Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a amânat decizia privind completurile specializate până după procesul lui Dragnea de la ÎCCJ


Liviu Dragnea și Florin Iordache, un tandemn pentru cotestațiile la CCR
Liviu Dragnea și Florin Iordache, un tandemn pentru cotestațiile la CCR

Ca și miercuri mai multi judecători au cerut amânarea pentru a putea studia documentele primite de la Înalta Curte și au cerut informații suplimentare de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Curtea Constituțională a amânat miercuri o decizie privind completurile specializate în fapte de corupție de la Înalta Curte. 4 judecători constituționali au invocat faptul că nu au avut timp să studieze documentele trimise de ICCJ, peste 100 de pagini, și raportul făcut de Petre Lăzăroiu. Cei patru judecători care au cerut amânarea sunt:Livia Stanciu, Daniel Morar, Ștefan Minea și Mona Pivniceru.

În calitate de judecător raportor în acest caz, Lăzăroiu, căruia i-a expirat mandatul anul trecut, a trimis documentul cu mai puțin de 24 de ore înainte de ședință, marți seara, ceea ce contravine cutumei. Potrivit informațiilor Europa Liberă, raportul lui Lăzăroiu era unul în favoarea admiterii sesizării, deși nu recomanda o soluție clară.

În sesizare, Florin Iordache solicitase CCR să decidă asupra legalității acestor completuri, dar să indice și soluția de aplicare a deciziei, în cazul în care urma să îi dea dreptate.

La ședința de miercuri, Florin Iordache, cel care a sesizat CCR în numele lui Liviu Dragnea, a susținut că Înalta Curte nu a aplicat legea 78/2000, iar neconstituirea completurilor specializate reprezintă o ”sfidare a Parlamentului și a statului de drept”. Pe de altă parte, Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, a spus că toate completurile sunt specializate în fapte de corupție începând cu anul 2005, iar acum i se cere să ”pună cu mâna judecătorii”.

Într-un punct de vedere trimis CCR, Tarcea susține că Iordache nu avea dreptul legal să facă sesizarea, care este atributul exclusiv al șefilor de Cameră sau Senat. Reamintim că Liviu Dragnea i-a delegat atribuțiile lui Iordache, moment în care acesta a făcut sesizarea la CCR. Nu este prima oară când Dragnea și Iordache folosesc acest tertip.

De altfel, ca o culme a coincidenței, Iordache a trimis sesizarea la CCR exact la două zile după ce în procesul lui Dragnea pentru angajările fictive, avocații soției lui Dragnea făcuseră o solicitare similară către Înalta Curte. Florin Iordache a și recunoscut că s-a ”inspirat” din documentul întocmit de avocații familiei Dragnea.

O eventuală decizie favorabilă a Curții l-ar ajuta pe Liviu Dragnea să scape de condamnarea la 3 ani și șase luni de închisoare primită în primă instanță, procesul urmând să se reia de la zero. Între timp faptele s-ar putea prescrie. Dragnea se află sub presiunea timpului, în 15 aprilie, adică peste patru zile, are termen la Înalta Curte, completul de cinci judecători, iar instanța ar putea rămâne în pronunțare. Dacă ar fi condamnat, Dragnea ar putea ajunge la închisoare chiar săptămâna viitoare.

Nu doar Dragnea ar beneficia de o posibilă decizie de admitere dată de CCR, ci și alți condamnați pentru corupție, câteva sute, potrivit unei statistici a ÎCCJ. Printre ei: Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, condamnat deja în primă instanță la 8 ani de închisoare, Elena Udrea sau Radu Mazăre, ca și Alina Bica

XS
SM
MD
LG