Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel București îl scapă pe Gheorghe Ștefan („Pinalty”) de condamnarea la 8 ani din prima instanță în dosarul Poșta Română


Condamnarea de opt ani şi două luni dispusă de magistraţii Tribunalului Bucureşti pentru Gheorghe Ştefan în dosarul „Poşta Română” a fost desfiinţată de Curtea de Apel Bucureşti. Magistrații au consdierat că o sentinţă poate fi desfiinţată dacă una din părţi nu a fost legal citată.

Potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, „în temeiul art.421, punctul 2, litera b, Cod de procedură penală, cu aplicarea art.6, punctul 1 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul-intimat-inculpat Ştefan Gheorghe împotriva Sentinţei penale (...) a Tribunalului Bucureşti – Secţia I penală, din Dosarul nr.42057/3/2015. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală şi dispune trimiterea cauzei, spre rejudecare, la aceeaşi instanţă de judecată, respectiv la Tribunalul Bucureşti”, anunță Mediafax.

Articolul din Codul de Procedură Penală la care face referire Curtea de Apel Bucureşti prevede că se desfiinţează sentinţa primei instanţe şi se dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată pentru motivul că judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc „în lipsa unei părţi nelegal citată şi care, legal citată, a fost în imposibilitatea de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa dspre această imposibilitate, invocată de acea parte”.

De asemenea, articolul 6, punctul 1 din dispoziţia CEDO prevede respectarea dreptului la un proces echitabil.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, la o pedepasă finală de 8 ani şi două luni de închisoare în dosarul Poşta Română în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu. Totodată, instanţa a dispus confiscarea specială a sumei de 422.138,07 lei şi a 35.306 de euro.

Gheorghe Ştefan, doi foşti şefi din Poşta Română şi doi adminstratori au fost trimişi, pe 3 martie 2017, în judecată, de către procurorii DNA, în al optulea dosar „Poşta Română", pentru infracţiuni de trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu. Prejudiciul se ridică la 2,2 milioane lei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG