Linkuri accesibilitate

Dăncilă s-a răzgândit, nu mai vrea referendum ci OUG care să prevadă închisoare pe viață pentru criminali, violatori și pedofili


Premierul Viorica Dăncilă
Premierul Viorica Dăncilă

Într-o declarație de presă după ședința de guvern de joi, Viorica Dăncilă a spus că își dorește sancțiuni drastice și înăsprirea legislației penale pentru criminali, violatori și pedofili și că, în acest sens, va da o Ordonanță de Urgență.

"Am spus că vreau sancțiuni drastice pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da OUG pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viață, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte. Am zero toleranță zero pentru lipsa de umanitate și lipsa de respect față de cetățean. Am zero toleranță pentru greșeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate și profesionalim la erori de procedură și nerespectarea legii", a spus Viorica Dăncila.

Dancilă a mai afirmat că Ministerul Justiției a demarat o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, care va fi urmată de propuneri de modificare a legii, inclusiv înăsprirea pedepselor. Toate aceste modificări vor fi făcute într-o sesiune parlamentară extraordinară.

"În calitate de prim-ministru, voi da OUG necesare și voi trimite adresele către președinții celor două camere ale Parlamentului pentru convocarea în sesiune extraordinară. Aceste modificări legislative trebuie dezbătute și implementate imediat", a declarat premierul.

Sâmbătă, 27 iunie, a doua zi după ce Alexandra a cerut ajutor disperat la 112, prim-ministra Dăncilă a anunțat că vrea un referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru crimă și viol și chiar castrarea chimică a pedofililor.

„Analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie”, spunea ea de la Palatul Victoria.

Sâmbătă seara revenea cu o postare pe Facebook: „Stimați oameni politici, vorbim de analiza oportunității unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili, precum închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeți necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetățenilor români”.

Au urmat reacții apăsate din mai multe zone- partide de opoziție, societate civilă, magistrați-, prin care i s-a explicat că toate aceste lucruri pot fi făcute rapid prin Ordonanță de urgență. A fost acuzată în acest context că încearcă să profite politic, deși ea fusese cea care lansase un apel exact în acest sens.

De atunci și până joi seara, premierul nu a mai amintit nimic de referendum, venind în schimb cu varianta OUG.

Anunțul a fost făcut cu doar o zi înaintea mitingului anunțat pentru data de 10 august.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG