Linkuri accesibilitate

Cum predă PSD puterea. Posturi în ambasade, cu mandat de patru ani și 40.000 euro/an pentru consilieri personali și neveste ale apropiaților


Ștefan-Radu Oprea, la finalul ședinței de guvern din 28 octombrie, ziua în care consilierii săi și soții ai apropiaților săi au fost anunțați că au câștigat un post în diplomația comercială. Pe patru ani
Ștefan-Radu Oprea, la finalul ședinței de guvern din 28 octombrie, ziua în care consilierii săi și soții ai apropiaților săi au fost anunțați că au câștigat un post în diplomația comercială. Pe patru ani

Consilierii ministrului, fini, foste soţii de politicieni aflaţi la putere sau neveste de analişti politici au fost trimişi pentru patru ani în toate colţurile lumii, cei mai mulţi fără nicio experienţă în diplomaţie, în baza unui interviu organizat în grabă de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA). Aceste posturi funcționează în cadrul ambasadelor României, iar ocupanții lor fac diplomație comercială. Trebuie să aducă investitori străini în România și, de asemenea, să promoveze afacerile românești peste hotare.

Pe ultima sută de metri a guvernului Dăncilă, MMACA, condus de ministrul demis Ștefan-Radu Oprea, a trimis sau reconfirmat în funcţii 16 consilieri economici în ambasadele României din întreaga lume, în urma unui simplu interviu. Rezultatele au fost publicate pe 28 octombrie, iar lista câștigătorilor ridică mari semne de întrebare.

Gabriela Goran este consiliera ministrului demis Stefan-Radu Oprea. După ce a obţinut nota 9,48 la interviu, a fost trimisă la Paris, ca secretar economic în cadrul Biroului de Promovare Comercial – Economică Paris, Franţa. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Goran a intrat pentru prima dată în sistemul public direct pe funcţia de consilier de ministru, în iunie 2018. Înainte, a lucrat pentru o firmă privată. A fost trimisă pentru şase luni consilier economic la Geneva, apoi, din septembrie 2019 la Paris. În urma interviului susţinut la MMACA a fost numită pe post ca secretar economic în capitala Franţei.

Din ianuarie 2018, Horia Octavian Mintaş este consilierul personal al ministrului Oprea. În urma interviului desfăşurat la sediul ministerului, a fost declarat admis şi trimis consilier economic la Budapesta.

Răzvan Marian Pîrcălăbescu era în ianuarie 2019 directorul de cabinet al ministrului Oprea. A susţinut interviul organizat de şeful său şi va fi trimis secretar economic în Ciudad de Mexico.

Finul, trimis la Londra

Mihail Bogdan Mihăilescu a fost şi el consilierul ministrului Oprea. Mass-media a scris că cel din urmă ar fi chiar naşul de cununie al consilierului. A fost declarat „admis” cu nota 9,66 pentru a ocupa postul de ministru consilier la Londra.

Iulia Adina Schnecker, soţia invitatului permanent al Antenei 3 Niels Schnecker a fost şi ea admisă la interviu. A obţinut singura notă de 10 şi a fost reconfirmată pentru postul de ministru consilier la Madrid.

Fosta soţie a deputatului Valeriu Steriu, actual purtător de cuvânt la PSD, Cezara Simona Steriu, a obţinut nota 9,80 la interviu şi a fost reconfirmată în funcţia de ministru consilier în Los Angeles, Statele Unite.

De la consiliera lui Niţă, secretară în Lisabona

Adela Monica Fedorca Condurache era în 2014 trimisă de fostul ministru Dan Nica, de la PSD, actual europarlamentar, în Consiliul de Administraţie al Romtelecom. În paralel, era angajată consilier personal la ministerul Economiei condus de Constantin Niţă. În 2017, ocupa funcţia de secretar economic la Ambasada României din Portugalia. În urma concursului intern din luna octombrie, i-a fost prelungit mandatul pentru Lisabona.

Până în octombrie 2018, Sebastian David Ştefănescu era consilier parlamentar în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi petiţii a Camerei Deputaţilor. S-a transferat în cadrul MMACA, a fost trimis în funcţia de consilier economic la Munchen, Germania, funcţie reconfirmată prin susţinerea interviului din data de 28 octombrie 2019.

Fiu de politician ALDE, din Brazilia în Dubai

Titus Ionuţ Ţintean, fiul şefului ALDE organizaţia Bistriţa Năsăud, va activa ca secretar economic în Dubai, după ce în trecut a ocupat aceeaşi funcţie în Buenos Aires. Şi el a fost declarat „admis” la interviu, după ce a obţinut nota 9,72.

Despre Matei Gheorghe Bălăiţă ştim că în 2017 era secretar economic al MMACA în San Paolo Brazilia. În urma interviului recent de la MMACA, a fost trimis în Statele Unite, pe funcţia de consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Comercial – Economică din Washington.

Gabriel Crişan este actualul consilier economic al României la Montreal. A fost declarat și el „admis” la interviul susţinut cu ministrul demis şi i-a fost prelungit mandatul pe acelaşi post.

Răzvan Dumitrescu este consilier în cadrul biroului economic care funcționează în cadrul ambasadei României la Washington. Admis la concursul din 28 octombrie, adjudecat postul pentru încă patru ani.

Gîrleanu Luiza Garofiţa a fost reconfirmată în post de consilier economic în cadrul ambasadei României de la Hanoi – Vietnam. Ea a mai ocupat aceeaşi poziţie la Madrid şi a fost consilier economic la Ambasada României din Dublin. A obţinut la interviu nota 8,52 şi a fost declarată admisă.

Corina Rechiţean va fi reînvestită în funcţia de ministru consilier la Bruxelles în urma aceluiaşi interviu.

Monica Surugiu, prin acelaşi interviu, a fost reconfirmată consilier economic în cadrul ambasadei României la Kiev.

Ultimul pe lista ministrului Oprea este Bogdan Cristian Zîmbreşteanu. Consilier superior în cadrul ministerului până în acest an, el va deveni ministru consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercial – Economică din Sao Paulo, în Brazilia.

Ministrul Oprea de la Prahova

Senator PSD de Prahova, Ștefan-Radu Oprea (47 de ani) ocupă din ianurie 2018 postul de ministru pentru Mediul de Afaceri. El este vicepresedinte PSD Prahova si a fost trimis în judecată în 2016 de Parchetul General pentru evaziune fiscală și spălare de bani. În procedura de cameră preliminară, dosarul a fost returnat procurorilor şi nu a ajuns încă pe rolul instanţelor de judecată.

Aceste funcţii sunt remunerate de statul roman cu aproximativ 40.000 de euro pe an.

Interviul intern a fost realizat în baza unui regulament aprobat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, regulament publicat în Monitorul Oficial în august 2017.

Mandate prelungite prin ordin politic

Potrivit documentului, durata misiunii permanente în străinătate este, de regulă, de patru ani. La împlinirea duratei misiunii permanente, aceasta poate fi prelungită prin ordin al ministrului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, pe baza unei evaluări de oportunitate realizate în cuprinsul unui memorandum întocmit de direcția de specialitate din cadrul MMACA.

Pe pagina de internet a ministerului, la secţiunea “cariere” nu apare nicio referire la organizarea acestui concurs, în condiţiile în care, pentru alte posturi, sunt afişate condiţiile şi bibliografia necesare.

Am întrebat ministerul când şi unde a fost anunţat concursul, cine a făcut parte din comisia de testare şi numărul de participanţi înscrişi pentru ocuparea acestor posturi. Până la ora publicării materialului, ministerul nu a răspuns solicitării.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG