Linkuri accesibilitate

Dăncilă intră la judecata baronilor PSD. Partidul e izolat, Congresul rapid e o variantă, prezidențiabilul e în discuție


Viitorul Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD este incert, fiind doar o chestiune de timp până aceasta urmează să fie schimbată din fruntea partidului.
Viitorul Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD este incert, fiind doar o chestiune de timp până aceasta urmează să fie schimbată din fruntea partidului.

Cu Viorica Dăncilă în fruntea sa, PSD a rămas în doar patru luni fără alianța cu ALDE, a refuzat oferta Pro România de a participa la guvernare și a pierdut puterea. Dăncilă a mai rămas cu candidatura la prezidențiale și funcția de președinte PSD, iar judecata partidului vine în Comitetul Executiv.

PSD a reușit contraperformanța ca în trei ani de la câștigarea parlamentarelor să își reducă la jumătate procentele, să piardă puterea, iar liderul său să ajungă la închisoare direct din fruntea partidului. Succesorul lui Liviu Dragnea, nu a reușit să aducă vreun succes pentru partid.

Viorica Dăncilă a preluat puterea în PSD din seara condamnării lui Dragnea, dar partidul nu a evoluat în direcția dorită. Ruperea alianței de guvernare și pierderea puterii sunt două elemente principale care i se pot reproșa noului președinte PSD. Cei care vor să îi ia locul în fruntea partidului îi reproșează că a copiat modelul Liviu Dragnea și nu s-a mai consultat cu ei, ci cu oamenii apropiați de ea de la Palatul Victoria.

Un partid izolat

În vară, pe masa Vioricăi Dăncilă a existat varianta unei formule de guvernare alături de Pro România și ALDE, o majoritate care să nu aibă probleme până la alegerile din 2020. Teama că Victor Ponta îi va lua partidul, dublată de un vot în Comitetul Executiv au blocat această variantă de guvernare. Izolarea PSD s-a concretizat la votul moțiunii de cenzură când PNL, USR, UDMR, PMP, Pro România și ALDE, plus voturi de la grupul minorităților naționale s-au unit pentru a dărâma guvernul Dăncilă.

PSD a pierdut însă și pe mâna sa. Pe lângă parlamentarii plecați la Pro România, social-democrații nu au reușit să securizeze votul. Președintele tineretului social-democrat a votat moțiunea de cenzură, alături de alți parlamentari PSD. Cele cinci voturi venite din propriul partid au decis soarta guvernării. Trădătorii urmează să fie excluși din partid, dar problemele pentru Dăncilă nu se rezolvă prin această decizie.

Negocierile conduse personal de Viorica Dăncilă nu au reușit decât să limiteze valul de trădări. Parlamentarii de la ALDE, PMP și Pro România nu au fost însă convinși să vină alături de PSD.

Dacă la începutul ședinței era înconjurată de pesediști, spre finalul votului, a rămas doar cu consilierii săi: Tony Pisaroglu și șeful cancelariei, Costin Mihalache. Când ultimele voturi intrau în urnă, spațiul din jurul Vioricăi Dăncilă devenea tot mai mare, iar premierul a ajuns să vorbească cu Ana Birchall, deși se știe ostilitatea existentă între cele două.

Ședință de urgență în PSD după moțiunea de cenzură

Vioricăi Dăncilă i-au mai rămas două poziții de apărat: cea de președinte PSD și cea de candidat la prezidențiale. Rămânerea în fruntea partidului este doar o chestiune de timp, șansele de a menține acest fotoliu fiind extrem de reduse.

Gruparea Ciolacu – Stănescu - Olguța Vasilescu – Firea nu a contribuit în ultimele patru luni la deciziile majore ale partidului, considerându-se că Dăncilă trebuie să aibă mână liberă să facă ce dorește. Toți au votat însă în Comitetul Executiv deciziile venite direct din cercul de putere de la Palatul Victoria.

Paul Stănescu, un apropiat al Vioricăi Dăncilă în epoca Dragnea, a ajuns în ultima perioadă pe lista neagră a premierului. În partid s-a vorbit despre schimbarea lui Stănescu din fruntea organizației din Olt, existând voci care au cerut chiar excluderea sa din partid. Stănescu nu a dorit să facă vreo mutare în această perioadă și a așteptat ca Dăncilă să piardă puterea și să nu mai poată face jocurile în partid fără să existe o opoziție în Comitetul Executiv. Teama de excludere l-a făcut pe Stănescu să aștepte un moment prielnic pentru ziua atacului împotriva fostei sale partenere din partid.

Termenul inițial dat de această grupare Vioricăi Dăncilă a fost de șapte luni. Ea trebuia să fie lăsată să piardă alegerile prezidențiale, după care să i se ceară plecarea din fruntea partidului și organizarea unui Congres. Gruparea îl consideră responsabil și pe secretarul general, Mihai Fifor, pentru situația în care se află partidul.

Marcel Ciolacu este adeptul intrării rapide a partidului în Opoziție și începerea reconstrucției alături de cei de la ALDE și Pro România. Ciolacu vorbește și despre o reformare a partidului, această urmând să se petreacă fără Viorica Dăncilă.

Sorin Grindeanu a fost și el o prezență constantă în ultima perioadă în biroul lui Marcel Ciolacu, alături de Paul Stănescu și Lia Olguța Vasilescu.

Discuții despre viitorul Congres al PSD

Avantajul Vioricăi Dăncilă este că nu mai poate să fie înlocuită de PSD în mod oficial în bătălia pentru Cotroceni, listele de la Biroul Electoral Central fiind închise. Victor Ponta le-a propus foștilor colegi să îl susțină pe Mircea Diaconu în această bătălie, social-democrații au refuzat până acum oferta.

Pierderea puterii pune partidul în fața unei decizii: rămâne PSD alături de Dăncilă la prezidențiale pentru ca apoi să îi poată lua capul sau mută mai repede.

Planul celor care vor să îi ia locul lui Dăncilă era să nu câștige un partid în colaps, aflat sub 20%. Aceștia luau în calcul ca premierul să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a mobiliza primarii și aleșii locali în perspectiva alegerilor locale și parlamentare. Pierderea puterii ar putea grăbi însă varianta înlocuirii lui Dăncilă din fruntea PSD.

Organizarea Congresului era plănuită pentru prima parte a anului viitor. Partidul ar putea decide însă devansarea acestui Congres imediat după prezidențiale pentru a putea intra cu o echipă nouă pentru alegerile din 2020. Ultimul Congres al partidului a avut loc în luna iunie, dar în el au fost aleși secretarul general, președintele executiv și președintele PSD.

Viorica Dăncilă nu dorește să renunțe însă prea ușor la putere. Conștientă că poate pierde la votul din Parlament pe moțiunea de cenzură, Dăncilă și-a programat pentru sâmbătă un eveniment la Romexpo, în care să își lanseze programul pentru prezidențiale. Mai mult, vineri, înainte de Comitetul Executiv, liderii din teritoriu trebuie să vină să discute despre detaliile tehnice ale campaniei electorale pentru Cotroceni.

Premierul va trebui să primească însă un vot de reconfirmare în Comitetul Executiv pentru a-și putea continua campania prezidențială.

Ședința Comitetului Executiv se anunță una tensionată, în care toți cei care au tăcut până acum să își spună deschis viziunea despre viitorul PSD.

Social-democrații se tem că pe lângă Opoziție, a apărut un concurent pe partea stângă: Pro România. Partidul lui Victor Ponta reprezintă o tentație pentru mulți pesediști care sunt pregătiți să plece din partid.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG