Linkuri accesibilitate

Cât timp ne protejează vaccinul Covid? Injecția ar putea fi administrată anual


Vaccinurile anti-Covid ar putea fi făcute în fiecare an, spun specialiștii
Vaccinurile anti-Covid ar putea fi făcute în fiecare an, spun specialiștii

Companiile care produc vaccinul COVID 19 lucrează la variantele de vaccin care să acopere noile tulpini. Din acest motiv, medicii spun că vaccinul împotriva Sars-Cov-2 ar putea ajunge precum cel antigripal, adică să fie făcut în fiecare an.

Compania Moderna testează o nouă versiune pentru vaccin și folosește aceleași persoane voluntare pe care le-a folosit și anul trecut, când a testat prima data serul.

Ian Haydon este unul dintre pacienții care anul trecut a participat la testarea vaccinului Moderna împotriva coronavirusului, iar acum el ajută la testarea unei versiunii modificate a vaccinului, concepută să combată o nouă variantă mai contagioasă. De curând, a primit o a treia doză de vaccin.

„Nu este clar dacă această nouă versiune modificată a vaccinului va fi chiar necesară”, a declarat Haydon citat de CNN. Acesta participă la un studiu prin care se testează nu doar o versiune modificată de vaccin Moderna pentru a proteja în mod specific împotriva B.1.351 – varianta din Africa de Sud – ci și dacă o a treia doză de vaccin stimulează imunitatea.

După ce a primit a treia doză de vaccin, pacientul a avut unele efecte adverse. „Am avut febră, frisoane, puțină greață, dureri de cap”, a spus el.

Imunologii spun că acesta este un semn că sistemul imunitar răspunde la vaccin, deși persoanele care nu raportează simptome dezvoltă, de asemenea, un răspuns imunitar, astfel încât simptomele nu par să sugereze că cineva are un răspuns mai bun decât cineva care nu dezvoltă febră.

Tehnologia ARNm a dat rezutate bune în privința imunizării pentru alte vaccinuri
Tehnologia ARNm a dat rezutate bune în privința imunizării pentru alte vaccinuri

Medicii au început testările pentru o a treia doză pentru că sunt îngrijorați de faptul că virusul ar putea ajunge ca gripa, care necesită un nou vaccin în fiecare an, pentru că imunitatea dispare rapid și pentru că în fiecare an apar noi tulpini.

Imunologul Scott Hensley, expert în vaccinuri la Universitatea din Pennsylvania, consideră că din studiile de până acum reiese imunitatea s-ar putea să dureze mai mult de 6 luni.

Specialistul arată că tehnologia utilizată de ambele vaccinuri – atât Pfizer, cât și Moderna- adică livrarea de material genetic cunoscut sub numele de ARN mesager - este foarte puternică.

Răspunsurile la anticorpi provocate de aceste vaccinuri ARNm sunt incredibil de ridicate. Ceea ce știm din modelele animale cu alte vaccinuri ARNm care au fost testate anterior e că acele răspunsuri la anticorpi sunt incredibil de longevive și nu scad în timp”, a spus Scott Hensley, al cărui laborator testează vaccinuri experimentale cu ARNm de ani de zile.

Acesta a mai adăugat că tehnologia ARNm a fost studiată de mai mulți ani și utilizată pentru a face vaccinuri împotriva gripei, virusului Ebola și Zika.

Afirmațiile specialistului sunt susținute de rezultatele cercetătorilor de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, care au publicat recent un studiu în New England Journal of Medicine, prin care arată că două doze de vaccin Moderna au produs o mulțime de anticorpi care au scăzut doar foarte ușor în timp.

De asemenea, vaccinul a determinat organismul să producă celule imune cunoscute sub numele de celule T și celule B care pot menține apărarea timp de ani de zile. Ei au descoperit că răspunsul imun indus de vaccin a fost mai puternic și mai puțin variabil decât răspunsul imun care urmează unei infecții naturale.

Vaccinul Pfizer - cel puțin 6 luni imunitate

Pe de altă parte, un studiu făcut pentru vaccinul de la Pfizer, dat publicității de companie, arată că vaccinul oferă cel puțin 6 luni de imunitate după a doua doză.

Datele arată că vaccinul a fost 91,3% eficient împotriva COVID-19 într-o analiză a 927 de persoane simptomatice până pe 13 martie. Aceste date sunt comparate cu 95% eficacitate raportată în rezultatele intermediare care au fost anunțate la 18 noiembrie 2020, scrie MedScape.

Epidemiologul John Segreti, director medical la Rush Medical College, Chicago, spune că protecția de 6 luni oferită de Pfizer este foarte încurajatoare.

Suntem încântați că putem spune acum cu fermitate că va dura cel puțin 6 luni. Asta putem spune acum, dar procesul de analiză al protecției este în curs”, a spus medicul.

Un alt studiu clinic al companiei Pfizer-BioNTech, aflat în faza 3, arată că imunizarea puternică după vaccin persistă timp de cel puțin 6 luni, potrivit Healthline. Cercetătorii au descoperit că vaccinul a fost 100% eficient împotriva dezvoltării unei forme severe de boală, dar în același timp este 100% eficient împotriva variante africane a COVID-19.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG