Linkuri accesibilitate

Vaccinarea „offline". 1 din 5 români s-a programat telefonic și nu online


Vaccinarea la români: una din cinci persoane a preferat să dea telefon pentru a se programa.
Vaccinarea la români: una din cinci persoane a preferat să dea telefon pentru a se programa.

Unul din cinci români s-a programat pentru vaccinare prin intermediul operatorilor din call-center, reiese dintr-un răspuns remis Europei Libere de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Datele furnizate de CNCAV sunt valabile până pe 8 aprilie, la ora 15:00. Potrivit acestora, cele mai multe programări la vaccinare au fost cele realizate prin intermediul platformei informatice. Totuși, e de remarcat cifra mare a românilor care au preferat să sune la call-center-ul dedicat programărilor.

În această categorie nu intră doar cei care nu au acces la internet sau abilități tehnice, ci și persoanele care s-au confruntat cu erorile generate de platforma informatică gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și au preferat să dea telefon.

Cifrele arată că din cei 2,1 milioane de români care se vaccinaseră până la data amintită, 324.742 s-au programat prin intermediul operatorilor din Call-center.

„De asemenea, în același interval de timp, 530.286 de programări la vaccinare împotriva COVID-19 au fost realizate de către medicii de familie, iar 1.300.273 de către beneficiari”, ne-a transmis CNCAV.

Comitetul a precizat că românii care nu au acces la internet se pot programa la vaccinare astfel:

  • Prin intermediul unui aparținător – pot fi adăugați maximum nouă beneficiari;
  • Prin intermediul medicului de familie/curant;
  • Prin intermediul direcțiilor de asistență socială;
  • Prin intermediul angajatorului;
  • Telefonic, prin Call Center

Speranțele premierului Cîțu

Modul în care se va desfășura campania de vaccinare va influența în mod direct data de la care autoritățile vor relaxa măsurile restrictive, a susținut în mai multe rânduri premierul Florin Cîțu. Acesta a sfătuit românii să se programeze la vaccinare în număr cât mai mare și a promis că din luna iunie ar putea începe revenirea la „o viață normală”.

Potrivit premierului, „în cel mai pesimist scenariu”, România ar trebui să aibă 5 milioane de persoane vaccinare, iar „într-un scenariu optimist” - 6,3 milioane de persoane vaccinate.

„5 milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, că este important ca la sfârşitul lunii mai să vorbim de revenirea economiei”, a afirmat premierul, pe 5 aprilie.

Ținta României e de a vaccina 70% din populație până la finalul lunii iulie.

Cum arată cifrele

Până pe 14 aprilie, 2.4 milioane de români au fost vaccinați, aproximativ 1.5 milioane primind și a doua doză. În ultima săptămână, cifra vaccinărilor zilnice a variat între 54.000 și 80.000, fiind vorba de persoane care fie au primit prima doză, fie rapelul.

Potrivit Centrului European pentru Prevenția și Controlului Bolilor, România se situează pe locul 6 în UE la procentul populației care a primit ambele doze de vaccin, însă pe locul 26 la procentul populației care a primit o singură doză.

„Acum, există două tipuri de strategii: sunt țări care se străduie să vaccineze cât mai repede un procent cât mai mare din populație chiar și doar cu o singură doză, știut fiind că există o anume protecție chiar înainte de a primi regimul complet de vaccinare. Marea Britanie e aici cel mai bun exemplu, dar nu unicul. Dacă această strategie se va dovedi în final a fi cea corectă, atunci stăm foarte rău în prezent pentru că suntem rămași foarte în urmă. Dacă cealaltă strategie e corectă, de forțare a vaccinării în primul rând cu ambele doze fără să accepți nici măcar o zi de posibilă întârziere a rapelului, atunci nu stăm chiar rău”, a precizat, pe Facebook, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Până pe 1 iunie, dată invocată de Florin Cîțu, mai sunt 45 de zile. Dacă în fiecare zi ar fi vaccinate 80.000 de persoane, cum s-a întâmplat pe 14 aprilie, România ar putea atinge ținta stabilită de premier, de 5 milioane de persoane vaccinate.

Nu vor fi, însă, 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze.

30.000 de români au primit și rapelul până pe 14 aprilie. Matematic, raportat la această medie, la 1 iunie ar putea fi vaccinați cu ambele doze 2,85 milioane de români.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG