Linkuri accesibilitate

Dăncilă a venit „în plic” cu noul nume pentru șefia CNAS, ministrul Sănătății avea alte propuneri. Contract nou pentru cardul de sănătate


Premierul s-a implicat personal în numirea noului șef CNAS după ce i-a cerut demisia din funcție lui Răzvan Vulcănescu și a respins propunerile ministrului Sănătății
Premierul s-a implicat personal în numirea noului șef CNAS după ce i-a cerut demisia din funcție lui Răzvan Vulcănescu și a respins propunerile ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății a trimis mai multe propuneri către Guvern pentru șefia CNAS, dar decizia privind numirea lui Vasile Ciurchea în această funcție a venit direct de la premier, potrivit unor surse PSD.

Dăncilă a avut pe masă în momentul deciziei informația că Ciurchea este anchetat de DNA pentru nereguli la licitații, au informat, pentru Europa Liberă, surse politice.

Premierul Vasilica Dăncilă a semnat numirea lui Vasile Ciurchea în funcția de director CNAS, la scurt timp după ce l-a demis pe Răzvan Vulcănescu. Cele peste 20 de zile în care cardul de sănătate nu a funcționat l-au costat funcția pe directorul CNAS.

Surse din PSD susțin însă că noua propunere a venit direct de la premierul Viorica Dăncilă. Inițial, ministrul Sănătății venise cu alte nume pentru această funcție, persoanele respective nefiind din Capitală. Toate au fost respinse însă.

Sursele citate afirmă că premierul Dăncilă a cerut ca noua propunere să fie în persoana lui Vasile Ciurchea, pe care îl consideră un „profesionist în domeniu”. Ministrul Sănătății a trimis din nou la Guvern o fișă a lui Ciurchea, în care era menționat și faptul că acesta avea probleme cu DNA, fiind în atenția procurorilor în 2016. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă și-a menținut poziția inițială, Vasile Ciurchea fiind numit interimar în această poziție.

Un nou contract de mentenanță pentru cardul de sănătate

Problemele cu cardul de sănătate au apărut după ce a expirat vechiul contract de mentenanță, iar serverele privind baza de date cu pacienți s-au defectat. Cei de la CNAS au trimis către ANAP că au nevoie de un nou contract de mentenanță pe 22 iulie, la aproape 19 zile de când cardul de sănătate nu mai funcționa. Potrivit unor surse guvernamentale, achiziția noului sistem de mentenanță va dura două zile.

„Există promisiunea din partea experților CNAS că toate problemele cu cardul de sănătate se vor rezolva vineri”, au susținut sursele citate.

Printre firmele care au asigurat mentenanța acestui sistem de-a lungul timpului s-a aflat și Teamnet, firmă controlată de Sebastian Ghiță, fost deputat PSD. El a avut un contract de cinci milioane de euro pentru trei ani de mentenanță a cardului național de sănătate și a platformei informatice din Asigurările de Sănătate.

Purtătorul de cuvânt al CNAS și-a dat și el demisia din această funcție după ce a declarat că oamenii mor și fără cardul de sănătate.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG