În cele patru sondaje care au fost date în lucru la comanda PSD, numele Vioricăi Dăncilă nu apare măsurat la intenția de vot pentru prezidențiale. Până săptămâna trecută, premierul excludea o candidatură a sa în cursa pentru Palatul Cotroceni, dar acum și-a nuanțat poziția. Susține, într-o afirmație pentru DC News, că poate candida dacă partidul i-o va cere.
„Nu vreau să se creadă că sunt un om laș. Dacă partidul îmi va cere acest lucru și va crede că este singura soluție, atunci voi accepta ce spune partidul. Dar, în acest moment, eu cred că este bine să avem un candidat și eu să sprijin acel candidat. Dacă nu există altă opțiune care să ne ducă spre a merge în turul doi și spre a câștiga alegerile, atunci nu voi face un pas înapoi", a declarat Viorica Dăncilă.
Printre cei înscriși în competiția internă se numărau Eugen Teodorovici, Șerban Nicolae, Mihai Fifor și Liviu Pleșoianu. În sondaje mai apăreau Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Călin Popescu Tăriceanu, dar și un posibil candidat independent.
Toți cei care s-au înscris în competiția internă pentru Cotroceni nu au știut de anunțul pe care urma să îl facă Viorica Dăncilă.
De asemenea, liderii PSD consultați de Europa Liberă au recunoscut că nu știau de această intenție a premierului. Intenția Vioricăi Dăncilă poate răsturna însă toate calculele, mai ales că sociologii apropiați de partid afirmau că este posibil ca prezidențiabilul PSD să nu intre în turul al doilea.
„Nu știam de o asemenea intenție”, a declarat pentru Europa Liberă senatorul PSD Șerban Nicolae.
„Nu știu, pe mine nu m-a anunțat nimeni. Nu am cunoștință de așa ceva. În nici o structură de conducere nu a fost vorba despre așa ceva”, a declarat pentru Europa Liberă, Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița Năsăud.
„Nu știam de această intenție, dar nu este neapărat o intenție, este o afirmație pe care a făcut-o în calitate de președinte PSD, este o afirmație normală. Există o tradiție în interiorul PSD ca președintele partidului să fie cel care își asumă candidatura la prezidențiale, dar decizia nu este luată. Este doar o afirmație legată de disponibilitatea dumneaei de a-și asuma această responsabilitate. Ne interesează ca PSD să ia un scor bun, persoana pe care o vom alege nu îi cunosc identitatea. Prima variantă de luat în calcul este persoana care are șanse să câștige alegerile prezidențiale”, a spus Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD și președinte PSD Maramureș.
Social-democratul susține că decizia nu este luată chiar dacă Viorica Dăncilă a făcut acest anunț.
„E important nu ce gândim noi, liderii PSD, membrii CEX și BPN, ci ce gândesc românii. Aceste analize sociologice ne spun cum văd românii situația. Nu a existat o discuție despre candidatura doamnei Dăncilă în cadrul unei ședințe. Nu este exclus ca PSD să meargă într-o alianță electorală cu un candidat cu mai multe șanse, inclusiv din afara partidelor. Susțin varianta pe care românii și-o doresc, nu ce ne dorim noi cei din PSD”, este poziția lui Zetea. Acesta susține că partidul nu are probleme în a-și impune candidatul în turul al doilea.
El crede că Viorica Dăncilă are câteva atuuri în fața lui Klaus Iohannis.
„Are mai multă înțelepciune și disponibilitate la dialog, ar face funcție prezidențiale mult mai bine decât o face astăzi Klaus Iohannis”, subliniază vicepreședintele PSD.
Nici la Vaslui nu se știa de acest anunț, chiar dacă Dumitru Buzatu dezvăluie că discuții informale au existat în partid ca variantă de lucru.
„Nu știam de această intenție, au existat discuții informale între colegi, inclusiv eu am vorbit cu numeroși colegi, am luat în considerare și o asemenea eventualitate. Doamna Dăncilă s-a exprimat că dacă partidul îi va cere, va candida. Nu a anunțat o candidatură certă pe care să o aprobăm sau nu. A enunțat o ipoteză. Trebuie analizate toate variantele posibile, o alianță cu ALDE și alte partide mai mici, analizată variantă unei persoane în care populația are cea mai mare încredere, trebuie analizată varianta cu candidații care și-au anunțat intenția. Eu cred că un om din structura decizională, președintele partidului, dacă i se cere să candideze trebuie să facă lucrul acesta pentru că nu poți să participi doar la beneficii, trebuie să participi și la eforturi”, a declarat Buzatu pentru Europa Liberă.
Liderul PSD Vaslui crede că actualul președinte nu mai trebuie să stea la Palatul Cotroceni încă cinci ani.
„Ar fi o mare nenorocire pentru țara asta să nu îl învingă pe Klaus Iohannis un candidat din spectrul acesta de stânga”, a afirmat Buzatu.
Și alți lideri din conducerea PSD au recunoscut că nu știau, dar au preferat să nu facă declarații publice.
Ce riscă V. Dăncilă dacă va candida la prezidențiale
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că o astfel de candidatură din partea Vioricăi Dăncilă implică foarte multe riscuri pentru partid, dar și pentru guvernare.
„În partid sunt cel puțin două tabere care așteaptă ca Viorica Dăncilă să își rupă gâtul la prezidențiale. Sunt cei din jurul Olguței Vasilescu, dar și gruparea cu Ciolacu, Stănescu și Firea. Dacă Viorica Dăncilă va candida și va pierde în fața lui Klaus Iohannis, partidul o va sancționa imediat. Sunt voci care vor cere ieșirea imediată de la guvernare și organizarea unui Congres”, spun sursele citate.
Potrivit altor lideri din PSD, Viorica Dăncilă avea oricum un mandat limitat în fruntea partidului.
„Au fost nume importante care nu s-au băgat la Congresul din 29 iunie pentru funcțiile din partid, să rămânem uniți până la prezidențiale. Toți știau că la începutul anului viitor se organizează Congresul la termen, în care se pun la bătaie toate funcțiile. Au preferat să o lase pe Dăncilă șapte – opt luni în fruntea PSD, dar bătălia importantă se va duce la acel Congres. Dacă Dăncilă pierde prezidențialele și a pierdut și europarlamentarele, că ea a fost președinte executiv sub Dragnea, i se va cere capul și, probabil, vom pleca de la guvernare. De aceea, prezidențialele sunt foarte importante pentru viitorul politic al Vioricăi Dăncilă”, susțin lideri din PSD.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 10 și 24 noiembrie. Congresul PSD pentru desemnarea candidatului la prezidențiale este pe 3 august.
Istoricul PSD la prezidențiale
- 1990, Ion Iliescu este candidatul PSD și câștigă alegerile
- 1992, Ion Iliescu, reconfirmat ca președinte, candidând pentru FDSN, actualul PSD
- 1996, PSD, prin Ion Iliescu, candidatul PDSR, actualul PSD, pierde alegerile în favoarea lui Emil Constantinescu, de la CDR. Devine președintele PSD în opoziție și senator
- 2000 Ion Iliescu are al treilea mandat, candidat al PSD.
- 2004 Adrian Năstase pierde alegerile în favoarea lui Traian Băsescu, este înlăturat din fruntea PSD și din cea de președinte al Camerei Deputaților. Mircea Geoană devine președinte PSD
- 2009 Mircea Geoană pierde tot în favoarea lui Traian Băsescu. Este înlocuit la șefia partidului de Victor Ponta
- 2014 Victor Ponta pierde alegerile și abia în vara lui 2015 pierde șefia partidului, retrăgându-se în favoarea lui Liviu Dragnea, în urma unui dosar DNA. În noiembrie 2015, după Colectiv, demisionează și de la Palatul Victoria
Ultimele alegeri prezidențiale câștigate de PSD au fost în anul 2000, cu Ion Iliescu, singurul șef al statului de stânga al României postdecembiste
Facebook Forum