuri accesibilitate

Cum justifică liderul militar din Myanmar preluarea puterii


Min Aung Hlaing, comandantul Armatei din Myanmar

Min Aung Hlaing, comandantul Armatei din Myanmar a justificat, luni, preluarea puterii prin faptul că ar fi avut loc fraude electorale în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020, afirmând, în prima declaraţie publică după lovitura de stat, că vrea o "democraţie adevărată şi disciplinată", scrie Mediafax.

"Anchetăm autorităţile responsabile în problema fraudelor electorale", a declarat Min Aung Hlaing, pentru postul Myawaddy TV, conform Agenţiei France-Presse şi site-ului SudOuest.fr. Aceasta este prima declaraţie publică a comandantului Armatei din Myanmar după ce a preluat puterea prin lovitura de stat militară din 1 februarie. Min Aung Hlaing a subliniat că vrea să instaureze o "democraţie adevărată şi disciplinată", sugerând, conform agenţiei Reuters, că va preda puterea după reformarea Comisiei electorale centrale.

Zeci de mii de persoane au protestat duminică şi luni în capitala Myanmarului, Naypyidaw, cerând eliberarea liderilor politici. Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă şi au avertizat că ar putea dispersa manifestaţiile. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Preşedintele american, Joseph Biden, a anunţat că va susţine "democraţia", avertizând că ar putea reinstitui gradual sancţiunile asupra Myanmarului.

Liderul de la Casa Albă a cerut Armatei din Myanmar să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici deţinuţi. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar. Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat intervine în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG