Linkuri accesibilitate

Curtea Penală Internațională: Mongolia, obligată să-l aresteze pe Putin dacă o vizitează


Tribunalul Penal Internațional a emis pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, un mandat de arestare pentru crime de război
Tribunalul Penal Internațional a emis pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, un mandat de arestare pentru crime de război

Oficialii mongoli „au obligația” să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă acesta va vizita țara săptămâna viitoare, a declarat Curtea Penală Internațională (CPI).

Călătoria, care ar trebui să aibă loc marți, va fi prima pe care Putin o face într-o țară CPI de când instanța internațională a emis mandat de arestare pe numele său, în martie 2023.

Instanța afirmă că Putin este responsabil pentru crime de război pentru deportarea ilegală a din Ucraina în Rusia.

În ciuda faptului că oficialii din Ucraina cer ca Mongolia să-l aresteze pe Putin odată ce acesta va ajunge în țară, Kremlinul a spus că nu-și face „nicio grijă” în legătură cu această vizită.

„Avem o relație excelentă cu partenerii noștri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova.

„Desigur, toate aspectele vizitei președintelui au fost pregătite cu atenție”.

Dr. Fadi el-Abdallah, un purtător de cuvânt al CPI, a declarat vineri pentru BBC că instanța se bazează pe statele sale părți - inclusiv pe Mongolia - pentru a-și „executa deciziile”.

El a spus că Mongolia, ca și alți semnatari ai CPI, are „obligația de a coopera”. Aceasta include respectarea mandatelor de arestare, cum ar fi cel emis de instanță pentru arestarea lui Putin în 2023.

Curtea a susținut că președintele rus este responsabil pentru crime de război, concentrându-se pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia.

De asemenea, a emis un mandat de arestare pe numele comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru aceleași infracțiuni. Crimele, spune Curtea, au fost comise în Ucraina din 24 februarie 2022, de când Rusia a invadat ilegal, nedeclarat și neprovocat Ucraina.

Moscova a negat acuzațiile și a spus că mandatele emise de CPI sunt „revoltătoare”.

Abdallah a spus că judecătorii CPI vor analiza cazurile de „necooperare” ale semnatarilor săi și vor informa Adunarea Statelor Părți, care poate „lua orice măsură pe care o consideră adecvată”.

CPI nu are competențe de a aresta suspecți și își poate exercita jurisdicția doar în țările sale membre.

Ministerul de Externe al Ucrainei a spus că speră că Mongolia este „conștientă de faptul că Vladimir Putin este un criminal de război” și a cerut autorităților mongole să-l aresteze pe liderul rus și să-l predea procurorilor de la Haga, sediul CPI din Țările de Jos.

Anul trecut, Putin a anulat o vizită la un summit din Africa de Sud, după ce tribunalul internațional a emis un mandat de arestare pe numele său.

În calitate de semnatar al tribunalului, Africa de Sud ar trebui să rețină suspecții pe teritoriul său, dar președintele Ramaphosa a avertizat că Rusia va vedea asta ca pe o declarație de război.

Ramaphosa a spus că decizia ca liderul rus de a nu participa a fost „reciprocă”.

BBC a contactat Ambasada Mongoliei pentru un comentariu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG