Linkuri accesibilitate

Cutremur de 6,7 grade în Turcia și Grecia. Tsunami în insula Samos


Izmir - Turcia
Izmir - Turcia

UPDATE - Șase morți și 320 de răniți, a raportat departamentul de urgență turc.

UPDATE - Departamentul pentru situații de urgență turc a raportat până acum patru decese și 120 de răniți.

„Din păcate, patru dintre concetățenii noștri și-au pierdut viața în cutremur (...) În total, 120 dintre concetățenii noștri au fost răniți", a precizat ministrul Fahrettin Koca, pe Twitter.

Un cutremur puternic a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos, anunță BBC.

Seismul s-a produs în jurul orei 11:50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara. Epicentrul cutremurului a fost plasat la 17 kilometri în largul coastelor provinciei Izmir, la o adâncime de 16 kilometri, au anunţat reprezentanţii AFAD. Autoritatea turcă pentru administrarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) a precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,6, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey- USGS) a anunţat că magnitudinea acestui cutremur a fost de 7.

Cutremurul a fost resimțit până la Atena și Istanbul, potrivit USGS, dar nu și la Ankara, potrivit declarației ambasadorului României în Turcia, Gabriel Șopandă, la Digi 24.

Numărul clădirilor prăbușite în zona Izmir se apropie de 20.

Cel puțin trei persoane au murit, 8 au fost rănite.

Imediat după cutremur, un „mini-tsunami” s-a produs pe insula greacă Samos din Mareea Egee şi pagube materiale au fost semnalate la nivelul mai multor clădiri locale în urma unui seism cu magnitudinea 6,7 care a lovit această regiune, potrivit postului public de televiziune din Grecia, Ert, informează Agerpres, care citează AFP.

Seismul produs în largul insulei greceşti Samos şi în proximitatea oraşului turc Izmir, puternic lovit la rândul său de acest cutremur de pământ, a provocat prăbuşirea zidurilor mai multor case, dar şi inundaţii în portul din Samos, potrivit imaginilor difuzate de postul Ert.

Potrivit Reuters, Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a precizat pe Twitter că şase clădiri s-au prăbuşit în două districte ale provinciei Izmir.

El a mai spus că nu au fost raportate victime omeneşti în niciuna din celelalte şase provincii turce în care seismul a fost resimţit, dar că mai multe clădiri prezintă mici crăpături la nivelul faţadelor lor.

Potrivit Institutul american de geofizică USGS, cutremurul a fost resimțit în țări precum Bulgaria, Cipru, Egipt, Libia, dar și Macedonia de Nord.

XS
SM
MD
LG