Linkuri accesibilitate

Prima zi a audierilor cabinetului Orban: 7 miniștri au primit aviz pozitiv în comisii, Florin Cîțu a fost respins.


Audierea miniștrilor va dura astăzi mai bine de șase ore în Parlament, iar mâine va urma o nouă rundă de audieri.
Audierea miniștrilor va dura astăzi mai bine de șase ore în Parlament, iar mâine va urma o nouă rundă de audieri.

Comisiile de specialitate din Parlament vor audia azi opt miniștri propuși să facă parte din guvernul Orban, votul fiind unul consultativ. Audierilor vor avea loc marți și miercuri, iar votul în plen urmează să fie dat luni.

După prima zi de audiere a celor opt miniștri propuși să facă parte din guvernul Orban, șapte au primit avizul comisiilor de specialitate, uneori chiar cu votul PSD și al Pro România, unul singur fiind respins. Este vorba de Florin Cîțu propus pentru Finanțe, care a primit 19 voturi pentru și tot 19 împotrivă.

UPDATE Adrian Oros, Agricultură: ”Situația e foarte gravă cu pesta porcină”

Propunerea pentru ministerul Agriculturii, Adrian Oros, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, primind 17 voturi pentru și 7 împotrivă. În cadrul audierilor, el a susținut că problema legată de peste porcină este foarte gravă.
Oros: E gravă situația cu pesta porcină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

„E aproape în toată România, a trecut în zona roșie, de interdicție totală. Din păcate, la 24 octombrie erau cuprinse 29 de județe, peste 1105 focare, sunt și șase exploatații mari și aproape 500.000 de porci sacrificați. Au fost luate măsuri incomplete și nu la timp, s-a pierdut încrederea populației. Dacă aducem tot teritoriul țării în zona roșie și ajungem ca Sardinia pentru foarte multă vreme România nu va mai putea exporta carne de porc. Va fi greu, eu nu pot să vin cu promisiuni optimiste pentru că situația este foarte gravă”, a avertizat ministrul în timpul audierilor.

UPDATE Costel Alexe, Mediu, aviz favorabil

Un aviz favorabil în comisiile de specialitate a primit și propunerea PNL pentru ministerul Mediului, Costel Alexe. Acesta a primit 23 de voturi pentru, 5 împotrivă și 5 abțineri.

UPDATE Marcel Vela, Ministerul de Interne: ~Raportul privind 10 august trebuie desecretizat urgent”

Comisiile de specialitate din Parlament l-au avizat pozitiv pe Marcel Vela pentru ministerul de Interne, cu 17 voturi pentru și 10 voturi împotrivă.

Marcel Vela a declarat că Raportul privind evenimentele din 10 august 2018 trebuie desecretizat urgent.

M. Vela: Raportul privind dosrul 10 august trebuie desecretizat urgent
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:32 0:00

El a fost contrazis de senatorul PSD, Șerban Nicolae, care a susținut că o astfel de desecretizare ar afecta ancheta procurorilor.

Șerban Nicolae cere să nu fie desecretizat Dosarul 10 august
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00

Liberalul a spus că nu se poate pronunța asupra activității lui Raed Arafat, ci trebuie să se facă o analiză în cadrul ministerului înainte de a lua o decizie.

În privința organizării alegerilor prezidențiale, Vela a susținut că numărul polițiștilor este prea mic, dar că va propune ca numărul acestora să fie suplimentat cu personal de la Jandarmerie și de la Poliția locală.

UPDATE Nicolae Ciucă, propunerea pentru Ministerul Apărării, a primit aviz favorabil.

UPDATE Bogdan Gheorghiu, ministerul Culturii, a obținut și el avizul comisiei de specialitate, 14 voturi pentru, 5 împotrivă și 6 abțineri.

UPDATE Florin Cîțu a fost respins de comisie- a obținut 19 voturi pentru și 19 împotrivă

Florin Cîțu, propus la Ministerul Finanțelor: ”Vom face o comisie cu BNR pentru repatrierea tezaurului din Rusia”

Dezbaterile din comisia de buget, unde este audiat senatorul Florin Cîțu, propunerea PNL pentru ministerul de Finanțe, a început cu o ceartă între Eugen Teodorovici și Dan Vâlceanu.

„Când ajungeți în fața mea nu mai aveți curaj. Mai ușor cu pianul pe scări”, i-a spus Teodorovici deputatului PNL. „Tu ești pianul?”, i-a răspuns Vâlceanu.

Ministrul propus pentru Finanțe a vorbit despre partenerii noștri economici.

„UE și partenerii nord- atlantici rămân partenerii noștri economici importanți. Vom modifica lucrurile negative din OUG 114”, a afirmat Cîțu, care a precizat că Armata va beneficia în continuare de 2% din PIB.

Varujan Vosganian l-a criticat pe Cîțu pentru afirmația legată de partenerii noștri economici, spunând că trebuie să întărim relațiile cu Rusia, cu țările din Asia, dar și cu cele din America Latină.

Știm că ești hoț”, i-a spus Teodorovici lui Cîțu, acuzându-l pe acesta că nu a plătit taxele aferente biroului său parlamentar. Afirmația sa a provocat un scandal în interiorul comisiei.

„Bă, te scot afară din sală dacă mai vorbești mult”, a fost mesajul amenințător al lui Cătălin Rădulescu la adresa lui Dan Vâlceanu.

Florin Cîțu a venit în cadrul comisiei de specialitate din Parlament cu o hârtie de la BNR, care atestă că nu a primit vreo sancțiune de la această instituție.

Ministrul propus pentru Finanțe a fost dur criticat de cei de la PSD.

Teodorovici: Nu sunt spion rus
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Ludovic Orban, prezent la audieri, a fost întrebat unde a lucrat după ce nu a mai fost parlamentar. Premierul desemnat a precizat că a lucrat la trei firme private care nu au avut contracte cu statul.

Vosganian: Trebuie să întărim relațiile economice cu Rusia, Asia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

Florin Cîțu a spus că împreună cu BNR va face toate demersurile pentru repatrierea tezaurului din Rusia.

UPDATE Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății, a primit avizul comisiei- 14 voturi pentru, 4 abțineri.

UPDATE Marcel Boloș (Fondurile Europene), avizat pozitiv de comisie

”Există un pericol de dezangajare de 3.2 miliarde de euro”, a spus Bolos în timpul audierii.

Propunerea PNL pentru ministerul Fondurilor Europene a venit la audierile din Parlament însoțit de premierul desemnat, Ludovic Orban, și de Raluca Turcan, propunerea pentru funcția de vicepremier.

„Nu am fost membru de partid. După ultimele evidențe pe care le avem, mai sunt de rambursat, de întocmit cereri de rambursare, în valoare de 577 de milioane de euro, iar anul care urmează este un an plin de greutăți datorită valorii însemnate privind riscul de dezangajare de fonduri - 3.2 miliarde de euro. În acest an, riscul de dezangajare a fost 1,9 miliarde de euro, au rămas 577 de milioane de euro cu acest risc. Riscul de dezangajare nu ne iartă, e păcat de acest lucru”, a spus Boloș.

Ministrul demis al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și-a început luarea de cuvânt cu o remarcă care a iritat sala: „țara bine nu se mai face, asta e sigur”. Ionel Dancă de la PNL, aflat în sală, a replicat: „după ceea ce ați făcut, este și foarte greu”. Teodorovici a cerut ca ministerul să pună la dispoziția instituțiilor toate datele legate de cazul lui Dan Barna, afirmațiile sale venind după ancheta Rise Project. Senatorul PSD a spus că are semnale că aceste documente sunt în minister.

Contre Barna Teodorovici
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Ministrul propus a replicat că există o obligație legală pentru cazul Dan Barna.

„Cuvintele de ordine sunt transparență și deschidere”, a susținut Boloș.

Dan Barna a precizat că toate documentele din cazul său au fost deja transmise instituțiilor care investighează acest caz.

Victor Ponta a anunțat că îl va vota pe Marcel Boloș în cadrul discuțiilor, chiar dacă ProRomânia nu va vota Guvernul în plen. Eugen Teodorovici a adăugat că și el îl va vota pe ministrul propus pentru ministerul Fondurilor Europene.

UPDATE Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății: Dacă devin suspect în cazul de malpraxis, îmi dau demisia

Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătății: Dacă devin suspect în cazul de malpraxis , îmi dau demisia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Victor Costache a precizat că își da demisia din funcția de ministru dacă va primi calitatea de suspect în dosarul de malpraxis în care este acuzat de moartea unei paciente. Afirmația a fost făcută în prezența premierului desemnat, Ludovic Orban.

Costache a spus că examenul de rezidențiat trebuie menținut.

„Avem câteva mii de tineri care sunt luați prizoneri de jocurile politice. Trebuie să fim conștienți că suntem o țară care în ultimii zece ani a pierdut peste 30.000 de medici și este păcat să ne jucăm cu soarta lor. Vom debloca situația”, a afirmat ministrul propus pentru ministerul Sănătății.

Întrebat dacă se va închide vreun spital în mandatul său, Victor Costache a răspuns că acest lucru nu se va întâmpla.

„Se aruncă la gunoi 150 de inimi la gunoi și 300 de plămâni nu avem centre să le transplanteze, avem un singur centru la Târgu Mureș”, a susținut ministrul propus pentru Sănătate.

Conducerea Parlamentului a decis ca audierea miniștrilor să aibă loc în două zile, deși în perioada guvernelor PSD acest lucru se întâmpla rapid, într-o singură zi. Social-democrații au propus ca dezbaterile în comisii să aibă loc chiar în trei zile, în timp ce PNL a dorit ca audierea să țină o singură zi pentru ca votul final să fie dat miercuri în plen. În cele din urmă, s-a ajuns la o formulă de compromis: audieri în două zile, vot final în plen lunea viitoare.

Primul ministru care va deschide astăzi seria audierilor este Ioan Boloș, propunerea pentru Ministerul Fondurilor Europene. Urmează Victor Costache, ministerul Sănătății, Florin Cîțu, ministerul Finanțelor Publice, Bogdan Gheorghiu, ministerul Culturii, Nicolae Ciucă, ministerul Apărării Naționale, Marcel Vela, ministerul Afacerilor Interne, Adrian Oros, ministerul Agriculturii și Costel Alexe, ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Nicolae Ciucă a anunțat ieri seară că a luat decizia de a trece în rezervă, el fiind șeful Statului Major. “Nu am experiență politică, însă consider că am suficiență experiență legată de funcționarea sistemului militar, de nevoile și provocările cu care se confruntă. Am fost parte a acestora în ultimii ani, din calitate de șef al Statului Major al Apărării, și consider că această experiență mă va ajuta să pot să susțin îndeplinirea obiectivelor ministerului”.

PSD deține alături de ProRomânia majoritatea în mai multe comisii de specialitate, cele două partide anunțând că vor vota împotriva instalării guvernului Orban.

Viorica Dăncilă le-a cerut colegilor de partid să fie incisivi în cadrul audierilor, deoarece și în momentul audierilor miniștrilor PSD a fost “măcel”. Printre miniștrii vizați de ofensiva social-democraților sunt cei ai Finanțelor, Muncii, Sănătății, Dezvoltării și Agriculturii.

știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG