Linkuri accesibilitate

Cum se va circula vara aceasta în țările Uniunii Europene


Plajă în Grecia
Plajă în Grecia

Cu vara stand la pândă după colț, Uniunea Europeană se străduiește să facă un set de reguli unitare, atât pentru cetățenii UE care călătoresc în interiorul blocului comunitar, cât și pentru cei din afara lui care doresc să-și viziteze prietenii sau rudele.

Europa Liberă a urmărit discuțiile care se poartă în aceste zile la Bruxelles cu privire la certificatele de vaccinare și modului în care cetățenii din afara UE vor fi primiți înapoi.

Când vine vorba de pașaportul de vaccinare, numit și „certificat verde digital”, lucrurile avansează destul de lent. Propus încă de la începutul acestei primăveri de Comisia Europeană, atât Parlamentul European, cât și Consiliul, reprezentând toate cele 27 de state membre ale UE, au convenit asupra mandatelor de negociere.

Acum este timpul ca cele trei instituții să lase deoparte orice orgoliu în „trialogurile” pe care le poartă.

Primul dintre aceste trialoguri a avut loc pe 3 mai și urmează să aibă loc mai multe în zilele și săptămânile viitoare.

Ideea de a deschide UE (mai puțin Irlanda, dar făcând accesibile, din afara UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) cetățenilor din afara blocului comunitar este una de data recentă, cu propunerea de reducere a restricțiilor prezentată inițial pe 3 mai.

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca

Comisia Europeană a sugerat să le fie permis accesul persoanelor care au făcut și ultima doză din oricare dintre cele patru vaccinuri autorizate de UE - AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Johnson & Johnson & Moderna - cu cel puțin 14 zile înainte de sosire.

De asemenea, Comisia a propus relaxarea metodologiei UE privind calcularea incidenței.

Puncte comune. Probleme nerezolvate

În ceea ce privește certificatele de vaccinare, ideea de a crea un registru comun în întreaga Uniune care să asigure din nou libertatea de călătorie în zona Schengen este împărtășită de toate instituțiile.

Dar există încă câteva mari probleme nerezolvate.

Parlamentul, de exemplu, dorește teste gratuite pentru toți cei care nu sunt vaccinați sau nu doresc să se vaccineze - ceva ce statele membre, în lipsă de bani din cauza pandemiei, nu sunt prea dornice să ofere.

De asemenea, deputații europeni ar putea insista ca certificatul să ofere garanția că nu mai pot fi impuse restricții suplimentare de statele membre, cum ar fi teste suplimentare sau plasarea în carantină a cetățenilor care intră pe teritoriul lor.

În caz contrar, spun mulți europarlamentari, certificatul ar fi redus la „o bucată de hârtie”, regulile rămânând valabile în interiorul UE.

Or, temându-se de noile variante Covid, mai multe guverne ale statelor membre cred că ar trebui să decidă singure dacă folosesc certificatul verde pentru a ridica restricțiile.

Totul se rezumă la sănătate, care este o competență exclusivă și individuală a statelor membre, versus libertatea de mișcare, care este o competență a uniunii.

O plajă din Dubrovnik, Croația
O plajă din Dubrovnik, Croația

Pentru deschiderea frontierelor externe ale UE, multe din deciziile ce vor fi luate depind de câți turiști își doresc statele membre să le treacă pragul.

Unii ar putea insista asupra măsurilor de reciprocitate, mai ales atunci când vine vorba de China, Statele Unite și Marea Britanie, tot așa cum ar putea exista și alte criterii privind testarea și calcularea ratei de pozitivare.

Statele membre ar putea, de asemenea, să-și rezerve dreptul, la fel ca în cazul certificatelor de vaccinare, de a impune carantine sau teste suplimentare.

Comisia Europeană a adăugat, de asemenea, o opțiune nucleară - o pauză de urgență care permite unui stat membru să suspende urgent toate călătoriile cetățenilor non-UE dintr-o țară în care situația epidemiologică s-a agravat rapid sau dacă se descoperă un motiv de îngrijorare.

Ambele propuneri vor fi pe deplin operaționale până la sfârșitul lunii iunie.

Lucrările tehnice privind certificatele sunt deja în curs. Indiferent dacă va fi o confruntare legislativă între Parlament și Consiliu sau nu, sistemul este pregătit din punct de vedere tehnic până pe 1 iunie și se presupune că și cele 27 de state membre UE vor fi și ele pregătite până la sfârșitul acestei luni.

Certificatele, care pot fi utilizate atât pe un smartphone, cât și în versiunea pe hârtie, vor include trei moduri de a demonstra că sunteți liber să călătoriți în Schengen: vaccinarea, un test negativ sau dovada faptului că v-ați recuperat după ce ați fost bolnav de Covid-19, plus elemente esențiale precum numele, data nașterii, țara emitentă și tipul de vaccin, dacă ați fost într-adevăr vaccinat.

Ideea este că informațiile despre vaccinare din țările terțe pot fi încărcate în sistemul UE, lucru care, potrivit oficialilor UE, nu este dificil din punct de vedere tehnic, chiar dacă problemele de confidențialitate ar putea să le complice.

Cum rămâne cu Sputnik și Sinopharm?

Pentru Parlamentul European numai vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar trebui să fie permise în schema certificatelor de vaccinare, dar statele membre au insistat să permită accesul în țările UE și pentru cei vaccinați cu alte vaccinuri, cum ar fi cazul Ungariei, care folosește atât vaccinuri rusești, cât și chinezești.

În ciuda recomandării de a deschide porțile UE țărilor din afara sa, Comisia nu este la fel de generoasă. Ea cere ca vaccinul să aibă fie aprobarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), fie să fi încheiat procesul OMS de listare pentru utilizarea de urgență. Aici, Sinopharm încă așteaptă evaluarea finală, în timp ce Sputnik este încă în curs de revizuire. Desigur, statele membre din Consiliu pot încerca să modifice acest lucru. Dar cu o majoritate calificată necesară pentru a trece textul, Budapesta ar putea lupta pentru a-și impune voința.

Speranța pentru rezidenții țărilor din afara UE, vaccinați cu vaccinuri non-occidentale ar fi ca EMA sau OMS să accelereze procesul de aprobare înainte de vară sau ca situația epidemiologică din țările lor să se îmbunătățească. Desigur, există și posibilitatea ca statele să încheie acorduri pe cont propriu, cum a făcut recent Grecia, pentru a permite accesul turiștilor ruși.

Și copiii?

Copiii din UE nu sunt încă vaccinați, așa că pentru certificatele de vaccinare, părinții trebuie pur și simplu să recurgă la un test PCR negativ pentru cei mici dacă-I vor lua cu ei prin Europa. Același lucru este valabil și pentru minorii nevaccinați din afara UE, cu avertismentul suplimentar că statele membre vor cere cel mai probabil teste suplimentare la intrarea pe teritoriul lor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG