Linkuri accesibilitate

Cum se votează în Turkmenistan. Scrutin de 2 ore, prezență de 98,7%


Parlamentul din Turkmenistan

Turkmenistanul a organizat primele alegeri pentru un senat nou creat pe 28 martie. 112 candidați au candidat pentru cele 48 de mandate de senator.

Nu au existat candidați de opoziție la votul din fosta republică sovietică din Asia Centrală, care este considerată una dintre cele mai represive țări din lume.

Cu un cult al personalității creat în jurul președintelui autoritar în vârstă de 63 de ani, președintele Gurbanguly Berdymukhammedov, disidența nu este tolerată în Turkmenistan și toate entitățile mass-media sunt sub control strict al statului.

Gurbanguly Berdymukhammedov, președintele din Turkmenistan
Gurbanguly Berdymukhammedov, președintele din Turkmenistan

Alegătorii din 28 martie au avut la dispoziție doar două ore pentru a vota, între orele 10 dimineața și ora prânzului, ora locală, la una dintre cele șase secții de votare din întreaga țară - una în capitala Așgabat și cinci în alte regiuni.

Autoritățile au declarat la câteva ore după încheierea scrutinului că participarea la vot în țara cu 5,8 milioane de locuitori a fost de 98,7% din alegătorii eligibili.

Observatorilor străini nu li s-a permis să monitorizeze secțiile de votare.

Profilurile candidaților publicate de ziarul guvernamental, Netralny Turkmenistan, au indicat că majoritatea candidaților la votul din 28 martie au fost funcționari publici.

Noul parlament cu două camere al Turkmenistanului, cunoscut sub numele de Consiliul Național, va fi format din 56 de senatori și 125 de deputați.

Pe lângă cei 48 de candidați care vor fi desemnați senatori săptămâna viitoare, Berdymukhammedov își va organiza propriile alegeri pentru alte opt locuri de senator.

Articol realizat de serviciul din Turkmenistan al RFE/RL.

XS
SM
MD
LG