Linkuri accesibilitate

Cum pune Rusia factura imensă de gaz a Transnistriei în cârca Moldovei


Gazul rusesc pentru Transnistria este decontat la Chișinău.
Gazul rusesc pentru Transnistria este decontat la Chișinău.

Datoria regiunii separatiste Transnistria către gigantul rus de energie Gazprom se ridică la peste 6 miliarde de dolari, arată cel mai recent raport financiar al companiei. Datoria este trecută în contul companiei Moldovagaz.

Datoriile cumulate ale regiunii separatiste Transnistria către Gazprom se ridicau, la finalul anului 2018, la aproximativ 6 miliarde de dolari (peste 430 de miliarde de ruble), conform celui mai recent raport financiar al Gazprom, citat de presa din Moldova, conform agenției Rador.

Datoriile sunt trecute în contul companiei moldovene Moldovagaz, deținută în coparticipație de Gazprom și de statul moldovean. 90% din datoriile Moldovagaz către Gazprom sunt constituite de neplata facturii la gaz de către autoritățile din Transnistria, acolo unde compania cu sediul la Chișinău livrează gazul rusesc.

Din 2006, Tiraspolul nu mai plătește gazul venit de la Moscova. Banii sunt acumulaţi pe așa-numitul „cont de gaz”, de unde sunt folosiţi de autoritățile transnistrene pentru alte nevoi, conform agenției Infotag, citată de Rador.

În raportul „Gazprom” se menţionează că creanțele „Moldovagaz” sunt egale cu zero, iar datoria de 6,2 miliarde de dolari este inclusă în categoria „rezervelor pentru pierderi de credite”.

În 2018, volumul achizițiilor de gaze prin intermediul „Moldovagaz” a crescut cu aproximativ 35%, ajungând la peste 420 de milioane de dolari.

Gazprom inițiază periodic procese judiciare împotriva Moldovagaz, la Curtea de arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor naturale furnizate. Ultima şedinţă de acest fel a avut loc pe 24 august 2018, când instanța a decis că Moldovagaz trebuie să plătească peste 475 de milioane de dolari, pentru gazele livrate în 2015. Astfel, prin intermediul hotărârilor judecătorești, Gazprom legalizează datoria Moldovagaz, inclusiv pentru datoriile regiunii transnistrene, conform Infotag, citat de Rador.

Fostul președinte al Transnistriei, Evgheni Șevciuk, spunea că „doar lașii plătesc datorii”, referindu-se la gazele livrate de Gazprom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG