Linkuri accesibilitate

Gramatica, suspendată de Ministerul Educației odată cu planurile cadru pentru liceu


Elevii de clasa a VIII-a sunt primii care au învățat după programe școlare noi după adoptarea legii educației naționale din 2011.
Elevii de clasa a VIII-a sunt primii care au învățat după programe școlare noi după adoptarea legii educației naționale din 2011.

După doi ani de studiu în pandemie, cu școlile mai mult închise, cu „răzgândiri” repetate ale ministrului Educației în privința datelor examenelor și a structurii anului școlar,  elevii care sunt acum în clasa a VIII-a nu știu încă după ce fel de programe vor studia din toamnă, când trec în clasa a IX-a.

Ei sunt cei care au învățat după noi programe școlare, și vor da examenele după teste de tip PISA. Acești elevi sunt prima generația cărora li s-a aplicat Legea educației și care ar trebui ca atunci când termină școala să aibă competențe care să fie legate de practică. Deocamdată nu se știe cum va continua formarea elevilor de clasa a VIII-a, pentru că Ministerul Educației a suspendat schimbarea planurilor cadru și a programelor pentru liceu, pe motiv că nu mai e timp până în toamnă ca această schimbare să se finalizeze cu manualele școlare, așa cum e firesc.

Planurile cadru au fost puse în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021 pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație după ce grupul de lucru al experților a terminat elaborarea lor, dar la o lună de zile acestea au fost suspendate de ministrul Educației planurile.

Când le-a suspendat, ministrul Cîmpeanu declara că a primit peste 10.000 de propuneri de modificare. Acum, el spune că programa de clasa a IX-a va fi „compatibilizată” cu ceea ce au făcut elevii până acum.

Sunt în curs de constituire grupurile de lucru pentru compatibilizarea programei de clasa a IX-a cu cea pe care au parcurs-o elevii. Se vor face modificări astfel încât să nu fie necesară schimbarea manualelor (diferențe mai mici de 25%). În același timp, începem deja demersurile pentru a realiza planuri cadru și programe școlare pentru 2022, cu consultarea specialiștilor”, spune Sorin Câmpeanu.

Sorin Cîmpeanu caută o soluție tranzitorie
Sorin Cîmpeanu caută o soluție tranzitorie

Noțiunile de gramatică le-am luat de la clasele a VII-a și a VIII-a și le-am mutat la liceu

Programele școlare schimbate pentru liceu au fost terminate de grupul de lucru înființat în timpul mandatului Monicăi Anisie încă din august anul trecut. Fostul ministru al Educației susține că planurile cadru și programele școlare puteau fi modificate în timp util dacă se dorea acest lucru.

Acum ideea este să ajustăm programele de liceu în raport cu programele de gimnaziu. Dar cum să ajustezi o programă în raport cu programa de gimnaziu?”, spune Monica Anisie.

Fostul ministru mai arată că ajustarea materiei nu e posibilă peste tot, mai ales la limba română, unde elevii ar trebui să învețe gramatică la liceu.

A mai fost o încercare de schimbare pentru liceu în 2012-2013 și au apucat să schimbe numai la clasa a noua. La clasa a IX-a se studiază după tematică, nu după cronologie sau după gen, specie. La limba română s-ar mai potrivi, pentru că și la gimnaziu s-a studiat pe teme. Dar ce facem cu gramatica? Pentru că noi atunci când am gândit planurile cadru de la gimnaziu am gândit să ducem gramatica la liceu. Noțiunile de gramatică le-am luat de la clasele a VII-a și a VIII-a și le-am mutat la liceu. La ajustare nu ai cum să introduci ceva nou”, a declarat Monica Anisie.

Monica Anisie spune că gramatica nu poate fi ajustată
Monica Anisie spune că gramatica nu poate fi ajustată

Fostul ministru, profesoară de limba română la Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală, spune că faptul că nu se schimbă programa pentru elevii cărora li s-au format competențe legate de practică și care au fost testați după model PISA înseamnă, de fapt, o întoarcere în trecut.

Nu înțeleg de ce s-a luat decizia de a amâna. Ministerul Educației susține că nu se pot face manuale până în toamnă, dar ideea nu e să facem manuale, nici anul trecut nu au avut toate manualele fizic în septembrie, dar le-am pus online. Trebuie să schimbăm programele. Nu vrei să schimbi planurile cadru, foarte bine, că nu vrei să nu superi sindicatele, dar măcar programele să le schimbăm”, mai arată Monica Anisie.

„Eu iar predau ca lăutarul, după ureche”

Profesorii consultați de Europa Liberă susțin că ei nu știu de fapt ce le vor preda copiilor din toamnă.

Începe școala în septembrie și eu nu știu ce voi face la clasa a IX-a. Încep recapitulările cu copiii, dar ce recapitulez? Ceea ce știam eu că au făcut? Noi trebuie să fim în permanență formați și instruiți. Or, eu iar o să predau după ureche ca lăutarul, nu ca un profesionist”, Lidia Mîrzac, profesoară de limba română la Colegiul Silvic „Bucovina" Câmpulung Moldovenesc.

Dacă nu li se vor schimba planurile cadru și, ulterior, programa școlară, elevii vor fi nevoiți să se întoarcă la comentarii.

În primul rând, ar trebui ca acești copii, când intră în clasa a IX-a să știe cum dau bacalaureatul. Elevii de la gimnaziu au lucrat cu teste de tip PISA. De ce să nu continue așa? Acum ne întoarcem la comentarii, la eseurile alea structurate de tip bacalaureat. Ei acum au altfel de teste - cu texte la prima vedere, să poată să-și spună un punct de vedere structurat”, a mai spus Lidia Mîrzac.

Poziția Lidiei Mîrzac este susținută și de o altă profesoară de limba română. Anamaria Ghiban de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași are elevi de clasa a VIII-a pe care i-a pregătit după noile programe.

Problema planurilor cadru pentru liceu s-a pus de multă vreme. Eu am o generație care termină acum clasa a VIII-a și nu știu ce se va întâmpla exact cu generația asta, dar e mare păcat dacă nu va exista o continuitate. Elevii deja vin cu un bagaj acumulat și au altă viziune și altă deschidere. Bine ar fi fost să existe o continuitate în procesul ăsta”, arată Anamaria Ghiban.

Dacă nu va exista această continuitate în ceea ce generația asta a învățat în ultimii patru ani, lucrul ăsta va îngreuna și mai mult dezvoltarea lor. Va depinde foarte mult și de flexibilitatea profesorului”, conchide Anamaria Ghiban.

Nu știm ce înseamnă un curriculum tranzitoriu

Elevii au cerut de mai multe ori Ministerului Educației să clarifice după ce fel de programe vor învăța elevii de liceu, dar nu au primit până acum un răspuns clar.

Până acum am văzut din partea ministerului drept 'soluție' un curriculum tranzitoriu, dar nu știm ce înseamnă lucrul ăsta. Dacă tot vrei schimbarea poți schimba programele măcar pentru clasa a IX-a, fără manuale”, arată Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Reprezentantul părinților la nivel national arată că totul va fi lăsat în baza profesorilor.

Au fost atât de nehotărâți și au preferat să le amâne pentru că trebuie să existe o legătură între curriculă și planurile cadru, dar nu mai era timp să facă manuale. Au preferat să modifice curricula într-un procent de 20% astfel încât să nu facă un nou manual, iar diferența o predă profesorul la clasă”, declară Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG