Linkuri accesibilitate

Cutremur în China. Peste 120 de morți. Zeci de mii de clădiri distruse


Salvatorii caută persoane dispărute sub ruinele unei clădiri prăbușite în orașul Haidong, afectat de cutremurul din nord-vestul Chine. 19 decembrie 2023.
Salvatorii caută persoane dispărute sub ruinele unei clădiri prăbușite în orașul Haidong, afectat de cutremurul din nord-vestul Chine. 19 decembrie 2023.

Cel puțin 126 de persoane au fost ucise în nord-vestul Chinei în cel mai grav cutremur din țară din ultimii 13 ani. Cutremurul cu magnitudinea 6,2 a lovit provincia muntoasă Gansu luni, la miezul nopții.

Numărul deceselor ar putea crește avertizează autoritățile chineze. Cele mai recente informații arată că sunt peste 700 de răniți, transmit AFP și BBC.

Mass-media de stat din China a anunțat că seismul a provocat moartea a cel puțin 113 persoane și rănirea a peste 530 în provincia Gansu. Alte 14 persoane au murit și 198 au fost rănite în Haidong, o provincie vecină. Victime au fost înregistrate și în alte regiuni învecinate.

Cutremurul a avariat peste 155.000 de clădiri, potrivit televiziunii de stat CCTV. Mii de echipaje de salvare au fost trimise în regiune.

Gansu este una dintre cele mai sărace regiuni din China și una dintre cele mai diverse din punct de vedere etnic.

Autoritățile chineze au declarat că seismul a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, în timp ce US Geological Survey (USGS) a înregistrat o magnitudine de 5,9 și o adâncime a epicentrului de 10 km. Seismul puternic a fost urmat de aproximativ 10 replici.

În zonele afectate de cutremur temperaturile ajung la -15 grade Celsius. Cetățenii unui sat afectat de cutremurul din provincia Gansu se încălzesc la foc. 19 decembrie
În zonele afectate de cutremur temperaturile ajung la -15 grade Celsius. Cetățenii unui sat afectat de cutremurul din provincia Gansu se încălzesc la foc. 19 decembrie

Oficialii spun că timpul disponibil pentru salvarea victimelor este limitat, în condiții meteorologice de iarnă, cu temperaturi sub -10 grade Celsius. Marți, 19 decembrie, temperaturile au atins în timpul zilei -13 grade Celsius în regiunile cele mai afectate de cutremur.

„Este prea frig pentru a suporta... sunt -15 grade Celsius [aici]”, a declarat comandantul unei echipe de salvarea pentru BBC.

Salvatorii declară că se așteaptă ca numărul victimelor să crească.

China este situată la un punct de contact a trei mari plăci tectonice, eurasiatică, indiană și pacifică, fiind astfel un teritoriu foarte predispus la cutremure.

În septembrie anul trecut, peste 60 de persoane au fost murit într-un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade care a lovit sud-vestul provinciei Sichuan.

Cutremurul din Gansu este cel mai grav din China după cel din 2010 din Yushu, provincia Qinghai, în care au murit peste 2.700 de persoane.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG