Linkuri accesibilitate

Cum ar dori Teodorovici o „lege căluș”


Vorbind despre o declaraţie a senatorului liberal Florin Cîţu, potrivit căruia angajaţilor din ministere li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018, ministrul finanțelor Eugen Orlando Teodorovici a spus zilele trecute că el ar vrea ca ziariștii care publică asemenea informații să fie amendați!...

Desigur, într-o țară normală, cum sunt încă majoritatea celor din UE, un asemenea politician iliberal precum Eugen Teodorovici ar trebui dat afară pe loc din guvern și din politică.

Spunea el (într-un interviu Agerpres): — "Nu ştiu dacă presa e obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice - dar o să verific personal acest lucru - şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă.”

O serie de orori însăilate acolo (în română aproximativă). Mai întâi, Teodorovici arată că nu are habar despre legea presei într-o democrație (încă) europeană, așa cum e cu chiu cu vai România, ba o și spune. El nu pricepe că nu este treaba jurnalistului să verifice dacă senatorul liberal Florin Cîțu are dreptate sau nu atunci când zice că angajaţilor din ministere li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018. Pentru jurnalist și pentru public, aceasta este informația importantă: un senator acuză!

Teodorovici caută de fapt să omoare presa. El vrea ca nici o știre negativă să nu mai fie publicată până când jurnalistul nu verifică veracitatea ei. Asta ar însemna o țară fără știri. Nu e obligația jurnalistului să verifice dacă senatorul liberal Cîțu are dreptate sau nu. Jurnalistul consemnează ce zice acel senator. Dar Teodorovici vrea să amendeze jurnalistul. Adică: o „lege căluș”.

Să ne imaginăm următoarea situație: un senator din opoziție spune jurnalistului că ministrul Teodorovici e incompetent și că nu înțelege nimic din democrație. Asta e știrea. Jurnalistul o publică. Dar senatorul Teodorovici vrea să îl amendeze pe jurnalist pentru că a publicat o informație „neverificată”, și anume că el e incompetent și că nu înțelege nimic din democrație.

XS
SM
MD
LG