Linkuri accesibilitate

Cum s-a pierdut o tonă de cocaină în Delta Dunării


Cocaină capturată în Delta Dunării.
Cocaină capturată în Delta Dunării.

Polițiștii și procurorii DIICOT au capturat peste o tonă de cocaină în Deltă, într-o barcă răsturnată. Operațiunea a început după ce un pachet de un kilogram de cocaină a fost pierdut de traficanți. Drogurile, venite pe Marea Neagră, urmau să iasă din țară. Doi sârbi au fost reținuți.

Peste o tonă de cocaină, de puritate 90%, a cărei valoare de piață de 300 de milioane de euro urma să se tripleze, o dată cu diluarea drogurilor pentru a fi vândute, a fost capturată de autorități în Delta Dunării, în zona Sfântu Gheorghe și Sarichioi.

Polițiștii și procurorii DIICOT susțin că au intrat în alertă după ce un pachet cu un kilogram de cocaină a fost pierdut în zona localității Zebil, din Deltă, atunci când a fost încărcat într-o dubă înmatriculată în București. „Pe fondul neglijenței în manipulare, unul dintre pachete a fost uitat în parcarea respectivă”, arată un comunicat de presă al Poliției. În zona respectivă, au fost observate două TIR-uri înmatriculate în Serbia și o dubă înmatriculată în România.

După două zile, polițiștii au găsit pe plaja din Sfântu Gheorghe, la doi kilometri în direcția Sulina, o barcă răsturnată și găurită, care conținea pachete cu cocaină. După ce au cercetat toată zona, autoritățile au găsit în total peste 1.040 de kilograme de cocaină.

„Răsturnarea ambarcaţiunii a fost un lucru accidental, iar depistarea cantităţii de cocaină prezentată în aceşti saci a fost rodul unei ample investigaţii”, a explicat șeful DIICOT, procurorul Felix Bănilă.

​„Ambarcațiunea, înmatriculată în România, prezenta un orificiu dreptunghiular în zona chilei și se afla într-o zonă de plajă, situată la cca. 2 km Nord de gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe, în apa mării, la cca. 4 m de țărm”, arată DIICOT într-un comunicat de presă.

DIICOT precizează că drogurile veneau din America de Sud, au intrat în România pe mare și urmau să iasă din țară pe cale rutieră.

Doi cetățeni sârbi au fost arestați preventiv, iar cercetările continuă. Unul dintre ei încerca să iasă din România, pe la Porțile de Fier 2, fiind pasager într-o mașină, conform DIICOT. Celălalt a fost reținut în trafic, în județul Prahova, conducând un TIR înmatriculat în Serbia.

Nu este clar dacă cei 36 de saci cu cocaină au fost găsiți de polițiști în Deltă sau în tirul condus de suspectul sârb.

XS
SM
MD
LG