Linkuri accesibilitate

Dăncilă schimbă macazul pentru autostrada Comarnic-Brașov


Autostrada Comarnic-Brașov este la stadiul de discuție, de ani de zile.
Autostrada Comarnic-Brașov este la stadiul de discuție, de ani de zile.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul renunță la planul unui parteneriat public-privat pentru construcția autostrăzii Comarnic-Brașov. Șoseaua ar urma să fie făcută cu bani de la buget.

Dăncilă intenționează să ceară în CSAT statut de infrastructură critică pentru autostrada Comarnic-Brașov și să o facă doar pe banii statului, fără a mai implica o companie privată.

„Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima şedinţă de CSAT această autostradă să devină de importanţă naţională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă. Birocraţia este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituţie a contestaţiilor şi, pentru a trece de toate acest obstacole cred că soluţia este ca această autostradă să devină de importanţă naţională, astfel încât să începem construcţia cât mai repede din fonduri guvernamentale”, a anunţat duminică premierul Viorica Dăncilă.

Un concern turco-chinez era interesat de construcția acestei autostrăzi și rămăsese singurul partener de dialog cu Guvernul, după ce ideea unui parteneriat public-privat pentru această autostradă venise în timp ce Darius Vâlcov o consilia pe Viorica Dăncilă, iar Liviu Dragnea conducea PSD.

În 2018, Comisia de Prognoză a publicat un studiu de fundamentare pentru un astfel de parteneriat public-privat, din care reieșea că autostrada Comarnic-Brașov ar fi urmat să coste 1,36 miliarde de euro, să fie construită în 4 ani, iar șoferii să plătească o taxă de peste 6 euro la fiecare sută de kilometri parcursă pe ea.

Tot anul trecut, asociația Pro Infrastructura susținea că planul pentru autostrada Comarnic-Brașov în parteneriat public privat este un dezastru: „Credem cu tărie că soluţia PPP descrisă de acest studiu este un dezastru iminent şi aruncă în derizoriu construirea unei autostrăzi extrem de importante. Motivele? Stabilirea traseului prin mijlocul Râului Prahova şi a staţiunilor de pe Valea Prahovei, la care se adaugă riscurile şi restricţiile financiare, tehnice şi de impact asupra mediului. În această formă, proiectul nu este demn de o ţară europeană civilizată”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG