Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloș: Și eu sunt nemulțumit de prezența lui Sorin Cîmpeanu în Guvern


România - Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș
România - Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, s-a arătat nemulțumit de numirea lui Sorin Cîmpeanu la Educație.

”(...) și eu, personal, am o nemulțumire cu privire la prezența lui Sorin Câmpeanu în Guvern”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook.

El a dat de înțeles că, deși în coaliția de guvernare, intervenția sa a fost restrânsă exclusiv la propunerile făcute de alianța din care face parte pentru cele șase ministere negociate cu PNL și UDMR, fără a putea să-și exprime vreun drept de veto asupra numirilor făcute de parteneri, prin raportare la voturile primite la alegerile parlamentare. Cioloș a amintit principiul care a stat la baza negocierilor, potrivit căruia niciunul dintre partidele coaliției nu poate cenzura propunerile partenerilor.

„Mi s-au cerut explicații și cred că în noua configurație în care USR PLUS are responsabilitatea guvernării e nevoie să vorbim deschis și cu transparență și despre probleme sau lucruri pe care vrem să le facem sau să le asumăm împreună cu partenerii de coaliție, dar și despre lucruri cu care nu suntem confortabili. Asta am promis, asta fac.

La fel ca o mare parte a societății civile, și eu, personal, am o nemulțumire cu privire la prezența lui Sorin Câmpeanu în Guvern – și, la fel, mulți colegi ai mei. Îl cunosc de multă vreme, dar felul în care a acționat politic și profesional în ultimii ani e departe de ceea ce cred că ar trebui să fie un parcurs politic decent și o referință pentru educația din România.

Din păcate, am putut acționa în structura guvernului doar proporțional cu voturile primite. Nu am avut control pentru desemnările de miniștri ale partenerilor, așa cum nici partenerii nu au avut pe cele ale USR PLUS”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

El le-a dat dreptate celor nemulțumiți și a spus că alianța din care face parte se va asigura că programul de guvernare va fi aplicat și că nu va accepta derapaje de la el și de la angajamentele luate, inclusiv la Educație, „un domeniu-cheie de care depinde viitorul tuturor.”

Mai multe organizații și mișcări civice alături de profesori și asociații ale elevilor și studenților au cerut încă dinainte de nominalizarea lui Sorin Cîmpeannu, într-o scrisoare deschisă adresată partidelor care formează noua coaliție parlamentară și de guvernare, precum și președintelui Klaus Iohannis, să nu-l desemneze pe Sorin Cîmpeanu pentru poziția de ministru al Educației.

Cele câteva zeci de organizații și de persoane cer coaliției să-și „asume importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă prin promovarea, în cadrul Guvernului și sistemului educațional, a unor persoane care au dovedit profesionalism, viziune și integritate” și atrag atenția că „sistemul de educație are probleme de finanțare corespunzătoare, de formare a cadrelor didactice, infrastructură, incluziune, măsuri remediale și de sprijin și, nu în ultimul rând, de integritate”.

„Societatea românească se confruntă cu consecințele acestor probleme, vizibile adesea prin politizare, prin greșeli de reacție și management la toate nivelurile, prin rata uriașă a migrației, prin pierderea conexiunii între societate și instituțiile statului manifestată prin dezinteres civic și prin absenteism la vot”, atrag atenția semnatarii scrisorii deschise.

Semnatarii scrisorii fac un inventar al reproșurilor care pot fi făcute lui Cîmpeanu: de la măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia, în guvernul Ponta, printre care ordonanța de urgență care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele, cât și ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor, unde s-a asociat cu Alexandru Cumpănașu, până la problemele de integritate, cum ar fi „trecerea prin mai multe partide cu scopul obținerii unor funcții și apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior”, acțiuni care „ nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică”.

XS
SM
MD
LG