Linkuri accesibilitate

Secția Specială are termen până pe 1 aprilie ca să încheie ancheta în cazul Kovesi


România - Laura Codruța Kovesi
România - Laura Codruța Kovesi

Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) a primit miercuri termen de la Curtea Supremă ca să termine mai repede ancheta pe care i-a deschis-o fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, acum șefă a Parchetului European, pe care a inculpat-o pentru demersurile pe care le-a făcut pentru extrădarea unui condamnat definitiv, urmărit internațional pe vremea când era procuror general.

Adina Florea a fost obligată de Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o sentință definitivă, să finalizeze până pe 1 aprilie dosarul în care o anchetează pe Kovesi.

În temeiul art. 4886 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 ianuarie 2021”, se spune în minuta ședinței.

Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, acum șefă a Parchetului European (EPPO), a cerut Curții Supreme sprijinul pentru ca Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție să dea mai repede o soluție în dosarul în care a inculpat-o înainte să devină șefă a EPPO și în care a fost acuzată că ar fi făcut abuzuri pentru a aduce în țară un infractor condamnat definitiv, dat în urmărire internațională.

Laura Codruța Kovesi este inculpată în dosarul extrădării lui Nicolae Popa, deschis în urma plângerii fugarului Sebastian Ghiță, iar acuzele pe care i le aduce procurorul de caz, Adina Florea, merg până la luare de mită.

Este al doilea dosar în care e pusă sub urmărire penală și, așa cum a declarat chiar ea, are peste 18 plângeri penale la Secția Specială.

În același dosar, Kovesi a fost pusă sub control judiciar exact în perioada în care candida la postul de procuror european, restricție din cauza căreia nu putea părăsi țara pentru a susține concursul.

Miza inculpării sale în perioada concursului a fost uriașă. Dacă rechizitoiul ar fi fost trimis în instanță, Kovesi ar fi fost prin lege suspendată din magistratură pe perioada derulării procesului, ceea ce ar fi scos-o din cursa pentru șefia parchetului European.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) proiectul de desființare a SIIJ.

Secția pentru investigarea magistraților a intrat în pâine în 23 octombrie 2018 și are competență în anchetarea infracțiunillor săvârșite de magistrați, procurori și judecători, inclusiv cei militari, cât și de membri ai CSM. Parte din aceste competențe reveneau până atunci DNA.

Înființarea secției a fost criticată apăsat de Comisia Europeană, GRECO, Comisia de la Veneția, în ultimul raport MCV, dar și de cele mai multe asociații ale magistraților din România. Absolut toate aceste instituții au cerut guvernului să renunțe la înființarea Secției speciale, considerată un instrument de intimidare și presiune la adresa magistraților, în sprijinul celor anchetați, persoane din sfera puterii PSD, când a fost înființat parchetul cu pricina.

Unul dintre cei carea depus o plângere împotriva judecătorului care a dispus arestarea sa, dar și împotriva fostei șefe a DNA este fugarul Sebastian Ghiță, refugiat în Serbia.

XS
SM
MD
LG