Linkuri accesibilitate

Dăncilă: ”Să le fie rușine parlamentarilor PPE”. Pledoarie pentru redeschiderea proceselor de corupție


Premierul Viorica Dăncilă i-a criticat pe parlamentarii români din PPE, pe care i-a acuzat că denigrează țara, la o zi după ce prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut Bucureștiului să nu rejudece proceesele de corupție dintre 2014-2018.

Premierul Viorica Dăncilă a crticat, din nou, politicienii români din PE care denunță intențiile Guvernului de la București de a adopta o ordonanță de urgență care instituie atacarea sentințelor definite prin contestația în anulare a condamnărilor pentru corupție.

„Să le fie rușine parlamentarilor PPE” care critică țara la Bruxelles și fac campanie electorală, a spus Viorica Dăncilă, într-un interviu la A3. Premierul a avut această intervenție televizată după ce prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a scris Vioricăi Dăncilă o scrisoare în care i-a solicitat să nu adopte ordonanța de urgență pe care guvernul vrea să o dea. Orrdonanța ar urma să deschidă contestația în anulare, o cale extraordinară de atac, care este folosită în țări europene, dar numai pentru situații excepționale și individuale.

Tudorel Toader și Viorica Dăncilă au susținut un astfel de act normativ, care ar urma să redeschidă toate procesele de corupție care au fost judecate la Înalta Curte de Casație și Justiție de completuri de cinci judecători - unde, potrivit legii, doar demnitari de rang înalt și magistrați își află verdictul.

Răspunsul pentru comisarul Timmermans al Viorică Dăncilă s-a transformat într-o pledoarie pentru contestarea în anulare.

"Dar drepturile cetăţenilor trebuiesc respectate. Iar în România ştim foarte bine, nu prea s-a prea vorbit despre drepturile omului, despre drepturile celor care au fost condamnaţi pe nedrept, drepturile celor care nu au avut instanţe de judecată constituite legal, despre drepturile celor care au făcut puşcărie ca apoi să fie nevinovaţi. Nu putem să spunem că o parte dintre cetăţeni au drepturi, iar ceilalţi nu", a spus prim -ministrul.

Dăncilă a spus că trebuie să existe un echilibru între aceste aspecte.Dăncilă a adăugat că legat de amnistie se poate vorbi de o nouă dezinformare.

"Am urmărit cu atenţie mesajul transmis de Comisie şi am văzut o nouă dezinformare. Se vorbea de amnistie, ministrul Justiţiei nu a vorbit de aministie. Ministrul Justiţiei a vorbit despre ordonanţă de urgenţă în care să dea posibilitatea celor judecaţi de complete constituite ilegal să aibă parte de un complet constituit ilegal, astfel încât omul să aibă certitudinea că a fost judecat corect”, a spus Viorica Dăncilă.

XS
SM
MD
LG