Linkuri accesibilitate

Cum vede Patriarhul Moscovei în virus o «pedeapsă divină», pe când extremiștii italieni sunt banalizați în Ungaria. Revista presei europene


Vladimir Putin și Patriarhul Kirill al Moscovei.
Vladimir Putin și Patriarhul Kirill al Moscovei.

Cum să conciliem portul măștii și interdicția de a ne atinge fața cu impulsul de-a face tocmai asta: să ne atingem în permanență fața? 

Le Monde analizează acest gest care ne leagă de verii noștri primatele, de maimuțele mari: și oamenii și maimuțele își ating în permanență fața.

Ba chiar, oamenii o fac deja înainte de-a se naște. Le Monde citează un studiu din 2013 care arată că fetușii în pântecul mamei își ating fața pentru a descoperi simțul tactil. Mai aflăm că unii oameni își ating chipul... de trei mii de ori pe zi. Greu în asemenea condiții de pre-programare genetică să respectăm îndemnul de a nu duce mâna la ochi sau la buze.

În SUA a apărut deja un tip de « coaching » (contra plată, desigur) pentru a te învăța să te abții de la a ridica mâna la nas. New York Times a publicat la rândul său niște sfaturi similare.

Nici un fel de coaching nu-i poate însă consola pe bavarezi, care au aflat că anul acesta vor fi privați de Oktoberfest. „Oaszapft is“ e titlul din Süddeutsche Zeitung, la München. Cotidianul din capitala Bavariei publică principalele reacții de pe rețelele sociale, unele mustind de inventivitate. „Oaszapft is“ este un joc de cuvinte în bavareză („E des-cepuită“!) pe strigătul ritualic al primarului din München când se deschide primul butoi de bere în fața mulțimii: „O'zapft is“!, care în germana literară oficială (Hochdeutsch) s-ar traduce prin: „Es ist angezapft“, în vreme ce „Oaszapft is“ e tocmai opusul (aus-gezapft).

Grecia, un azil mai puțin drahmatic

La Bruxelles, tabloidul La Dernière Heure, aducând la zi datele pandemiei, pune întrebarea: care este explicația miracolului grec? Grecia nu are decât 108 decese din pricina Covid-19, față de peste 5.000 în Belgia, la populații egale ca importanță, cu diferența că cea din Grecia este mult mai puțin densă, împrăștiată pe un teritoriu mai larg și mai abrupt.

La Dernière Heure are o explicație antropologică de tabloid, dar care totuși pare convingătoare. Explicația ar fi multiplă, însă principala idee este că grecii, ca majoritatea mediteraneenilor, de fapt, sunt obișnuiți să-și țină bătrânii pe-aproape, chiar închiși în casă.

Ba chiar, grecii au populația cea mai bătrână din Europa imediat după Italia, ceea ce, potrivit teoriilor la modă, ar însemna că ar trebui să vedem acolo o adevărată hecatombă printre cei in vârstă. Pe deasupra având un sistem de sănătate deloc performant. Dar tocmai, văzându-și foarte devreme faliile, Grecia a luat imediat măsuri de carantină.

Azilurile de bătrâni nu sunt numeroase în Grecia (iar în Occident, în Spania sau Franța, tocmai în aziluri a avut loc un prăpăd printre cei lăsați acolo), pe când în Grecia familiile sunt obișnuite să-și țină bătrânii acasă.

Fără să vrea, La Dernière Heure confirmă astfel teoria antropologului si sociologului francez Emmanuel Todd, care a încercat să dovedească cum avansul Occidentului in istoria moderna s-ar fi datorat importanței familiei mononucleare responsabile din nord, cea care se rezuma la tata, mama si copii.

Altfel zis, Todd merge dincolo de teoria clasica a lui Max Weber, potrivit căreia la originea progresului modern a stat etica protestanta – calvinisto-olandeză – a muncii. Emmanuel Todd afirma, invers, că protestantismul s-a extins tocmai datorita familiei mononucleare pre-existente. El s-a implantat in acele tari nordice, precum Olanda, in care funcționa familia mononucleara absoluta, in care copiii părăseau devreme domiciliul familial, căutând de lucru si devenind astfel adulți întreprinzători.

Sudul Europei ar fi rămas însă în urmă economic deoarece acolo domnește „familia comunitară”, la mediteraneeni si la ortodocșii est-europeni si balcanici, făcători de copii mulți, săraci si leneși.

Familia comunitară ar justifica și importanta fascismului si a comunismului in Italia, Grecia si Europa de Est (vezi mai jos despre neofascismul italian și cum e primit în Ungaria). Această familie comunitara explică absenta tendințelor individualiste in societățile balcanice. Faptul ca țăranii continua sa-si ridice casa lângă ograda parintilor, in loc sa se debaraseze de ei ca niste adulti responsabili. Faptul ca in Italia există fenomenul de masa al acelor „bamboccioni”, adulți de peste 30 de ani care continua sa locuiasca cu parintii, in vreme ce in Olanda, odata încheiată facultatea, parintii își dau literalmente afara din casa copiii deveniti adulti.

În Europa de Est, convenția sociala este că bunicii trebuie să locuiască cu proaspetii căsătoriți pentru a crește copiii, deseori intr-un climat socio-afectiv sufocant. Tinerii porumbei stau cu socrii, aceștia crescând odraslele, însă menținând și infantilizarea generației intermediare. Dar, pe timp de pandemie, ca acum, bătrânii fiind ținuți în case, nu se ajunge la înspăimântătoarea rată a morților printre bătrânii trimiși la azil.

Fratelli d'Italia banalizați în Ungaria

Tot la Bruxelles, La Libre Belgique scrie (doar în ediția pe hârtie), despre cum Comisarul European pentru extindere, maghiarul Olivér Várhely, un fidel al lui Viktor Orban, care a fost ambasadorul Ungariei la Bruxelles, a preluat zilele trecute o postare pe Twitter a șefei formațiunii neo-fasciste italiene Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni.

Acel tweet spunea că Italia e într-o poziție de forță pentru a-și negocia un sprijin financiar din partea partenerilor europeni și se încheia prin: « Fără Italia Europa nu există. »

Sub sarcasmul și indignarea celor care îl urmăresc pe Twitter, Olivér Várhely și-a șters postarea, înlocuind-o printr-o vagă scuză. El nu putea însă să nu știe că Fratelli d'Italia sunt un partid extremist, echivalentul maghiarului Mi Hazánk (al primarului din Ásotthalom și fost vice-președinte Jobbik László Toroczkai).

Acordându-i totuși beneficiul îndoielii omului lui Viktor Orban în Comisia Europeană, La Libre Belgique a verificat istoricul contului de Twitter al lui Olivér Várhely și a descoperit că nu este câtuși de puțin prima oară că el preia și redifuzează tweets ale acestui partid italian neofascist și anti-european.

Contactată de ziarul belgian, Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

Adevărul este că din punctul de vedere al Comisarului European Olivér Várhely, el n-a făcut nimic reprobabil. În Ungaria, Fratelli d'Italia sunt prezentați doar ca unul dintre partidele italiene, de parcă ar fi o formațiune politică obișnuită, iar nu un partid revendicat neo-fascist, și nu mai departe de duminică Magyar Nemzet, principalul ziar pro-guvernamental, a prezentat într-un articol detaliat cum se luptă șefa mișcării, Giorgia Meloni, pentru ca țara ei să aibă locul pe care îl merită în Europa.

Fratelli d'Italia au șase europarlamentari din cei 76 ai Italiei, intrați în gruparea eurosceptică ECR, care speră să atragă și Fidesz-ul lui Orban, pe moment suspendat din grupul conservator PPE.

Ungaria a coborât oricum două puncte în ultimul clasament al libertății presei realizat în fiecare an de Reporters sans frontières, fiind acum pe locul 89 din 180. România, în schimb, a urcat două locuri în ultimul an, fiind acum pe locul 48.

Kirill cu multă metodă

În sfârșit, săptămânalul satirico-politic Charlie Hebdo oferă, într-un articol accesibil pe site-ul revistei și care nu e preluat în numărul tipărit, apărut astăzi, un articol scris de fondatoarea Femen, ucraineanca Inna Șevcenko, refugiată la Paris, care explică de ce Patriarhul Moscovei, Kirill, spune că pandemia este de origine divină.

Ca și unii prelați în România, ierarhia bisericii ruse afirmă că un credincios nu poate fi contaminat în biserică. Patriarhul Kirill spune că virusul a fost trimis de Dumnezeu pentru a pedepsi « societatea consumeristă ». Ca remediu, patriarhul a făcut turul Moscovei plimbând o icoană într-o limuzină Mercedes, însoțită de mașini cu girofaruri (am văzut ceva similar și în Republica Moldova, doar că acolo în avion, deasupra țării).

Sigur că unii credincioși și-au putut pune întrebarea: de ce oare caută patriarhul să oprească o «creație divină»?

E drept însă că Patriarhul Kirill, considerat cel mai bogat prelat de pe pământ, a fost fotografiat purtând la mână un ceas de aur Breguet știut a valora 30.000 euro. Biserica rusă s-a scuzat oficial după ce a retușat fotografia în care apărea acel ceas prea lumesc.

Kirill a fost chiar și membru al consiliului lui Putin în chestiunea războiului din Cecenia, dar și în comisia prezidențială pentru artă și literatură. Biserica ortodoxă rusă l-a sprijinit în permanență pe Putin, chiar în acțiunile de reprimare a manifestațiilor pașnice.

Șevcenko mai rezumă în articol și revelațiile din Moskosvki Komsomoleț și din Novaia Gazeta despre implicarea trecută a lui Kirill, cu binecuvântarea lui Vladimir Putin, în traficul de alcool și țigări.

De altfel, tocmai Moskovski Komsomoleț anunță astăzi decesul de Covid-19, în cursul zilei de ieri, al unui apropiat al lui Kirill, protoiereul Aleksandr Agheikin.

Sugerând că virusul e trimis de Dumnezeu ca să ne scape de consumerism, Kirill încearcă oare să-l scape pe Putin de mânia populară, acum că apare limpede cât de prost e gestionată criza și cum Rusia se îndreaptă spre un dezastru economic? Doar Cel de Sus o știe, conchide Charlie Hebdo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG