Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă: Obligația de a purta masca în aer liber este legală


Campania guvernamentală pentru purtarea măștii de protecție
Campania guvernamentală pentru purtarea măștii de protecție

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți că obligativitatea purtării măștii în exterior pe teritoriul României, măsură decisă de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), este legală. Decizia este definitivă.

Judecătorii de la instanța supremă întorc astfel o decizie a Curții de Apel București care a dat dreptate unei avocate care a contestat în instanță măsura DSU luată în contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19.

Masca de protecție a devenit obligatorie în România și în spațiile deschise treptat. La început, măsura a fost implementată la nivel local, însă din cauza creșterii alarmante a numărului de noi îmbolnăviri, aceasta a devenit obligatorie în toată țara.

Avocata Minodora Ion a contestat în instanță prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, iar Curtea de Apel a decis înlăturarea sintagmei „…şi deschise”.

Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut apel, iar marți judecătorii instanței supreme au stabilit că autoritățile au acționat legal când au instituit obligativitatea purtării măștii de protecție și în spații publice deschise.

XS
SM
MD
LG