Autoritățile marocane au anunțat că numărul deceselor este preliminar și că alte peste 2.421 de persoane au fost rănite.
Cutremurul a avut magnitudinea de 6,8 și s-a produs la 72 de kilometri sud-vest de centrul turistic din Marrakech, distrugând în întregime sate întregi din zonele rurale.
Trupele și serviciile de urgență s-au străduit să ajungă în satele de munte îndepărtate, unde alte posibile victime sunt prinse sub dărâmături.
Autoritățile au declarat trei zile de doliu național, în timp ce mai multe țări, inclusiv Israel, Franța, Spania, Italia și Statele Unite, au oferit ajutor.
Algeria vecină, care a avut relații dificile cu Marocul, și-a deschis spațiul aerian pentru zborurile care transportă ajutoare umanitare și răniți.
Reprezentanții Crucii Roșii avertizează că ar putea dura ani de zile pentru a repara pagubele.
„Nu va fi o chestiune de o săptămână sau două... Contăm pe un răspuns care va dura luni, dacă nu ani”, a declarat Hossam Elsharkawi, directorul organizației pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Ministerul Afacerilor Externe din România precizează duminică, într-un comunicat, că, până în acest moment, nu există cetăţeni români printre victimele cutremurului produs în Maroc.
Cutremurul s-a resimțit și în orașele de coastă Rabat, Casablanca și Essaouira, și a provocat pagube extinse.
În Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Televiziunea locală a arătat imagini cu un minaret de moschee căzut, cu moloz care acoperă mașini zdrobite, relatează Reuters.
În Marrakech, faimoasa moschee Koutoubia, construită în secolul al 12-lea, a suferit daune, dar amploarea nu a fost imediat clară. Minaretul său de 69 de metri este cunoscut sub numele de „acoperișul din Marrakech”.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistenţă consulară. A existat doar o solicitare de informaţii cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români. Membrii grupului sunt în siguranţă, a precizat MAE.
Cutremurele sunt relativ rare în Africa de Nord. Lahcen Mhanni, șeful Departamentului de Monitorizare și Avertizare Seismică de la Institutul Național de Geofizică din Maroc, a declarat pentru o televiziune locală că seismul a fost cel mai puternic înregistrat vreodată în regiunea montană.
Cutremurul de vineri s-a simțit până în Portugalia și Algeria, potrivit Institutului portughez pentru Mare și Atmosferă și Agenției de Apărare Civilă din Algeria, citate de AP.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine Marocul. Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, oficialul european a spus că știrile despre cutremur au fost „terifiante”, relatează DPA.
Cancelarul german Olaf Scholz a transmis sâmbătă condoleanțe rudelor victimelor cutremurului „devastator” din Maroc.
„În acest moment dificil, gândurile noastre sunt alături de victimele acestui cutremur devastator. Compasiunea noastră se îndreaptă către toți cei afectați de acest dezastru natural”, a scris Scholz pe rețelele sociale.
Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că „Organizația Națiunilor Unite este pregătită să asiste guvernul Marocului în eforturile sale de a ajuta populația afectată”.
În 2004, cel puțin 628 de persoane au fost ucise și 926 rănite când un cutremur a lovit Al Hoceima în nord-estul Marocului, iar în 1960 un cutremur cu magnitudinea 6,7 în Agadir a ucis peste 12.000, transmite AFP.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade El Asnam din Algeria a ucis 2.500 de persoane și a lăsat cel puțin 300.000 fără adăpost în 1980.