Linkuri accesibilitate

Peste 300 de morți și mii de răniți în Afganistan în urma unei serii de cutremure dintre care cel mai mare a avut magnitudinea de 6,3


Zona orașului Herat, situat la granița cu Iranul, a fost cea mai afectate de seria de cutremure ce au avut loc în Afganistan
Zona orașului Herat, situat la granița cu Iranul, a fost cea mai afectate de seria de cutremure ce au avut loc în Afganistan

Peste 300 de persoane au fost ucise și alte câteva sute rănite în urma unei serii serii de cutremure puternice care au lovit sâmbătă vestul Afganistanului, a anunțat ONU. Cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 6,3 și a avut loc la 40 km nord-vest de cel mai mare oraș din regiune, Herat.

Multe clădiri au fost avariate, iar oamenii au fost prinși sub dărămături. Epicentrul cutremurului iniţial, cu magnitudinea 6,3, a fost la 40 km nord-vest de cel mai mare oraş din regiune, Herat. Acesta a fost urmat, opt minute mai târziu, de o replică cu magnitudinea de 5,5, a raportat United States Geological Survey (USGS).

Peste o jumătate de oră a avut un nou seism de 6,3, iar după 20 de minute, încă unul, cu magnitudinea de moment de 5,9.

Toate aceste cutremure au fost de suprafaţă, producându-se la adâncimi cuprinse între 7,7 km şi 14 kilometri, de unde şi impactul lor devastator.

Totul a început sâmbătă dimineaţa, în jurul orei locale 11.00, iar teroarea a durat mai bine de o oră. În total, au fost şapte seisme. Mulţi locuitori din Herat au fugit din clădirile din oraş şi au fost raportate alunecări de teren şi persoane rămase blocate sub imobile prăbuşite.

Supraviețuitorii și-au descris teroarea pe măsură ce clădirile de birouri s-au cutremurat mai întâi, iar apoi s-au prăbușit în jurul lor.

„Eram în birourile noastre și dintr-o dată clădirea a început să tremure. Tencuiala a început să cadă și pereții au avut crăpături, unii pereți și părți din clădire s-au prăbușit." , a spus Bashir Ahmad, rezident din Herat, citat de AFP.

Șeful provinciei pentru managementul dezastrelor, Mosa Ashari, a declarat reporterilor: „Până în prezent, peste 1.000 de femei, copii și cetățeni în vârstă răniți au fost incluși în evidențele noastre, iar aproximativ 120 de persoane și-au pierdut viața”.

Conexiunile telefonice au fost întrerupte, ceea ce a cauzat dificultăţi în obţinerea unor detalii precise din zonele afectate. Videoclipurile de pe reţelele sociale arată sute de oameni pe străzi în faţa caselor şi birourilor lor din oraşul Herat.

XS
SM
MD
LG