Linkuri accesibilitate

Cine ajută Siria? Cel puțin 1.600 de morți în urma cutremurului de luni


LOOP salvatori cutremur Siria

Nordul Siriei e devastat de cutremurele care au avut loc luni noapte în Turcia și au fost resimțite aici. Ultimul bilanț al autorităților arată că numărul morților este de peste 1.600 atât în zonele controlate de guvern, cât și în zonele controlate de opoziție.

Numărul morților din Siria este probabil să continue să crească. Patru milioane de refugiați trăiesc la granița dintre Siria și Turcia.

Imaginile din Siria de pe rețelele de socializare sunt puține. Un jurnalist din Pakistan a postat un video pe Twitter care arată cum un salvator a scos un nou născut de sub dărâmăturile din orașul Alep. Mama copilului a murit după ce l-a născut.

Cea mai afectată regiune din Siria este cea de Nord, cunoscută sub numele de provincia Idlib, de la granița cu Turcia, zonă care a fost măcinată deja de cei aproape 11 ani de război și bombardamente.

Cutremurul s-a resimțit mai ales în orașul Alep, fost centru comercial al Siriei dinainte de război. Clădirile de aici au fost grav avariate deja de război. În ianuarie, 13 persoane au fost ucise când o clădire rezidențială cu cinci etaje a căzut în oraș, potrivit The Guardian.

Echipele de salvare transportă cadavrul unei victime dintr-o clădire distrusă din Alep, Siria, marți, 7 februarie 2023. Foto:AP/Omar Sanadiki
Echipele de salvare transportă cadavrul unei victime dintr-o clădire distrusă din Alep, Siria, marți, 7 februarie 2023. Foto:AP/Omar Sanadiki

În prezent, Alep se află sub control guvernamental. Însă, mulți sirieni trăiesc în clădiri dărăpănate, iar serviciile medicale sunt minime.

Pentru că se află de 11 ani în război civil, granițele Siriei au fost închise, singura graniță prin care se poate trece în Turcia este Bab al-Hawa. Aici, Consiliul de Securitate al ONU a decis în iulie anul trecut să deschidă un coridor umanitar prin care să aloce ajutor umanitar celor patru milioane de oameni.

Din această cauză, ajutoarele și salvatorii pentru victimele cutremurului de luni ajung cu greu în Siria cum drumurile au fost avariate grav de cutremur, potrivit The New York Times.

Șeful Crucii Roșii Arabe Siriene (SARC) a spus, marți, că organizația este pregătită să trimită „imediat” convoi cu ajutoare în zonele controlate de rebeli, inclusiv Idlib, prin intermediul Organizației Națiunilor Unite.

„Suntem gata să trimitem un convoi de ajutor prin linia transversală în Idlib dacă ne deschid drumurile”, a declarat Khaled Hboubati, președintele SARC, într-o conferință de presă, potrivit CNN.

Hboubati a mai spus că angajații Crucii Roșii au fost în toate zonele afectate de cutremur, dar nu au echipament și nici mașini cu care să transporte răniții.

„Numărul morților va crește... până în acest moment există clădiri care se prăbușesc în Alep și Latakia”, a mai spus Hboubati.

Echipele de salvare caută printre clădirile prăbușite din Alep, Siria, marți, 7 februarie 2023. Foto AP/Omar Sanadiki
Echipele de salvare caută printre clădirile prăbușite din Alep, Siria, marți, 7 februarie 2023. Foto AP/Omar Sanadiki

Șeful Crucii Roșii a cerut ridicarea sancțiunilor economice internaționale care afectează operațiunea de ajutor.

Dr. Bachir Tajaldin, director de țară pentru Turcia la Syrian American Medical Society, a declarat la CNN că trimiterea de ajutor în Siria va fi o provocare, deoarece „nu există niciun guvern central care să se ocupe de răspunsul multisectorial”.

ONU spune că deteriorarea drumurilor, lipsa de combustibil și vremea aspră de iarnă vor îngreuna salvarea supraviețuitorilor.

Echipele de salvare caută printre ruinele clădirilor prăbușite din Alep, Siria, marți, 7 februarie 2023. AP/Omar Sanadiki
Echipele de salvare caută printre ruinele clădirilor prăbușite din Alep, Siria, marți, 7 februarie 2023. AP/Omar Sanadiki

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că aproape 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremurul puternic care a lovit sudul Turciei luni dimineața și care până acum a provocat peste 5.000 de morți și alte mii de răniți.

„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa 5 milioane sunt persoane vulnerabile", a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizaţiei.

OMS susține că în nordul Siriei se ajunge greu și este posibil ca numărul victimelor să crească cum bilanţul este încă provizoriu.

Zeci de clădiri din orașul Alep din nordul Siriei s-au prăbușit în urma cutremurului puternic din Turcia.
Zeci de clădiri din orașul Alep din nordul Siriei s-au prăbușit în urma cutremurului puternic din Turcia.

„Livrarea de ajutoare peste graniţă în nord-vestul Siriei riscă să fie perturbată sau este deja perturbată din cauza pagubelor provocate de cutremur. Acest lucru reprezintă deja, în sine, o criză uriaşă", a precizat Adelheid Marschang.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat trimiterea a „trei avioane charter către ambele ţări" cu materiale medicale, inclusiv truse chirurgicale, de la centrul logistic umanitar din Dubai.

„Vom lucra în strânsă colaborare cu toţi partenerii pentru a sprijini autorităţile din Turcia şi din Siria în orele şi zilele critice care urmează, precum şi în lunile şi anii care vor urma, pe măsură ce ambele ţări se recuperează şi se reconstruiesc", a declarat directorul general al OMS.

Momentul cutremurului din Turcia, surprins de camerele de supraveghere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG